Hjem Q & A Spørsmål: Er overvektige utsatt hvis de får covid?

Spørsmål: Er overvektige utsatt hvis de får covid?

2392
question mark on chalk board
Photo by Pixabay on Pexels.com

En artikkel i New York Times påstår at covid-19 angriper fettvev og har skremt vannet av endel overvektige.
– Jeg er overvektig! Hva skal jeg gjøre, spør en leser.

Vi har ikke tegna abonnement på New York Times, så vi har ikke lest hele artikkelen, men tviler på det som står i innledninga. Koronavirus er ikke mest berømt for å infisere fettvev. Da går det hardere ut over epitelceller i luftveiene.

At en virusinfeksjon kan sette i gang betennelsesreaksjoner i fettvev hos overvektige, det er derimot ingen hemmelighet. Det er imidlertid ikke på grunn av at viruset angriper fettvev. Problemet er at immunforsvaret bruker vitamin D når det slåss mot viruset. Dermed kan den som har D-vitaminmangel komme ut av virusinfeksjonen ganske tomme for D-vitamin.

Vedlikeholdet blir dårligere

Immunforsvaret driver ikke bare med viruskamp. Sånn til daglig rusler en type immunceller, makrofagene, rundt i kroppen som vaktmestere. Hvis makrofagene finner betente celler, sender de ut et signalstoff som får T-cellene til å komme for å håndtere betennelsen.

Siden det er vitamin D som styrer celledeling hos immuncellene, vil D-vitaminmangel føre til dårlig produksjon av immunceller. Dermed kan det bli både for få vaktmestere til å oppdage betennelsen og for få T-celler til å slukke den. Det er nok helst det problemet noen forskere har greid å koble direkte på covid-19 i artikkelen fra New York Times.

Vårt råd er; spis D-vitamintilskudd og pust med magen. Dette sier vitenskapen:

1) Helsedirektoratet sier i sin rapport om D-vitamin fra 2018 at overvektige er ei risikogruppe for alvorlig D-vitaminmangel.

2) Det er dokumentert i dusinvis av vitenskapelige studier siden mars 2020 at opptil 97% av dem som havner på intensivbehandling med covid-19 har alvorlig D-vitaminmangel. 

3) Det er dokumentert i et utall publiserte, vitenskapelige studier fra 1983 og frem til i dag at immunforsvaret ikke får til å starte uten tilgang til vitamin D. Her og her er sammenhengen forklart på norsk (Norsk Helseinformatikk) og dansk (Vitenskab.dk), ganske forståelig. 

4) Legeforeningen Endocrine Society sier i sin anbefaling om D-vitamintilskudd at folk med høy BMI trenger opptil tre ganger så mye vitamin D som normalvektige for å oppnå samme D-vitaminnivå. Denne anbefalingen ble laget i 2011 av åtte av de største ekspertene i verden på D-vitaminmangel. Dette står i punkt 3.4 og 3.5 i anbefalingen fra Endocrine Society:  

3.4 Vi foreslår at alle voksne med vitamin D-mangel behandles med 50 000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE/d

3.5 Hos overvektige pasienter, pasienter med som har problemer med å ta opp vitamin D fra fordøyelsen og pasienter på medisiner som påvirker vitamin D-metabolismen, foreslår vi en høyere dose (to til tre ganger høyere; minst 6000–10.000 IE/dag) vitamin D for å behandle vitamin D-mangel for å opprettholde et Vitamin D-nivå over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 3000–6000 IE/d

Jeg skal ikke anbefale deg å gjøre noe som helst, men det kan være lurt å lese seg opp og tenke gjennom saken. Det er i alle fall mye som tyder på at det er lurt å IKKE høre til i gruppa som har D-vitaminmangel, siden 97% av de som havner på intensivbehandling med covid-19 har vist seg å tilhøre nettopp denne gruppa.

D-vitaminmangel er også en risikofaktor for utvikling av beinskjørhet, så det er smart å ikke ha D-vitaminmangel helt uavhengig av covid-19.

Helsedirektoratet skriver i sin rapport om D-vitamin fra 2018 at det aldri er observert negative bivirkninger fra daglige doser på under 10.000 IE vitamin D (NOAEL (No Observed Adverse Effects Level) for vitamin D er 10.000 IE). Dette bekreftes av det europeiske matsikkerhetsbyrået EFSA. Det er altså bekreftet av norske myndigheter at dosene med tilskudd som anbefales fra Endocrine Society ikke har vist seg å være skadelige.

Forrige artikkelSpedbarn dør av D-vitaminmangel
Neste artikkelPårørende bør kreve D-vitamin-test