woman in gray tank top while sitting on bed

Bekkenbunnsproblemer med D-vitaminmangel

Bekkenbunnsproblemer er ikke kult. Årsaken kan være så enkel som D-vitaminmangel og kan forebygges for to kroner pr. dag.

En av fem kvinner vil i løpet av livet få så store bekkenbunnsproblemer, at de må opereres, sier leger ved St.Olavs hospital i Trondheim.

Bekkenbunnsproblemer, med inkontinens og det som hører med, må trenes bort, svarer fire fysioterapeuter i et debattinnlegg i Adressa. Uten at de har sett at trening har virket så veldig.

For at treningen skal forventes å ha effekt, må treningen være korrekt utført, med optimal intensitet, frekvens, varighet og progresjon. Det er sterke argumenter for at langvarig effekt krever en adferdsendring for å nyttiggjøre seg den nyervervet kunnskapen, styrken og funksjonen. Samtidig vet vi at kun muntlig eller skriftlig informasjon om bekkenbunnstrening har svært liten eller ingen effekt.

Fire fysioterapeuter ved NTNU og StOlavs hospital i Trondheim

Trening fungerer altså dårlig. Årsaken kan vi finne blant mye vitenkapelig forskning som peker på vitamin D-mangel som årsak til elendigheta.

Bekkenbunnsproblemer kan løses

Poenget med musker, skjelett og vitamin D er at musklene blir tøyelige og beina myke etter lang tids D-vitaminmangel. Årsaken til bekkenbunnsproblemene er nettopp at musklene blir tøyelige og leddene henger dårligere sammen. Musklene greier ikke å knipe igjen og leddene slarker. Hvis D-vitaminmangelen kureres, kan det føre til at muskler og sener raskt strammes opp og bekkenet blir mer stabilt, mener legene som har forska på fenomenet. Akkurat som effekten vitamin D kan ha på ryggvondt.

LES MER: D-vitaminmangel kan skade både gravide og barn

Det finnes dusinvis med vitenskapelige forskningsstudier som sier at de fleste kvinner med bekkenbunnproblemer har D-vitaminmangel. Ingen av studiene beviser at vitamin D fungerer som legemiddel mot bekkenbunnsplager og da vil ikke fysioterapeutene anbefale folk å fikse D-vitaminmangelen sin.

Det er likevel ikke forbudt å prøve. Økt nivå av vitamin D i blodet vil også beskytte ungen mot å bli født med engelsk syke, dårligere immunforsvar og større fare for karies når tennene begynner å komme.

Legene anbefaler mer enn Helsedirektoratet i Norge

Helsedirektoratets råd om ei skje tran om dag hjelper ikke, for D-vitaminmangel oppstår når D-vitaminlageret er tomt. Før du begynner å ta daglige doser for å vedlikeholde et godt nivå med vitamin D i blodet, må du fylle opp lageret. Det vil ikke ernæringsekspertene i Helsedirektoratet anbefale.

LES MER: Vitamin D er et hormon, ikke et vitamin.

Les mer: Kurerte D-vitaminmangel på idrettsfolk

Under her finner du flere forskningsstudier som viser sammenhengen mellom D-vitaminmangel og bekkenbunnsplager før og etter fødselen.

Svakheten i bekkenbunnsmuskulaturen kan bidra til symptomene relatert til dysfunksjon i bekkenbunnen, inkludert; urin og FI. Bekkenbunnsmusklene består av både glatte og skjelettmuskler; derfor kan den fysiologiske funksjonen til bekkenbunnen moduleres gjennom forbedring av vitamin D-status.

Forskere som har sammenlignet resultatene fra sju større studier om bekkenbunn og vitamin D.

Sju forskningsprosjekter med 3.200 kvinner som deltakere ble analysert. Konklusjonen er klar: Risikoen for å oppleve bekkenbunnsproblemer blir mindre uten vitamin D mangel.

Konklusjon:
En eller flere forstyrrelser i bekkenbunnen ble rapportert av 23% av kvinnene. Gjennomsnittlige vitamin D-nivåer var signifikant lavere for kvinner som rapporterte minst en bekkenbunnsforstyrrelse og for de med urininkontinens, uavhengig av alder. I justerte logistiske regresjonsmodeller observerte vi signifikant redusert risiko for en eller flere forstyrrelser i bekkenbunnen med økende vitamin D-nivåer hos alle kvinner i alderen 20 år eller eldre og i delsettet av kvinner 50 år og eldre. I tillegg ble sannsynligheten for urininkontinens signifikant redusert hos kvinner 50 år og eldre med vitamin D-nivåer 30 ng/ml eller høyere.

Results From the National Health and Nutrition Examination Survey USA

Det er et utall forskningsstudier som peker på sammenhengen mellom vitamin D-mangel og bekkenbunnsproblemer. Har du bekkenbunnsproblemer, er det sannsynlig at du også har vitamin D-mangel. I Norge blir dette sett bort fra. Anbefalingen er å legge om livsstilen og trene mer, selv om det ikke er noen som kan si om det virker.

Konklusjon:
Utilstrekkelig vitamin D er assosiert med økt lidelse i tykktarm og endetarm og større innvirkning av urininkontinens på livskvaliteten.

Undersøkelse fra University of Alabama at Birmingham, USA

Det er ikke bevist at tilskudd av vitamin D vil kurere bekkenbunnsproblemer. Den viktigste årsaken til det er at tilskudd av vitamin D bare kurerer mangel på vitamin D. At flere med D-vitaminmangel har bekkenbunnsproblemer, DET er bevist. For meg blir det da logisk at det lurt å unngå vitamin D-mangel for den som vil unngå bekkenbunnsproblemer.

Vanskelig å kurere vitamin D-mangel i Norge

Problemet er at det er vanskelig å kurere D-vitaminmangel i Norge. Myndighetene vil ikke anbefale større tilskudd av vitamin D enn du finner i ei skje tran og det er beviselig for lite. Legeforeningen Endocrine Society mener du ta 15 ganger mer enn Helsedirektoratet anbefaler i åtte uker før D-vitaminmangelen er kurert:

Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society

I og med at Helsedirektoratet ikke anbefaler verken å teste pasienter for mangel på vitamin D eller å gi dem større tilskudd enn max to skjeer tran (hvis du er over 70 år), blir det umulig for legene å anbefale pasientene sine å kurere D-vitaminmangel. At mediene sprer om seg med advarsler om at vitamin D er farlig, gjør det heller ikke enklere for folk å ta tak i problemet. Hvem skal vi tro på? 17.000 leger i Endocrine Society eller fire ernæringsfysiologer i Helsedirektoratet? Jeg har valgt å høre på legene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.