Hjem Graviditet Unger uten D-vitaminmangel kan få høyere IQ

Unger uten D-vitaminmangel kan få høyere IQ

213
focused little girls with microscope in room
Photo by Gabby K on Pexels.com

Hormonet vitamin D kan allerede fra dag 12 i svangerskapet koble seg på i hjernen til fosteret og starte programmeringen av barnet. Har mor nok vitamin D, kan det gi unger med høyere IQ, mener amerikanske forskere.

Unger som slipper vitamin D-mangel under svangerskapet får et bedre ungangspunkt i livet. Sterkere beinbygning, bedre tannhelse og mer robust immunforsvar har vært kjente skadevirkninger. Nå er sannelig høyere IQ ført på lista også.

Mors nivå av vitamin D i andre trimester var positivt assosiert med IQ ved 4-6 år, noe som tyder på at svangerskaps-vitamin D-status kan være en viktig prediktor for nevrokognitiv utvikling. Disse funnene kan bidra til å informere om fødselsanbefalinger og kan være spesielt relevante for svarte og andre mørkhudede kvinner med høy risiko for vitamin D-mangel.

Forskningsrapport publisert i The Journal of Nutrition

Noen enorm forskjell i IQ har ikke forskerne funnet. Mødre med vitamin D-mangel trenger ikke å ha dårlig samvittighet. Likevel mener forskerne at forskjellen er såpass stor at det kan lønne seg å unngå vitamin D-mangel når man blir gravid. Skal vitamin D utgjøre noen forskjell på hjernen til barnet, er første trimester det kritiske vinduet. Her holder det ikke å begynne og drikke tran når du blir gravid. (Tran kan uansett være skadelig for barnet).

Vitamin D er et hormon

Vitamin D er et steroidhormon og ikke et vitamin. Det er årsaken til at vitamin D har en nøkkelrolle i utviklingen av hjernen til foster. Allerede 12 dager inn i svangerskapet har fosteret utviklet såkalte vitamin D-reseptorer i hjernen. Vitamin D-reseptorer er «kontakter» der hormonet vitamin D kan koble seg på cellene. Vitamin D har evne til å få inntil 3.000 gener til å uttrykke seg. Mangler du vitamin D, kan 3.000 gener bli stående upåvirket.

Når utviklingen av hjernen til fosteret starter etter 12 dager, er det vitamin D som kobler seg på reseptorene som utvikles. Der styrer vitamin D utviklingsprosessen ved å aktivere genene som trengs for å programmere den nye hjernen.

Forskerne mener a hvis det er for lite vitamin D i omløp, kan det gjøre at det er gener som ikke blir aktivert og dermed kan skape programmeringsfeil i ungen. Andre forskningsstudier har koblet denne effekten opp til utvikling av psykiske lidelser og autisme. (Les rapporten hvis du vil se kildene til opplysningene.)

Undersøkelsen av sammenhengen mellom vitamin D og høyere IQ i barn er en oppfølging av den store

Mors vitamin D-forsyning overføres til babyen sin i livmoren og hjelper til med å regulere prosesser, inkludert hjernens utvikling. En studie publisert 2. november 2020 i The Journal of Nutrition viste at mødres vitamin D-nivå under graviditet var assosiert med barnas IQ, noe som antydet at høyere vitamin D-nivå under graviditet kan føre til høyere IQ-score i barndommen.

Fra artikkel i forskningsmagasinet Scitecdaily.com

Russisk rulett med norske unger

Gammel kunnskap, vond å vende

Litt spesiell forskningsbakgrunn

Bakgrunnen til kan være litt spesiell.

Urban Child Institute (UCI) i Tennessee er organisasjonen som står bak både denne undersøkelsen og den tidligere CANDLE-undersøkelsen. Begge er store undersøker av sammenhengen mellom vitamin D og utviklingen av barns intelligens og omfatter over 1.000 familier fra samme fylke i Tennessee. UCI har bare som formål å bedre liv og helse for unger i Shelby county og organisasjonen er ikke stor. Likevel har UCI mye penger og driver mye barneforskning som angår langt flere enn bare ungene i Shelby county.

En årsak til akkurat det er trolig at UCI er partner med Rand Corporation. Oppdraget fra Rand Corporation er å forsyne tenketanken med data om unger og utvikling. Som igjen betyr at Rand Corporation er interessert i vitamin D. Da begynner dette å bli litt oppsiktsvekkende, for Rand Corporation er en tenketank som er finansiert av det amerikanske forsvaret. Oppdraget til tenketanken er å forsyne det amerikanske forsvaret og «statlige byråer» med ideer som kan bli til planer og virkelighet. Artig at de interesserer seg for unger. Kanskje.

RAND Corporation er en forskningsorganisasjon som utvikler løsninger på offentlige politiske utfordringer for å gjøre samfunn over hele verden tryggere, tryggere, sunnere og velstående.

Rand corporation beskriver seg selv

RAND har vært sentral i utviklingen av amerikansk militær doktrine og strategi, blant annet konseptet terrorbalanse basert på arbeid innen spillteori under den kalde krigen.

Wikipedia beskriver Rand Corporation

Blir neppe høyere IQ i Norge

Rent praktisk vil denne undersøkelsen neppe få noen betydning for intelligensen til norske barn. Ingen i Norge vil anbefale gravide å ta tilskudd av vitamin D i doser som kan kurere vitamin D-mangel. Her i landet er alle under 70 år anbefalt å ta ei skje tran om vinteren for å holde D-vitaminmangel unna. Leger anbefaler Når vi i tillegg vet at det kan ta opptil to måneder å øke nivået av vitamin i blodet til optimale nivåer, er løpet kjørt.

En artikkel i Forskning.no skriver at unger kan få bedre tannemalje hvis mødre tar høye doser vitamin D under svangerskapet. De «høye» dosene (2.800 IE vitamin D) er under halvparten av det du må ta hver dag i åtte uker bare for å kurere D-vitaminmangel og få vitamin D-status opp på optimalt nivå. Likevel blir tilskudd på 2.800 IE vitamin D i artikkelen til Forskning.no omtalt som risikofylt og ikke anbefalt.

Det er synd for ungene, for 40% av alle norske mødre skal mangle vitamin D i løpet av svangerskapet. Helsedirektoratet fraråder i tillegg fastlegene å måle vitamin D-status i gravide, så ingen får vite om de har vitamin D-mangel. Verken jordmødre eller helsesykepleieren informerer om risikoen ved å gå med vitamin D-mangel gjennom svangerskapet. Først etter at ungen er født, begynner informasjonen om vitamin D å komme fram.

Forrige artikkelHvorfor får vi D-vitaminmangel?
Neste artikkelSykdom kan føre til høyt forbruk av vitamin D