Kategorier
fakta forskning

Vitamin D og immunforsvaret

Når kroppen blir infisert av virus, må det ha vitamin D for at cellene som er immunforsvaret (lymfocyttene) skal få til å dele seg. Hvis du har D-vitaminmangel, vil ikke T-cellene greie å dele seg i høyt nok tempo og bli mange nok til å bekjempe viruset.

Kroppen har to immunforsvar.

1) Førstelinja i immunforsvaret er det medfødte immunforsvaret (B-celler), som utvikler antistoff og slår ut virus (hvis de blir gjenkjent) før det får mulighet til å infisere cellene våre.

2) Andrelinja i immunforsvaret er det adaptive immunforsvaret (T-celler), som trer i aksjon 24-48 timer etter det medfødte immunforsvaret.

Hvis B-cellene har greid å slå ut viruset med antistoff, møter det adaptive immunforsvaret et fredelig miljø uten virusangrep og slår seg av igjen.

Hvis B-cellene IKKE har greid å slå ut viruset med antistoff, vil T-cellene finne et miljø der viruset herjer og mange celler er infisert. Da begynner T-cellene å dele seg i et eksplosivt tempo og skiller ut betennelsesfremkallende stoff som cytokiner og interferoner for å drepe celler som er infisert med virus.

Immunforsvaret mangler antistoff mot covid-19

Siden B–cellene ikke har møtt covid-19 tidligere, finnes det ikke antistoff mot viruset. Da blir det opp til T-cellene å håndtere viruset. Det er de fullstendig i stand til, men de trenger et hormon som heter kalsitriol (1,25(OH)D) for å kunne dele seg. Har du for lite vitamin D i blodet, blir det ikke laget nok T-celler til å gjøre jobben.

Ingen i Norge produserer vitamin D mellom april og september. Da greier det adaptive immunforsvaret heller ikke å produsere nok T-celler til å håndtere infeksjonen fra covid-19. Hvis vi tar nok tilskudd av vitamin D, sørger vi for at immunforsvaret fungerer.

Vitamin D sikrer deg mot covid-19

I tilfelle du blir infisert av covid-19 før du får vaksinen eller vaksinen ikke greier å få B-cellene til å utvikle antistoff, vil det uansett være lurt å ha et adaptivt immunforsvar som virker.

Ulempen med å ha et oppegående adaptivt immunforsvar er at T-cellene kan misforstå «lure-infeksjonen» vaksinen påfører oss. T-cellene kan tolke den ufarlige vaksine-infeksjonen som en trussel. Da kan det adaptive immunforsvaret prøve å sabotere vaksinen.

Kilder:

https://www.researchgate.net/publication/265791678_Vitamin_D-binding_protein_controls_T_cell_responses_to_vitamin_D

https://www.researchgate.net/figure/Activated-T-cells-express-CYP27B1-and-have-the-capacity-to-convert-25OHD-3-to-1-25OH_fig4_265791678

Slik kurerer du D-vitaminmangel

Endocrine Society er en legeforening for endokrinologer med 17.000 medlemmer. Endokrinologene anbefaler at du tar minst 150 mikrokram vitamin D (6.000 IE) i tilskudd daglig i åtte uker. Da vil du oppnå å få blodnivået med vitamin D opp på optimalt nivå. Øvre trygge grense for daglig tilskudd med vitamin D er for alle 250 mikrogram vitamin D (10.000 IE).

Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker. Det er tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L. Etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society

150 mikrogram vitamin D i åtte uker vil ikke gjøre at nivået i blodet blir høyt nok til å gi bivirkninger. Det er forsket mye på virkningen av tilskudd med vitamin D. Medisinsk litteratur har ikke dokumentert skadelige bivirkninger av daglige tilskudd med vitamin D under 20.000 IE. Dokumentasjon på det motsatt er det mye av. Forskere som har lett gjennom databaser med medisinsk litteratur fra 1938 til 2018 fant et drøyt dusin tilfeller.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: