Hjem Graviditet WHO anbefaler vitamin D til gravide

WHO anbefaler vitamin D til gravide

154

Verdens helseorganisasjon anbefaler tilskudd av vitamin D til gravide for å redusere risikoen for blant annet svangerskapsforgiftning og tidlig fødsel og misdannelser.

Mangel på vitamin D under svangerskap gir ifølge Verdens helseorganisasjon økt risiko for:

Økt risiko for mor:
– Anemi
– Svangerskapsforgiftning
– Svangerskapsdepresjon
– Svangerskapsdiabetes
– Keisersnitt
– Vektøkning
– Dødsfall under svangerskapet

Økt risiko for barnet:
– Unormalt liten
– Unormalt lav vekt
– For tidlig fødsel
– Medfødte misdannelser
– Dødfødsel

Les anbefalingen fra WHO her.

Anbefaler tilskudd under tvil

Verdens helseorganisasjon mener at både mor og barn kan bli alvorlig skadet under svangerskapet hvis status på vitamin D er lav og at 40% av alle gravide kan ha D-vitaminmangel. Likevel mener WHO at bevisene er svake for at tilskudd av vitamin D vil ha noen effekt.

Les mer om vitamin D og graviditet

I 2014 ville derfor ikke WHO anbefale at gravide skulle ta tilskudd med vitamin D. I oppdateringen fra 2018 anbefaler WHO at gravide tar 200 IE (fem mikrogram) vitamin D som tilskudd.

DETTE ER VITAMIN D:
– Vitamin D er et steroidhormon som huden lager med UVB-stråler fra sola.
– 90% av behovet for vitamin D blir dekt fra sola.
– D-vitaminmangel er en hormonmangel som påvirker det endokrine systemet.
– D-Vitaminmangel fører til dårligere tann- og beinhelse og er knyttet til utviklingen av autoimmune sykdommer, kreft og hjerte-/karsykdommer.

Anbefaler Verdens helseorganisasjon nok?

Årsaken til at WHO ikke vil anbefale at gravide kurerer mangel på vitamin D, er at organisasjonen ser bort fra at at vitamin D er et hormon som kroppen produserer selv. Ifølge WHO er vitamin D et et vitamin på linje med de andre vitaminene og at vi bare er avhengig av det vi får i oss gjennom maten.

Norske myndigheter følger WHO i denne vurderingen og sier vi får i oss nok vitamin D bare vi spiser sunt.

Endocrine Society, som er en legeforening for endokrinologer med 17.000 medlemmer, mener at bare 10% av behovet for vitamin D blir dekt gjennom tilskuddet vi får fra maten. 90% av behovet blir dekt av sola. Derfor mener legeforeningen at vi trenger tilskudd for å erstatte de 90% vi ikke får dekt fra sola om vinteren.

Endocrine Society anbefaler at vi tar 6.000 IE vitamin D pr. dag i åtte uker for å kurere D-vitaminmangel og så daglige vedlikeholdstilskudd på 2.000 IE vitamin D i tilskudd for å sikre et optimalt nivå av vitamin D. For å kurere D-vitaminmangel og oppnå et optimalt nivå av vitamin D, anbefaler endokrinologene at vi tar 6.000 IE vitamin D pr. dag i åtte uker.

Her kan du lese mer om anbefalingen fra Endocrine Society.


Forrige artikkelD-vitaminmangel hemmer språkutvikling hos barn
Neste artikkelEi skje tran er fem minutter solskinn