Kategorier
fakta

Tilskudd lages naturlig av saueull

Når du spiser D-vitamintilskudd, kan du sende en takk til sauen. Vitamin D3, som er i de aller fleste D-vitamintilskuddene du får kjøpt, er faktisk laget av lanolin fra saueull. På akkurat samme naturlige vis som kroppen selv produserer vitamin D: Med stråling fra sola.

Normalt produserer kroppen alt den trenger selv av vitamin D fra kolesterol i huden. Når UVB-stråler fra sola treffer huden, endres kolesterolmolekyler til vitamin D. Vitamin D heter egentlig kolekalsiferol, er kjemisk inaktivt og lagres i fettvevet i kroppen.

Kopierer prosessen i kroppen

Her i Norge er sola for svak til å produsere vitamin D åtte måneder i året. Da taper kroppen 90% av forsyningen. Hvis vi ikke tar tilskudd, fåt vi bare de 10 prosentene vi normalt får gjennom maten.

Derfor må vi i Norge ta tilskudd av vitamin D for å unngå mangel.

Og her kommer ull inn: Lanolinet (fettstoffet i ulla) vaskes først ut av ulla og så skilles kolesterol ut av fettstoffet. Deretter bestråles kolesterolkrystallene med UVB-stråler og hokus pokus, så er det skapt kolekalsiferol som blir brukt i D-vitamintilskudd.

Slik forklares prosessen fra ull til vitamin D i detalj fra A til Å:

  • Avhengig av rasen vil friske sauer produsere fra 2 til 30 kilo ull hvert år.
  • Ull blir klippet av voksne, levende sauer. Rå lanolin trekkes ut av ulla ved hjelp av en skureprosess, hvor fleecen vaskes i varmt vann med et vaskemiddel.
  • Råolanolin gjennomgår en forsåpningsprosess; dette skiller fettkomponenten som fjernes via sentrifugering, fra den «ikke-forsåpbare» komponenten, kjent som «lanolinalkoholer». Disse gjennomgår ytterligere trinn med forsåpning og separasjon for å øke renheten.
  • Rå-kolesterol ekstraheres fra lanolinalkohol ved bruk av løsningsmiddelvask og / eller kolonnekromatografi.
  • Det rå kolesterolet gjennomgår en rekke ytterligere løsningsmiddelekstraksjoner, vasker og tørker til det er ekstremt rent og krystallinsk. Dette rensede kolesterolet har blitt vurdert å være fullt ut i samsvar med kvaliteten som kreves for farmasøytisk produksjon av European Directorate for Quality of Medicines. Renset kolesterol blir deretter tatt gjennom en firetrinns kjemisk prosess for å lage 7-dehydrokolesterol, dette er ellers kjent som ‘pre-vitamin D3’
  • Deretter bestråles pre-vitamin D3 for å produsere vitamin D3 (kolekalciferol); Dette er den samme reaksjonen som brukes av menneskelig hud for å produsere vitaminet fra sollys. Til slutt brukes de rene krystallene til vitamin D3 for å lage de stabiliserte produktformene som kan brukes til å produsere kosttilskudd og andre bruksområder som mat og drikke. ”

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: