Kategorier
Om vitamin D

Tåler du sol, tåler du D-vitamin

Jeg får spørsmål fra folk som vil finne ut om det kan være farlig for dem å ta større tilskudd enn 400 IE vitamin D, som er anbefalt i Norge. Da bruker jeg å spørre om de tåler solskinn.

Om du tåler å ta tilskudd med vitamin D, kan ikke jeg svare på. Det må du høre med legen din om. Hvis du har en eller annen sykdom kan det godt hende at du må være forsiktig med hva du putter inn gjennom munnen. Men tåler du sol, tåler du også store doser vitamin D.

Kroppen produserer mye

Vitamin D er et hormon som kroppen lager mye av, så lenge huden får sol. Hvis du soler deg en halv time i Oslo midt på dagen uten klær og solkrem, produserer kroppen selv 10.000 IE vitamin D (tilsvarer 25 skjeer tran). Etter at kroppen har produsert 10.000 IE, ødelegges resten av produksjonen i huden uten å bli tatt opp av kroppen. Det betyr at kroppen i alle fall tåler daglige doser på 10.000 IE vitamin D. Anbefalingen fra Endrocrine Society (en internasjonal legeforening som organiserer 17.000 endokrinologer) har da også 10.000 IE som øvre trygge grense.

I Norge advarer mange eksperter om forgiftning og død hvis du tar større tilskudd med vitamin D enn anbefalingene fra staten. Det er tull. Det er registrert bare to dødsfall av D-vitaminforgiftning i hele verden. De skjedde på grunn av feilbehandling i institusjon.

Hvis du får symptomer på D-vitaminforgiftning, blir du først uvel. Tar du alt for mye i måneder og år, blir du ustø og begynner å ramle. Du vil ende opp hos fastlegen lenge før du nærmer deg å dø av D-vitaminmangel.

En av de to som døde av D-vitaminforgiftning spiste tilsvarende to fulle bokser med de sterkeste D-vitamin-tablettene du får kjøpt på apoteket (200 tabletter med 3.400 IE) pr. dag i tre uker før problemet ble dødelig.

Risikoen er overdrevet

Leger som har gått gjennom forskning fra 1938 frem til 2018 har funnet bare et drøyt dusin tilfeller av alvorlig D-vitamin-forgiftning. Bare tre av de forgiftede viste symptomer på D-vitaminforgiftning. Det er stor enighet blant forskere om at risikoen for å bli alvorlig syk av D-vitamin-mangel er mye større enn risikoen for å bli syk av D-vitamin-tilskudd.

LES MER: Slik kureres D-vitaminmangel

Hvis du tåler å utsette huden for sol, tåler du i alle fall vitamin D. Hvis du oppholder deg i sola og huden din blir truffet av solstråler, lager huden vitamin D, enten du vil eller ikke.

De som får mest vitamin D fra sola, er masai-nomader i Afrika og badevakter i Florida. De har ca. 140 nmol/L med vitamin D i blodet (måleenheten nanomol pr. liter er måleenheten legen bruker når han sjekker D-vitaminstatus). Forskere mener badevaktene og nomadene er beviset på at det naturlige nivået av vitamin D i blodet er 140 nmol/L.

De offisielle anbefalingene for tilskudd av vitamin D tar utgangspunkt i det du får fra maten. Hvis du spiser feit fisk og drikker tran, greier du å nå målet om å spise 400 IE vitamin D pr. dag. Problemet er at du bare får dekt 10% av behovet fra maten. 90% av kroppens behov for vitamin D produserer i huden når du soler deg.

Hvis du skal erstatte D-vitaminet du ikke får fra sola om vinteren med tilskudd, må du derfor gange myndighetenes anbefaling med 10.

Fatal regnefeil

Årsaken til at myndighetene bare anbefaler 400 IU vitamin D som dagsinntak, er en regnefeil. Allerede i 2015 ble det klart at forskerne som la grunnlaget for myndighetenes anbefaling glemte en null i regnestykket. Det betyr at du trenger 10 ganger så mye som myndighetenes anbefaling for å unngå D-vitaminmangel. Slik Endocrine Soceity anbefaler.

I kjølvannet av oppdagelsen av regnefeilen som ligger til grunn for dagens anbefalinger av vitamin D, ble det gjort et nytt forsøk på å opplyse om feilen i 2017. I artikkelen «The Big Vitamin D Mistake», tar forsker Dimitrios T. Papadimitriou fra Attikon universitet i Athen for seg forskningsdata som belyser hvorfor D-vitamintilskudd er viktig for et funksjonelt immunsystem.

Sitat fra kronikk på «Forskersonen» av Ph.D i biomedisin Gro Vatne Røsland og professor Espen Gaarder Haug

Vitamin D-mangel er høyrisiko

Mangel på vitamin D er forbundet med mange sykdommer. Det er ikke bevist om vitamin D-mangel er årsak til sykdommene eller om sykdommen er årsak til D-vitaminmangel. Det som ER bevist, er at mange pasienter HAR vitamin D-mangel. Uansett hva som er årsak til hva, så har D-vitaminmangel i alle fall noe med sykdommen å gjøre.

Hvorfor vil ikke legene si at det kan være lurt å kurere mangel på vitamin D, uansett hva som kan være årsak og sammenheng? Hvis du ikke har D-vitaminmangel, er du i alle fall gardert om å bli skada av det. Det koster to kroner dagen.

Krever høyere anbefaling

I et temanummer om vitamin D i det vitenskapelige tidsskriftet «Nature» nylig, etterlyser en rekke forskere høyere anbefalinger for tilskudd av vitamin D fra myndighetene. Folk må få vite hvor mye tilskudd de bør ta for å holde D-vitaminmangelen unna, mener forskerne.

Alvorlig vitamin D-mangel med en vitamin D-konsentrasjon under <30 nmol/L (eller 12 ng/ml) øker dramatisk risikoen for overdødelighet, infeksjoner og mange andre sykdommer, og bør unngås når det er mulig. Dataene om en fordel for dødelighet og forebygging av infeksjoner, i det minste hos alvorlig mangelfulle individer, virker overbevisende. D-vitamin er tydeligvis ikke et universalmiddel og er mest sannsynlig effektivt bare ved mangel.

Sitat fra artikkel i magasinet «Nature».

Kort video om vitamin D-mangel fra temanummeret om vitamin D i det vitenskapelige magasinet «Nature»:

Spørsmålet er ikke om du tåler å ta tilskudd av vitamin D. Sprørsmålet er om du tåler å la være. Sett deg inn i hva vitamin D er og gjør deg opp dine egne meninger. D-vitaminmangel er uansett farligere enn vitamin D.

Slik anbefaler Endocrine Soceity at du kurerer D-vitaminmangel:

Legg merke til at legene i Endocrine Society anbefaler at en som har D-vitaminmange. tar 15 ganger Helsedirektoratets anbefaling i åtte uker for å få D-vitamin-status opp til anbefalt minstenivå. Vedlikeholdsdosen er fire-fem ganger høyere enn offisiell anbefaling.

«Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society«

Bak anbefalingen fra Endocrione Society står 17.000 leger som er spesialister på hormonsykdommer. Bak Helsedirektoratets anbefaling om 400 IE i tilskudd, står fem norske ernæringsfysiologer og en regnefeil. Hvem tror du mest på?


Hvis du har synspunkter på denne artikkelen, vil jeg sette pris på at du sender meg ei melding, spesielt hvis du er kritisk. Bruk kommentarfeltet under her. Kommentaren blir ikke offentliggjort hvis du ikke ber om det.
Gjene send en epost på john.enebak@gmail.com eller ring på 92613188.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: