Kategorier
Kommentarer

Spørsmål om vitamin D

Når vi hører på norske eksperter som forklarer D-vitamintilskudd hører vi mye rart. Her er en liste med fakta om D-vitamin, fulgt av noen spørsmål vi ofte sitter igjen med etter å ha hørt ekspertene fortelle.

FAKTA

– NOAEL (No Observed Adverse Effects Level) for vitamin D er ifølge det europeiske matsikkerhetsorganet EFSA (og derfor også Helsedirektoratet) 250 mikrogram (10.000 IE). Det betyr at det aldri er observert negative helseeffekter fra daglige doser på 10.000 IE vitamin D eller mindre over tid.

– UL (Upper Limit) for vitamin D er ifølge samme kilder 100 mikrogram (4.000 IE). Det betyr at 4.000 IE vitamin D som daglig dose over tid er erklært som sikkert for alle over 11 år.

– Produsenter og forhandlere av D-vitamintilskudd i Norge har ifølge Mattilsynet lov til å selge og anbefale daglige tilskudd i doser opptil 80 mikrogram (3.200 IE) vitamin D.

– Når vi soler oss uten klær og solkrem midt på dagen i juni/juli, produserer vi 250 mikrogram (10.000 IE) vitamin D i huden på en halvtime.

– Normalt nivå vitamin D i blodet er ifølge Helsedirektoratet mellom 50 og 150 nmol/L.

SPØRSMÅL

– Hvorfor sier norske «eksperter» at det er farlig å ta større tilskudd enn 10 mikrogram (400 IE) vitamin D, når EFSA/Helsedirektoratet sier at det er helt trygt for alle over 11 år å ta ti ganger så mye?

– Hvorfor påstår leger at vi må ha D-vitamintilskudd på resept når helsedirektoratet sier at det er helt trygt med tilskudd under 4.000 IE? D-vitamin på resept er nøyaktig det samme tilskuddet som du får kjøpt over disk på Rema. 2.000 IE vitamin D er 2.000 IE vitamin D, enten du kjøper det på resept eller på Rema. Effekten er nøyaktig den samme. Leger som skriver ut resept på D-vitamin svindler pasientene til å kjøpe helt vanlig D-vitamintilskudd til mangedobbel pris.

– Hvorfor påstår norske immunologer at det er farlig å spise mer enn 400 IE vitamin D fordi det gjør immunforsvaret «for sterkt» og påfører oss autoimmune sykdommer, når Helsedirektoratet sier at det er helt trygt for alle over 11 år å spise 4.000 IE?

– Folk som lever utendørs nærmere ekvator (f.eks. maasai-nomader i Kenya og badevakter i Florida) produserer store mengder vitamin D i huden og har et naturlig, egenprodusert nivå vitamin D i blodet mellom 110 og 180 nmol/L. Hvorfor er ikke alle som bor ved ekvator døde av autoimmune sykdommer?

– Hvorfor er det vi som bor langt fra ekvator og har et D-vitaminnivå nærmere 50 nmol/L som topper statistikken for autoimmune sykdommer?

– Hvorfor anbefaler Helsedirektoratet at vi har et nivå vitamin D på 50 nmol/L, når det er naturlig å ha et nivå mellom 110 og 180 nmol/L? Høyeste dokumenterte naturlige D-vitaminnivå (målt i en potetbonde i Peru) er 220 nmol/L.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: