Kategorier
Hudlidelser

Vitamin D hjelper mot hudsykdommer

Hudsykdommen pityriasis rosea (utslett) kommer ofte i etterkant av en virusinfeksjon. Med koronaviruset rasende gjennom en befolkning som har gjennomgått opptil tre vaksinasjoner på kort tid, har hudutslett gode dager.

Hudsykdommen pityriasis rosea (utslett) kommer ofte i etterkant av en virusinfeksjon. Med koronaviruset rasende gjennom en befolkning som har gjennomgått opptil tre vaksinasjoner på kort tid, har hudutslett gode dager. Når D-vitaminnivået øker, ser utslettene ut til å forsvinne.

Sammenhengen mellom utslett i huden og D-vitamin, er at D-vitamin er råvaren som cellene i huden lager hormonet kalsitriol av. Litt teknisk forklaring, men hormonet kalsitriol styrer celledeling både i huden og immunforsvaretVitamin D styrer celledeling i immunceller. D-vitaminmangel kan derfor gi treg celledeling, som gjør at hudcellene får problemer med å fornye seg raskt nok. At immunforsvaret ikke fungerer uten vitamin D er kanksje verre, i og med at mange hudlidelser kommer av autoimmune reaksjoner og infeksjoner med sopp og mikrober.

Utslettene går over til sommeren, men for den som ikke vil vente, går det an å ta D-vitamintilskudd som sol-erstatning. Bare 10% av behovet for vitamin D blir dekt av D-vitamin vi får gjennom maten. 90% av behovet blir normalt dekt av sola.

D-vitaminmangel kan også komme av mangel på mineralet magnesium. Kroppen må ha tilgang til magnesium for å kunne ta opp vitamin D fra fordøyelsen. Har du magnesium-mangel, hjelper det egentlig lite å spise D-vitamintilskudd.

For å lage enzymet som bygger om D-vitamin til hormon, trenger cellene i kroppen mineralet sink. Har du sinkmangel, får ikke kroppen til å bruke D-vitamin til noe, selv om du har mye vitamin D i blodet.

Derfor er det lurt å ta tilskudd med mineralene sink og magnesium sammen med D-vitamintilskuddet.

Ifølge legeforeningen Endocrine Society må det 400.000 IE (10.000 mikrogram) vitamin D til for å kurere D-vitaminmangel hos en person med normal BMI. Legene anbefaler å ta 50.000 IE (1.250 mikrogram) vitamin D pr. uke i åtte uker.

Du oppnår det samme på halve tida ved å ta 100.000 IE (2.500 mikrogram) vitamin D pr. uke i fire uker.

Anbefalingen fra Endocrine Society er beregnet for å sikre et D-vitaminnivå i blodet over 75 nmol/L.

En enkeltdose på 600.000 IE (15.000 mikrogram) vitamin D har vist å gi en rask økning av D-vitaminnivået innenfor normalområdet. Enkeltdosen på 600.000 IE vitamin D holdt nivået over grensen for D-vitaminmangel i mindre enn tre måneder. Så store enkeltdoser er rent økonomisk bortkastet fordi halvparten av dosen ikke rekker å bli brukt før den blir ødelagt.

Ifølge den norske D-vitamineksperten Johan Moan, er enkeltdoser på 100.000 IE (2.500 mikrogram) vitamin D ikke giftig.

Etter å ha fylt lageret med 400.000 IE vitamin D, anbefaler legene i Endocrine Society daglige vedlikeholdsdoser på 2.000 IE (50 mikrogram) vitamin D for å holde nivået over 75 nmol/L. Referansegrensen for normalt nivå vitamin D i blodet er mellom 50 og 150 nmol/L.

Helsedirektoratet anbefaler alle å ta 400 IE (10 mikrogram) vitamin D daglig for å holde nivået over 50 nmol/L og unngå skader på skjelettet. Helsedirektoratets anbefaling sier ikke noe om hvor mye vitamin D som må til for å sikre effektiv celledeling i huden.

Kilder:

Pityriasis alba er en uspesifikk hudreaksjon av ukjent årsak som gir røde, skjellende flekker. Disse forsvinner og etterlater områder med lite pigmentering. 85% av pasientene hadde alvorlig D-vitaminmangel og utslettene ble verre desto lavere D-vitaminnivå.
https://opendermatologyjournal.com/VOLUME/13/PAGE/19/FULLTEXT

Studie av D-vitaminnivå hos 1.500 pasienter med 16 forskjellige hudlidelser. Pasientene hadde bare halvparten av kontrollgruppas D-vitaminnivå.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5997090/

Av 406 pasienter med hudutslettet Pityriasis Alba hadde dobbelt så mange alvorlig D-vitaminmangel som i kontrollgruppa.
https://journals.lww.com/ijdv/Abstract/9000/Assessment_of_Serum_Vitamin_D_Levels_in_Children.99825.a

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: