Kategorier
Q & A

Spørsmål: Hvordan merker jeg at jeg har fått for mye D-vitamin?

Vi har fått spørsmål fra en leser som lurer på om det er farlig å ta 10 ganger så mye D-vitamintilskudd som anbefalt og hvordan vi i så fall merker at vi har tatt for mye. Svaret er at hvis vi har tatt for mye blir vi først kvalme og begynner å sjangle og kollidere med dørkarmer og skap. Det vil ikke skje med 10 ganger anbefalt dose.

Vi har fått spørsmål fra en leser som lurer på om det er farlig å ta 10 ganger så mye D-vitamintilskudd som anbefalt og hvordan vi i så fall merker at vi har tatt for mye. Svaret er at hvis vi har tatt for mye blir vi først kvalme og begynner å sjangle og kollidere med dørkarmer og skap. Det vil ikke skje med 10 ganger anbefalt dose.

Takk for spørsmål!

Hvis du opplever negative bivirkninger fra en daglig dose på 100 mikrogram vitamin D pr. dag, vil du bli stoppa ut og stilt ut på museum som en medisinsk sensasjon. Da er du den første i hele verden som har prestert det.

Anbefalt dose er satt til 10 mikrogram fordi det er det vi MÅ ha pr. dag for å unngå skjelettskader. 10 mikrogram er ikke anbefalt fordi det er farlig å ta mer.

Det Kongelige Norske Helsedirektorat har definert nettopp 100 mikrogram/4.000 IE som øvre TRYGGE daglige dose for alle. Det europeiske matsikkerhetsorganet EFSA har satt 250 mikrogram/10.000 IE som øvre dose uten observerte bivirkninger. De to grensene gjelder for alle over 18 år, uansett kroppsbygning og helsetilstand.

Det er altså ALDRI observert negative bivirkninger fra daglige doser under 250 mikrogram/10.000 IE vitamin D. Offisielt stempla og godkjent av matsikkerhetsorganet til EU og gjentatt i Helsedirektoratets anbefaling om D-vitamintilskudd fra 2018.

Gode marginer

EFSA satte sin grense ut fra to store, vitenskapelige studier av D-vitamintilskudd og forgiftning. I de to studiene ble det ikke observert negative bivirkninger fra doser under 500 mikrogram/20.000 IE vitain D. EFSA delte dosen i to og bestemte seg for 250 mikrogram som offisiell grense for alle over 18 år, for å være på den garantert sikre sida.

Legeforeninga Endocrine Society har i sin anbefaling satt 250 mikrogram/10.000 IE som øvre TRYGGE dose for alle og sier at folk med høy BMI trygt kan ta to til tre ganger høyere dose.

Anbefalingen fra Helsedirektoratet om 10 mikrogram er det som anbefales for å unngå rakitt (skjelettskader) hos barn. Ifølge Helsedirektoratet er det akkurat like trygt, enten du spiser 10, 50 eller 100 mikrogram vitamin D pr. dag.

Helsedirektoratet sier til og med at de ANTAR at 10 mikrogram også er nok til å holde folk unna D-vitaminmangel. Det er langt fra bevist og er heller ikke målet. Målet med anbefalingen er å unngå skjelettskader på befolkningen. Det er heller ingen grunn til å anta at 10 mikrogram er nok for å unngå D-vitaminmangel.

10 mikrogram er for lite

Da Havforskningsinstituttet i fjor undersøkte D-vitaminnivået hos nybakte mødre og spedbarna deres, fant de ut 60 (seksti) prosent(!) av både mødre og unger hadde utilstrekkelige D-vitaminnivå. Gravide er også anbefalt å spise de anbefalte 10 mikrogram vitamin D.
https: //www. hi.no/hi/nyheter/2020/august/mange-modre-og-spedbarn-har-for-lite-vitamin-d
(kopier ut og sett sammen linken)

Hvis vi vil opp i øvre halvdel av Helsedirektoratets normalområde for D-vitaminnivå (mellom 100 og 150 nmol/L), bør vi, ifølge forskere som har sjekka, ha daglig inntak på 150 til 200 mikrogram (6.000-8.000 IE/150-200 mikrogram). 10.000 IE/250 mikrogram kan tippe oss over normalgrensa på 150 hvis vi er slanke, men forgiftning er definert til 375 nmol/L, så vi er ikke halvveis dit enda.

SYMPTOMER på forgiftning er noe annet igjen. Symptomer på bivirkning fra D-vitamintilskudd (først kvalme og svimmelhet) blir sjelden observert ved nivå under 600 nmol/L.

Sola topper lageret

Om du er ute i sola i tillegg til å ta tilskudd, spiller det ingen rolle. Kroppen slutter å produsere D-vitamintilskudd i huden når den mener at lageret er fullt. Sola topper altså lageret i forhold til det kroppen selv mener den trenger og sikrer at du får et optimalt D-vitaminnivå. Ingen har noengang blitt D-vitaminforgifta på grunn av soling.

10 ganger statens anbefaling er ikke mye D-vitamintilskudd. Det er anbefalingen som er vanvittig liten.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: