Kategorier
Sykdommer

Sykdom kan føre til høyt forbruk av vitamin D

Folk med autoimmune sykdommer har ofte D-vitaminmangel. Det kan være fordi sykdom gir ekstra høyt forbruk av vitamin D. Kroppen bruker vitamin D og noen ganger bruker den MYE. Multippel sklerose er en sykdom utvikler seg sakte hvis kroppen har tilgang til nok vitamin D.

Når du er frisk og helsa er god, hviler immunforsvaret. Kommer det et virus eller du får ei betennelse i kroppen, våker immunforsvaret til liv. T- og B-celler begynner å dele seg og leter etter hormonet vitamin D for å få starta opp. Vitamin D regulerer genene i immuncellene og bestemmer fart og virkning. Hvis det er for lite aktivitet, tråkker vitamin D på gassen og får immuncellene til å øke aktiviteten. Blir det sprutet ut for mye cytokiner og antivirale stoffer ut i kroppen, legger Vitamin D en demper på festen.

Forbruket av vitamin i kroppen D eksploderer

Når immunforsvaret fyres opp, øker forbruket av vitamin D dramatisk. Det samme skjer når du bryter et bein. Da trengs mye vitamin D for å frakte kalk fra fordøyelsen til bruddstedet og vitamin D må trø til for å fortelle osteoblastene (cellene som bygger bein) hva det er de må gjøre. Hvis du blir alvorlig skada, må vitamin D håndtere flere beinbrudd og bekjempe tilløp til betennelser samtidig. Leger som har målt pasientens status på vitamin D-nivå underveis leger observert en dramatisk økning i forbruk av vitamin D. Det har ført til rask nedgang i D-vitamin-nivået.

LES MER: Hardt skadde pasienter på traumemottak kan få redusert D-vitaminstausen med 50% på 24-48 timer.

Auitoimmune sykdommer betyr ofte at det er ei kronisk betennelse i kroppen. Hvis immunforsvaret står på døgnet rundt, året rundt for å holde betennelsen i sjakk, vil det være kronisk stort behov for vitamin D for å holde styr på aktiviteten. Det kan være en av grunnene til at folk med autoimmune sykdommer ofte mangler vitamin D.

Vitamin D er et hormon, ikke et vitamin

Det er ikke enighet om hvor mye vitamin D du må ta for å kurere D-vitaminmangel. I Norge finnes det ingen offentlig anbefaling for å kurere D-vitaminmangel. Ei skje tran pr. dag er anbefalt av Helsedirektoratet, enten du har D-vitaminmangel eller ikke. Den norske legeforeningen anbefaler leger å bruke boosterdoser på 50. til 100.000 IE når de trenger å kurere D-vitaminmangel hos pasienter som har knekt lårhalsen.

Høyt forbruk – høyt tilskudd

Den internasjonale legeforeningen Endocrine Society, som organiserer 17.000 endokrinologer, anbefaler 6.000 IE pr. dag i åtte uker for å kurere D-vitaminmangel før det er noe poeng i å begynne å ta daglige tilskudd. Selv for daglige tilskudd er anbefalingen for normalt friske personer fem ganger så høy fra Endocrine Society som fra norske myndigheter. Tilhører du risikogrupper (som overvektige og eldre), anbefaler Endocrine Society å gange den norske anbefalingen for daglige tilskudd med både 10 og 20.

«Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society«

Hvis du har synspunkter på denne artikkelen, vil jeg sette pris på at du sender meg ei melding, spesielt hvis du er kritisk. Bruk kommentarfeltet under her. Kommentaren blir ikke offentliggjort hvis du ikke ber om det.
Gjene send en epost på john.enebak@gmail.com eller ring på 92613188.

Høyt forbruk når du blir skada

Ved beinbrudd eller alvorlige ulykker, har leger observert at pasienter som har fått store tilskudd av blant annet vitamin D og omega3 blir friske raskere og har større sjanse til å overleve. På traumeavdelingen hos Dr. L. Ray Matthews i Atlanta registrerte de ekstrem endring da de begynte å gi store tilskudd til pasientene når de ankom sykehuset. Overlevelsen økte med 40%, pasientene ble skrevet ut fra sykehuset fortere og ble raskere rehabilitert.

På nettsida vitamindwiki.com finner du 287 vitenskapelige artikler som viser at det gir høyere overlevelse og kortere opphold på sykehus når pasientene får kurert vitamin D-mangel før kirurgiske inngrep.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: