Kategorier
Bruksanvisning

Testa anbefalingen fra Endocrine Society

En gruppe på 44 norske toppidrettsutøvere måtte ha 15 ganger statens anbefaling for tilskudd av vitamin D før alle greide å kurere D-vitaminmangelen sin. Alle viste seg å ha D-vitaminmangel i utgangspunktet, selv om kostholdet trolig var kjernesunt.

Det er i en masteroppgave i ernæringsvitenskap fra Andre Colin Klæboe Baumann fra 2011 vi finner tabellen som viser hvordan det går når du følger Endocrine Society sin anbefaling for hvordan vi kurerer D-vitaminmangel. Baumann ønsket å finne ut om vitamin D kan være prestasjonsfremmemde. For oss er det resultatet fra testen av tilskudd som er mest interessante.

Les mer: Så mye tilskudd trenger du

Vitamin D i idrett er viktig. Undersøkelsen av idrettsfolkene har 44 deltakere, som er delt i tre grupper. De tre gruppene får enten ingen D-vitamin, 3000 IE, eller 6000 IE vitamin D (staten anbefaler 400 IE). 6000 IE er 15 ganger så stort som anbefalingen fra Helsedirektoratet. Likevel er det bare såvidt alle deltakerne får kurert D-vitaminmangelen på to måneder.

Diagram D-status

Tabellen over viser at nesten alle deltakerne i undersøkelsen i uke 1 var under grensa for D-vitaminmangel (75 nmol/L). Etter åtte uker ligger fortsatt noen som fikk 3.000 IE vitamin D pr. dag under tilfredsstillende nivå. Alle som fikk 15 ganger så mye som staten anbefaler i tilskudd greide å krype over streken. De fleste fikk god D-vitaminstatus. Ingen opplevde negative bivirkninger eller fikk for høye blodverdier.

Undersøkelsen bekrefter at anbefalingen fra legene i Endocrine Society har rett når de anbefaler 6000 IE med vitamin D i åtte uker hvis du vi kurere D-vitaminmangelen din. Vi ser også at kjempedoser med vitamin D ikke er nødvendige for å kurerere D-vitaminmangel. I forhold til anbefalingen fra Helsedirektoratet, kan det se mye ut når du ganger med 15, men da bør du studere den blå søylen i diagrammet. Hvordan tror du det hadde gått med de blå søylene hvis de hadde fått tilskuddet på 400 IE, som er anbefalt av staten?

Selv i idrett har folk vitamin D mangel

Det kanskje mest oppsiktsvekkende ved hele masteroppgaven, er at det faktisk er mulig å oppdrive 44 godt trente idrettsfolk med D-vitaminmangel. Dette er folk som trener hyppig og er nazi på sunt kosthold. Likevel har de fått i seg for lite vitamin D. Hvordan det er mulig, når tran er viktig i ethvert idrettskosthold, kan vi bare lure på.

Hva er det som får Helsedirektoratet til å tviholde på anbefalingen om ei skje tran pr. dag, når det ikke engang hjelper idrettsfolk å unngå D-vitaminmangel?


Hvis du har synspunkter på denne artikkelen, vil jeg sette pris på at du sender meg ei melding, spesielt hvis du er kritisk. Bruk kommentarfeltet under her. Kommentaren blir ikke offentliggjort hvis du ikke ber om det.
Gjene send en epost på john.enebak@gmail.com eller ring på 92613188.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: