Hjem forskning Nyfødt viten om vitamin D

Nyfødt viten om vitamin D

41
love cute kids baby
Photo by Pixabay on Pexels.com

Det yngler med forskning på vitamin D for tida. Det nyeste er at cellene sjøl har mulighet til å produsere sitt eget, kortreiste hormon av vitamin D akkurat når de trenger det. Stemmer det, er det en revolusjon på gang. Det betyr at vitamin D er et steroidhormon som kan gripe inn og regulere prosesser over alt i kroppen. Hørte vi «mirakelmedisin»?

Du må være rimelig sær for å delta på et webinar om vitamin D med professor i molekylær endokrinologi, Martin Hewison ved Universitetet i Birmingham. Jeg synes sånt er dritinteressant og stilte opp sammen 200 andre gærninger. I dag lærte jeg at vitamin D kan omdannes til hormonet kalsitriol i celler rundt om i hele kroppen og ikke bare i nyrene, slik det har blitt påstått hittil.

Hvis dette stemmer, har det enorm betydning. Hittil har jeg hørt at vitamin D fra levra (kalsidiol) omdannes til hormon (kalsitriol) i nyrene og så fraktes rundt i blodet dit det skal brukes. Samtidig brukes kalsitriol fra nyrene mest til å holde blodet forsynt med kalsium fra fordøyelsen og til å bygge bein.

Vitamin D – mer enn beinbygging

Når det trengs mer av hormonet kalsitriol til å bygge beinmasse, øker produksjonen i nyrene. Vi vet at hormonet PTH ber nyrene produsere mer kalsitriol når kalknivået i blodet synker. Det jeg ikke har greid å finne ut, er hvilket hormon som ber nyrene produsere kalsitriol til immunforsvaret. PTH kan det ikke være, for det hormonet produseres bare når det blir for lite kalk i blodet.

Derfor har jeg aldri skjønt hvorfor nivået av vitamin D i kroppen synker når du blir infisert av virus eller alvorlig skada i en bilulykke. Er det nyrene som produserer kalsitriol til immunforsvaret også? Sannsynligvis ikke. Cellene i immunforsvaret kan lage hormonet sjøl ved behov, mener Martin Hewison.

Introduserer enzymer

Nøkkelen til å forstå sammenhengen er ifølge Martin Hewison et enzym med det poetiske navnet «CYP24B1». Det er dette enzymet som omdanner kalsidiol til kalsitriol i nyrene når PTH bestiller mer hormon til kalarbeid. Poenget til Hewison er at enzymet CYP24B1 ikke bare finnes i nyrene. Det finnes inne i mange celler også! Dermed kan cellene som trenger det produsere sin egen forsyning med hormon-utgaven av vitamin D når behovet oppstår. Forutsatt at du ikke har D-vitaminmangel!

Artikkelen fortsetter under videoen.

Blant annet finnes det rikelig med CYP24B1 i cellene som utgjør immunforsvaret (T- og B-cellene). Og ikke bare der. Enzymet finnes i cellene i hjernen, lungene, hjertet og mange andre organer. Og da mener professor Hewison at år cellene trenger kalsitriol for å trykke på gener og aktivere prosesser, lager cellene hormonet sjøl! Uten at det må bestilles fra et annet organ i kroppen! Hjemmelaga, kortreist hormon.

Det gir i så fall en pekepinn på hva effekten «Rapid Reaction» (RR), handler om: Effekten av vitamin D i kroppen som er så rask at forskerne ikke rekker å forske på det før prosessen er ferdig.

Kortreist og hjemmelaga

Trenger cellene i immunforsvaret hormon-utgaven av vitamin D, så lager de det altså sjøl. Likedan i hjernen, der enzymet CYP24B1 også er på plass: Trenger nervecellene i hjernen hormonet kalsitriol, så kan de lage det selv fra kalsidiol som kommer flytende forbi. Det samme med cellene i hjertet og lungene og hjertet. Fantastisk tanke.

Når jeg leter litt rundt på Goole Scholar etter informasjon om enzymet CYP24B1, kommer det opp ganske ferske forskningsartikler der forskerne klør seg i hodet og lurer på hva i alle dager dette enzymet har å gjøre utenfor nyrene. Dermed kan vi trolig slå fast at teorien professor Hewison presenterer ikke har spredd seg så veldig langt ennå.

Hvis du vil lære mer om hva enzymet CYP24B1 og produksjonen som skjer utenfor nyrene, kan denne forskningsartikkelen være et godt sted å starte.

Hormonet som reparerer oss

Det neste jeg vil prøve å finne ut er hva det er hormonutgaven av vitamin D gjør i hjernen. Dr. L Ray Matthews i Atlanta fortalte at hjerneskader hos trafikkskadde ble reparert mye raskere og bedre hos dem som hadde mye vitamin D i kroppen. Er det hormon-utgaven av vitamin D som får nervenbanene i hjernen til å bygge seg sjøl opp igjen? Hadde ikke det vært fantastisk?

Uansett er det lurt å sørge for at D-vitaminmangelen forsvinner. Slik anbefaler Endocrine Society at det blir ordna:

Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society

Hvis du har synspunkter på denne artikkelen, vil jeg sette pris på at du sender meg ei melding, spesielt hvis du er kritisk. Bruk kommentarfeltet under her. Kommentaren blir ikke offentliggjort hvis du ikke ber om det.
Gjene send en epost på john.enebak@gmail.com eller ring på 92613188.

Forrige artikkelSolkrem skaper D-vitaminmangel
Neste artikkelStor nedgang i anfall for epileptikere