Kategorier
Kommentarer

Vi må vente lenge på en endret anbefaling

Til våren kommer det en «ny» anbefaling om D-vitamintilskudd fra staten. De ser ingen grunn til å endre den gamle.

Dagens anbefaling for D-vitamin fra myndighetene om D-vitamintilskudd er tilstrekkelig til det den er myntet på: SKJELETTHELSE.

Hvis vi sørger for minst 10 mikrogram D-vitamin i maten hver dag, reduserer vi risikoen for å utvikle alvorlige skader på skjelettet, slik vi får av f.eks. rakitt eller osteomalasi. Det er vitenskapelig bevist hinsides enhver tvil.

Immunforsvaret er ikke med i anbefalingen

At immunforsvaret er avhengig av D-vitamin for å fungere var ukjent da dagens anbefalingen ble laget for snart 100 år siden.

Sammenhengen mellom immunforsvaret og D-vitamin ble først avdekket i 1983. Siden den gang er dette forsket mye på, men det var først rundt 2010 at denne forskningen begynte å bli tatt bitte litt på alvor.

Det vil trolig gå minst 20 år til før sammenhengen mellom D-vitamin og immunforsvaret vil bli tatt inn i lærebøkene på medisinstudiet. Først da vil det komme en ny anbefaling om D-vitamin fra helsemyndighetene.

For å si det mildt og diplomatisk; det er noen eksperter som må bli pensjonert først. De var i sin tid ildsjeler. Nå fungerer de som ildpropper i systemet.

Hvis vanlige folk i mellomtida skal få vite om vitenskapen som forklarer at immunforsvaret ikke fungerer uten D-vitamin, må denne informasjonen distribueres på grasrotplan. Enkelte av oss synes dette er viktig, så vi maser. Av og til blir det støy og protester av det. Det er bra, hvis det er det som må til for å få løftet fram denne kunnskapen.

Bevis nok – mangler konensus

Det eksisterer bevis nok for at immunforsvaret trenger D-vitamin for å fungere regulert. Problemet er at bevisene fortsatt ligger lagret vitenskapelige databaser.

Og den som løfter fram kunnskapen bryter konsensus.

Konsensus er et viktig begrep i moderne vitenskapsfilosofi som betegner et samsvar i meninger og holdninger som rår mellom kompetente fagfolk innen et avgrenset fagområde, og som kan gi rom for en viss, men ikke radikal uenighet.

Store Norske Leksikon

Å lansere ideer som går mot den felles sannheten i et miljø (altså konsensus), det bidrar sjelden til karrierebygging.

Vi må altså smøre oss med tålmodighet før myndighetene kommer med en ny anbefaling om D-vitamintilskudd.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: