Kategorier
Graviditet

Bekkenbunnsproblemer med D-vitaminmangel

Bekkenbunnsproblemer med inkontinens er ikke kult. Årsaken kan være så enkel som D-vitaminmangel og kan forebygges for to kroner pr. dag.

En av fem kvinner vil i løpet av livet få så store bekkenbunnsproblemer, at de må opereres, sier leger ved St.Olavs hospital i Trondheim.

Bekkenbunnsproblemer kan løses

Poenget med musker, skjelett og vitamin D er at musklene blir tøyelige og beina myke etter lang tids D-vitaminmangel. Årsaken til bekkenbunnsproblemene er nettopp at musklene blir tøyelige og leddene henger dårligere sammen. Musklene greier ikke å knipe igjen og leddene slarker. Hvis D-vitaminmangelen kureres, kan det føre til at muskler og sener raskt strammes opp og bekkenet blir mer stabilt, mener legene som har forska på fenomenet. Akkurat som effekten vitamin D kan ha på ryggvondt.

LES MER: D-vitaminmangel kan skade både gravide og barn

Det finnes dusinvis med vitenskapelige forskningsstudier som sier at de fleste kvinner med bekkenbunnproblemer har D-vitaminmangel. Ingen av studiene beviser at vitamin D fungerer som legemiddel mot bekkenbunnsplager og da vil ikke fysioterapeutene anbefale folk å fikse D-vitaminmangelen sin.

Det er likevel ikke forbudt å prøve. Økt nivå av vitamin D i blodet vil også beskytte ungen mot å bli født med engelsk syke, dårligere immunforsvar og større fare for karies når tennene begynner å komme.

Legene anbefaler mer enn Helsedirektoratet i Norge

Helsedirektoratets råd om ei skje tran om dag hjelper ikke, for D-vitaminmangel oppstår når D-vitaminlageret er tomt. Før du begynner å ta daglige doser for å vedlikeholde et godt nivå med vitamin D i blodet, må du fylle opp lageret. Det vil ikke ernæringsekspertene i Helsedirektoratet anbefale.

LES MER: Vitamin D er et hormon, ikke et vitamin.

Les mer: Kurerte D-vitaminmangel på idrettsfolk

Under her finner du flere forskningsstudier som viser sammenhengen mellom D-vitaminmangel og bekkenbunnsplager før og etter fødselen.

Svakheten i bekkenbunnsmuskulaturen kan bidra til symptomene relatert til dysfunksjon i bekkenbunnen, inkludert; urin og FI. Bekkenbunnsmusklene består av både glatte og skjelettmuskler; derfor kan den fysiologiske funksjonen til bekkenbunnen moduleres gjennom forbedring av vitamin D-status.

Forskere som har sammenlignet resultatene fra sju større studier om bekkenbunn og vitamin D.

Sju forskningsprosjekter med 3.200 kvinner som deltakere ble analysert. Konklusjonen er klar: Risikoen for å oppleve bekkenbunnsproblemer blir mindre uten vitamin D mangel.

Konklusjon:
En eller flere forstyrrelser i bekkenbunnen ble rapportert av 23% av kvinnene. Gjennomsnittlige vitamin D-nivåer var signifikant lavere for kvinner som rapporterte minst en bekkenbunnsforstyrrelse og for de med urininkontinens, uavhengig av alder. I justerte logistiske regresjonsmodeller observerte vi signifikant redusert risiko for en eller flere forstyrrelser i bekkenbunnen med økende vitamin D-nivåer hos alle kvinner i alderen 20 år eller eldre og i delsettet av kvinner 50 år og eldre. I tillegg ble sannsynligheten for urininkontinens signifikant redusert hos kvinner 50 år og eldre med vitamin D-nivåer 30 ng/ml eller høyere.

Results From the National Health and Nutrition Examination Survey USA

Det er et utall forskningsstudier som peker på sammenhengen mellom vitamin D-mangel og bekkenbunnsproblemer. Har du bekkenbunnsproblemer, er det sannsynlig at du også har vitamin D-mangel. I Norge blir dette sett bort fra. Anbefalingen er å legge om livsstilen og trene mer, selv om det ikke er noen som kan si om det virker.

Konklusjon:
Utilstrekkelig vitamin D er assosiert med økt lidelse i tykktarm og endetarm og større innvirkning av urininkontinens på livskvaliteten.

Undersøkelse fra University of Alabama at Birmingham, USA

Det er ikke bevist at tilskudd av vitamin D vil kurere bekkenbunnsproblemer. Den viktigste årsaken til det er at tilskudd av vitamin D bare kurerer mangel på vitamin D. At flere med D-vitaminmangel har bekkenbunnsproblemer, DET er bevist. For meg blir det da logisk at det lurt å unngå vitamin D-mangel for den som vil unngå bekkenbunnsproblemer.

Vanskelig å kurere vitamin D-mangel i Norge

Problemet er at det er vanskelig å kurere D-vitaminmangel i Norge. Myndighetene vil ikke anbefale større tilskudd av vitamin D enn du finner i ei skje tran og det er beviselig for lite. Legeforeningen Endocrine Society mener du ta 15 ganger mer enn Helsedirektoratet anbefaler i åtte uker før D-vitaminmangelen er kurert:

«Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society«

I og med at Helsedirektoratet ikke anbefaler verken å teste pasienter for mangel på vitamin D eller å gi dem større tilskudd enn max to skjeer tran (hvis du er over 70 år), blir det umulig for legene å anbefale pasientene sine å kurere D-vitaminmangel. At mediene sprer om seg med advarsler om at vitamin D er farlig, gjør det heller ikke enklere for folk å ta tak i problemet. Hvem skal vi tro på? 17.000 leger i Endocrine Society eller fire ernæringsfysiologer i Helsedirektoratet? Jeg har valgt å høre på legene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: