Kategorier
Sykdommer

Urinveisinfeksjon og D-vitaminmangel

En norsk lege anbefaler tranebær, akupunktur og grapefruktjuice mot urinveisinfeksjon, men understreker at det sannsynligvis ikke virker. Derimot finnes dusinvis av forskningsrapporter som viser sammenhengen mellom urinveisinfeksjon og D-vitaminmangel: Det er stort sett bare folk med D-vitaminmangel som får urinveisinfeksjon.

I en artikkel med tittelen «Urinveisinfeksjon: Slik forebygger du» i Dagbladet (+sak), er det mange forslag til hvordan du kurerer urinveisinfeksjon. Tranebær, grapefruktjuice, akupunktur og vann(!) blir nevnt som gode remedier, selv om det ikke er snev av vitenskapelig belegg for at det virker.

«Som mange allerede er kjent med, blir det ofte anbefalt å drikke tranebærjuice. Det har blitt gjort flere store studier på dette, men om man slår de sammen, vises ingen sammenheng mellom den spesifikke juicen og mindre plager. Det som derimot er anbefalt, er å drikke noe som er syrlig.
– Grapefruktjuice for eksempel, er et godt tilskudd, sier Anders Bærheim, som er professor emeritus i allmennmedisin, og ekspert på urinveisinfeksjon.»

Mye forskning som viser sammenheng

Artikkelen i Dagbladet nevner ikke D-vitaminmangel, selv om de vitenskapelige databasene er fulle av studier som viser sammenhenger mellom nettopp urinveisinfeksjon og D-vitaminmangel. I motsetning til tranebær, grapefrukt og akupunktur, er det bevist at D-vitaminmangel har en sammenheng med urinveisinfeksjon. Spesielt hos barn.

Norske leger vil unngå vitamin D så langt de kan hvis det finnes kommersielle medisiner som kan virke på sykdommen de skal behandle. De bruker helst antibiotika eller steroider, og velger å se bort fra at vitamin D også er et steroid, i klasse med kortison. Leger anbefaler også antibiotika mot urinveisinfeksjon sammen med tilskudd av vitamin D.

Det finnes dusinvis, om ikke hundrevis med forskningsrapporter som viser at de fleste som pådrar seg urinveisinfeksjon (UTI) har til dels alvorlig D-vitaminmangel. D-vitaminmangel er altså en risikofaktor ved urinveisinfeksjon: Hvis du har D-vitaminmangel, er det fem ganger så stor sjanse for at du har urinveisinfeksjon.

Rapporter om sammenheng

Her er en del fagfellevurderte forskningsrapporter gjennomført av uavhengige forskere (mange er leger med doktorgrader i sine disipliner) og publisert i anerkjente vitenskapelige tidsskrift. Rapportene viser sammenheng mellom D-vitaminmangel og urinveisinfeksjon. Nederst finner du ei liste med flere rapporter som også viser sammenheng.

Bra mot resistente bakterier

Denne rapporten peker på at vitamin D for å kurere D-vitaminmangel virker bra på urinveisinfeksjoner. Rapporten påpeker at vitamin D kan ha betydning for behandling av urinveisinfeksjoner med antibiotika-resistente bakterier.

«Konklusjon: Vår forskning på kvinner i reproduktiv alder med lave vitamin D-nivåer viser at de har større risiko for å få urinveisinfeksjon enn de sunne. Dette viser en signifikant sammenheng mellom vitamin D-mangel og urinveisinfeksjoner, spesielt ved moderat og alvorlig infeksjon, som er et viktig aspekt av infeksjonskontroll. Med den økende utviklingen av antimikrobiell resistens i gram-positive og -negative bakterier som en verdensomspennende bekymring, kan vitamin D-supplement brukes i kombinasjon med antimikrobielle stoffer for å forbedre styring og behandling av urinveisinfeksjoner, spesielt i tilfeller av multiresistente infeksjoner.»

Klar sammenheng

Denne forskningen er gjennomført av fire leger i Israel, som fulgte 94 kvinner med gjentagende UTI gjennom tre år, sammenlignet med en gruppe kvinner uten gjentagende UTI. Legene fant en klar sammenheng mellom D-vitaminmangel og UTI Dette er resultatet fra undersøkelsen:

«I denne retrospektive studien fant vi at tilbakevendende UTI hos kvinner før menopausen er assosiert med vitamin D-mangel

Barn spesielt utsatt

Denne metastudien av sammenheng mellom UTI og D-vitaminmangel ble gjennomført av fire lege i Kina i 2018. Ni studier med til sammen 1921 deltakere ble analysert. Forskerne fakt klare sammenhenger og peker også på at sammenhengen er spesielt tydelig blant barn. Resultatet fra metaanalysen sier:

«Moreover, Vitamin D level was significantly lower in the UTI group (standardized mean difference (SMD)=−1.65, 95%CI=−2.69-−0.60, P<0.001). Significant heterogeneity was also detected (I2=97.9%, P<0.001). Meta-analysis also revealed a significant association between UTI and Vitamin D deficiency in children (OR=4.78, 95%CI=3.08–7.44, P<0.001). This meta-analysis indicated a significant association between Vitamin D insufficiency and increased risk of UTI, especially in children.»

Dette er sammenhengen

Denne tyske undersøkelsen forklarer hvorfor det er vanskelig å finne ut hva sammenhengen mellom D-vitaminmangel og UTI går ut på. Konklusjonen på undersøkelsen er at når nivået av D-vitamin i blodet øker, øker også utskillelsen av bakteriedrepende kjemikalier i urinblæra, selv om det er vanskelig å slå hva hvordan mekanikken fungerer.

«Urinveiene utsettes ofte for potensielle patogener, og det er derfor behov for raske forsvarsmekanismer. Cathelicidin, et menneskelig antimikrobielt peptid, som utskilles av blæreepitelceller og beskytter urinveiene mot infeksjon. Her viser vi at vitamin D kan indusere cathelicidin i urinblæren. Vi analyserte blærevæv fra postmenopausale kvinner for ekspresjon av cathelicidin, før og etter en tremåneders periode med tilskudd med vitamin D3. Cellekultureksperimenter ble utført for å belyse mekanismene for katelicidininduksjon. Vi observerte at vitamin D i seg selv ikke oppregulerte cathelicidin i serum eller i blærevev hos kvinnene i denne studien, men når blærebiopsiene ble infisert med uropatogen E. coli (UPEC), var en signifikant økning i cathelicidinekspresjon observert etter D-vitamin-tilskudd. Denne observasjonen ble bekreftet i menneskelige blærecellelinjer, selv om her, catheli cidin induksjon skjedde uavhengig av infeksjon. D-vitaminbehandlede blæreceller utøvde en økt antibakteriell effekt mot UPEC og kolokalisering til cathelicidin indikerte relevansen av dette peptidet. «


Fant ikke sammenheng

Dette er et eksempel på en svensk undersøkelse som ikke fant sammenheng mellom D-vitaminmangel og urinveisinfeksjon. Forskerne undersøkte ikke om urinveisinfeksjon ble påvirket av D-vitamin-tilskudd.
Rapporten sier at dette var pasienter som hadde hatt urinveisinfeksjon lenge. At forskerne ikke kan si om pasientene hadde D-vitaminmangel da de pådro seg urinveisinfeksjon. Konklusjonen er likevel at ganske bastant på at det ikke er sammenheng mellom vitamin D og urinveisinfeksjon.

Dette sier konklusjonen:
Bacteriuria was common among residents as well as vitamin D deficiency. There was no association between bacteriuria and 25OHD < 25 nmol/L. If using < 12.5 nmol/L as a cut-off for vitamin D deficiency, an association was seen. However, this finding has to be interpreted with caution as causality cannot be evaluated as well as only a few residents had 25OHD < 12.5 nmol/L. This has to be evaluated in a future study including more residents with severe vitamin D deficiency.

Personlig har jeg til gode å se rapporter konkludere med at vitamin D ikke virker etter undersøkelser som har prøvd å fjerne D-vitaminmangel i pasientene.

Flere undersøkelser

Kan kreve større doser

De fleste vitenskapelige studiene som undersøker om tilskudd av vitamin D bruker anbefalt tilskudd på 800 IE vitamin D. En så liten dose kan ikke kurere D-vitaminmangel ifølge de 17.000 endokrinologene i legeforeningen Endocrine Society. Spesialistene på hormonsykdommer foreslår 6.000 IE vitamin D pr. dag i to måneder, hvis du vil ha D-vitmanstatusen din opp til optimalt nivå:

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: