Kategorier
Graviditet

D-vitaminmangel gir sju ganger høyere risiko for svangerskapsdepresjon

En av ti gravide opplever hvert år svangerskapsdepresjon skriver NRK. De fleste med svangerskapsdepresjon har mangel på vitamin D, viser en rekke vitenskapelige studier. En studie pekte også på at høy CRP er forbundet med risisko for svangerskapsdepresjon.

I Norge kan opptil 40 prosent av alle gravide ha mangel på vitamin D. Helsedirektoratet anbefaler at legene ikke sjekker om gravide har vitamin D-mangel. Selv om det i Norge ikke er fokus på vitamin D under svangerskap, finnes mange forskningsstudier som peker på negative effekter av D-vitaminmangel under svangerskap.

Fakta:
Vitamin D er råvaren som kroppen bruker til å lage hormonet kalsitriol. Kalsitriol er et signalstoff som styrer 3.000 gener og slår kjemiske prosesser i kroppen på og av. Hormonet kalsitriol styrer utviklingen av barn under svangerskap og starter arbeidet med å programmere hjernen på foster allerede 12 døgn etter unnfangelse. 

Likevel er det mange forskningsprosjekter som har undersøkt og funnet sammenheng mellom mangel på vitamin D og risikoen for svangerskapsdepresjon. Konklusjonene er klare: Mangler du vitamin D under svangerskapet kan du ha sju ganger så høy risiko for å utvikle svangerskapsdepresjon.

Vitamin D griper inn over alt

Hvorfor gravide som er lave på vitamin D har større risiko for svangerskapsdepresjon sier ikke forskerne noe om. Problemet er at hormonet kalsitriol griper inn i prosesser i stort sett alle celler i hele kroppen og styre 3.000 gener. Nøyaktig hvilke av alle disse prosessene som kan ha betydning for svangerskapsdepresjon er det rett og slett ingen som har forsøkt å finne ut av.

Teorier mangler det derimot ikke på. Vitamin D blir for eksempel omdannet til hormonet kalsitriol av enzymer i hjernen. En funksjon her er at vitamin D regulerer nivået av serotonin omtrent på samme måte som lykkepiller. Sammehengen mellom vitamin D og svangerskapsdepresjon kan også være at hormonet kalsitriol regulerer nivået av betennelsesfremmende kjemikalier i kroppen (høy CRP -> lite vitamin D).

Nøyaktig hvordan det henger sammen behøver nødvendigvis ikke å være viktig. Forskerne viser at det er en negativ sammenheng mellom mangel på vitamin D og svangerskapsdepresjon og det burde være nok til å ofre to kroner dagen på å unngå hormonforstyrrelsen som kalles D-vitaminmangel.

LES MER: Slik kureres D-vitaminmangel

Det eksisterer hundrevis av vitenskapelige studier som viser at det er sammenheng mellom mangel på vitamin D og svangerskapsdepresjon. Når norske leger nekter å forholde seg til denne forskningen, er det ifølge dem selv fordi forskningen ikke er entydig. Det finnes et lite antall studier som ikke viser sammenheng mellom vitamin D og svangerskapsdepresjon og da vil ikke legene forebygge mangel på vitamin D. At nesten 40 prosent av alle gravide har mangel på vitamin D har dessverre ikke betydning verken for leger eller helsemyndigheter.

Forebygger både betennelser og svangerskapsdepresjon

En undersøkelse i Canada fant at høyere nivå av vitamin D hos gravide viste seg å være både betennelsesdempende og gi lavere risiko for svangerskapsdepresjon. Forskerne fant at høy CRP og risiko for svangerskapsdepresjon henger sammen. Høyt nivå av CRP (C-reaktivt protein) er forbundet med høyt nivå av kjemikalier som fremmer betennelser (cytokiner). Høy CRP hos gravide er derfor indikasjon på både svangerskapsforgiftning og svangerskapsdepresjon, mener forskerne. Hvorfor det er slik sier ikke forskerne noe om, men funnene viser at det kan være lurt å ikke ha D-vitaminmangel under svangerskap for den som vil forebygge både svangerskapsforgiftning og -depresjon.

LES MER: Dette er D-vitaminmangel

En kinesisk undersøkelse fant at gravide med blodnivå på 25 nmol/L vitamin D hadde sju ganger så høy risiko for å oppleve svangerskapsdepresjon (anbefalt nivå er 50 nmol/L).

Leger i Tyrkia fant i en studie med 300 gravide at lavt nivå av vitamin D midtveis i graviditeten ga vesentlig høyere risiko for svangerskapsdepresjon de første seks månedene etter fødselen.

Hvis du vil lese mer om sammenhengen mellom fødselsdepresjon og svangerskapsforgiftning, gir et søk på Google tilgang til rapporter fra hundrevis av studier som konkluderer med at mangel på vitamin D har sammenheng med depresjon under svangerskap.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: