Kategorier
Tips

Vitamin D bidrar til vekttap

Hvis du er overvektig og ønsker å gå ned i vekt, kan det hjelpe hvis du først får nivået med vitamin D i kroppen opp på optimalt nivå. D-vitaminmangel gir rett og slett dårligere effekt av dietten, mener en gruppe forskere i Milano.

Hvis du starter en slankekur, får du bedre effekt hvis du ikke har D-vitaminmangel. Hvis du er overvektig, vil du ikke gå ned i vekt bare ved å ta tilskudd av vitamin D. Så enkelt er det ikke.

Poenget er at du må få nivået av vitamin D i kroppen din opp, så du har nok vitamin D i kroppen når du skal slanke deg. Undersøkelser har vist at en overvektig med D-vitaminmangel går mindre ned i vekt.

Nederst i artikkelen ser du hvordan leger anbefaler å gjøre det for å få et bra D-vitaminnivå: 150 mikrogram vitamin D pr. dag i åtte uker.

Ikke bekymre deg: daglige doser over de vanlige 2.000 IE øvre grensen vil ikke overbelaste deg. Det vil heller ikke forårsake forgiftning fordi kroppens lagre av vitamin er veldig lave. Jeg starter vanligvis mine pasienter med D-vitaminmangel på 150 mikrogram vitamin D pr. dag i flere uker.

— Anthony L. Komaroff, M.D. Editor in Chief, Harvard Health Letter

For å undersøke om vitamin D-tilskudd kan hjelpe folk å gå ned i vekt, analyserte forskere ved Universitet i Milano data fra 400 overvektige pasienter. Alle pasientene ble satt på et kalorifattig diett og ble delt inn i tre grupper.

Den første gruppen tok ingen vitamin D-tilskudd. Gruppe to fikk tilskudd på 25 mikrogram pr. dag og gruppe tre tok 80 mikrokram pr. dag. Helsedirektoratet anbefaler 10 mikrogram pr. dag som tilskudd.

Etter seks måneder fant forskerne at bare de pasientene som tok 80 mikrogram pr. dag hadde oppnådd optimale nivåer av vitamin D. Likevel gikk begge grupper som tok tilskudd med vitamin D mer ned i vekt enn gruppen som ikke tok tilskudd. Her kan du lese mer om undersøkelsen (engelsk tekst).

Tips til gravide

Det er også forskning som sier at et høyt nivå på vitamin D er bra for gravide som vil ned i vekt. Godt nivå på vitamin D er ut til BÅDE å gi mindre vektøkning under svangerskap og raskere vektnedgang etter svangerskapet.

For gravide betyr god vitamin D-status i tillegg lavere risiko for svangerskapsforgiftning, bekkenløsning og svangerskapsdepresjon. Ungen får også et bedre utgangspunkt hvis mor ikke har D-vitaminmangel.

FAKTA:
Vitamin D, som dannes av kolesterol i huden ved hjelp av UVB-stråler fra sola, er forløperen til hormonet kalsitriol. Vitamin D lagres i leveren og omdannes til kalsidiol, før det fraktes til nyrene og omdannes enda en gang til  hormonet kalsitriol. Mørk hud, nedsatt lever- og nyrefunksjon og overvekt, kan øke behovet for tilskudd av vitamin D.

Slik kan du kurere D-vitaminmangel

Den internasjonale legeforeningen Endocrine Society, som organiserer 17.000 endokrinologer, anbefaler 6.000 IE vitamin D (150 mikrogram) pr. dag i åtte uker for å kurere D-vitaminmangel. De mener at vi først må fylle lageret med vitamin D, før det er noe poeng i å begynne å ta daglige tilskudd.

Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker. Eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society
DETTE ER VITAMIN D:
Vitamin D er et steroidhormon som huden lager med UVB-stråler fra sola.
90% av behovet for vitamin D blir dekt fra sola. Bare 10% blir dekt av maten.
D-vitaminmangel er en hormonforstyrrelse som påvirker det endokrine systemet.
D-Vitaminmangel fører til dårligere beinhelse og er knyttet til utviklingen av autoimmune sykdommer, kreft og hjerte-/karsykdommer.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: