Hjem Graviditet Solkrem skaper D-vitaminmangel

Solkrem skaper D-vitaminmangel

196
sensual young ethnic woman applying spf lotion before sunbathing at poolside
Photo by Armin Rimoldi on Pexels.com

Sjansen for å dø av hudkreft i Norge er omtrent like stor som sjansen for å vinne sju rette i lotto. De fleste som dør av hudkreft er godt over 70 år. Hvis du venter en halvtime før du smører deg inn med solkrem, får huden produsert like mye vitamin D som i ei halv flaske tran. Det beskytter paradoksalt nok mot hudkreft.

Stadig flere får D-vitaminmangel og stadig flere får hudkreft. Likevel er det ikke økning i antall dødsfall på grunn av hudkreft. Sjansen for å dø av hudkreft er omtrent like høy som sjansen for å vinne sju rette i lotto: 280 døde i 2019 av hudkreft og 250 vant sju rette i lotto.

LES MER: Vitamin D er et hormon, ikke et vitamin.

Selv om de aller fleste av de 280 som døde av hudkreft i Norge i 2019 var over 70 år, smører foreldre inn barna sine med solkrem for å beskytte dem mot hudkreft. Dermed får ungene for lite sol til å utvikle vitamin D i huden og ungene risikerer D-vitaminmangel. Som igjen kan føre til både utvikling av sykdommer og gi en tidligere død.

Ikke slutt med solkrem

Det er ingen som anbefaler noen å slutte og bruke solkrem. Det finnes en mellomting: Etter en halv time soling slutter huden å produsere vitamin D. Hvis du venter en halvtime før du smører på solkremen, får du både max tilskudd av vitamin D og beskyttelse mot hudkreft.

D-vitaminmangel har vært assosiert med økt risiko for autoimmun sykdom, brudd, kreft, hjerte-/karsykdom og dødelighet av alle årsaker. Det er økende bekymring for at solbeskyttelse, anbefalt av hudleger for å forhindre ytterligere UV-skade i populasjoner som er utsatt for hudkreft, kan føre til unormalt lave nivåer av vitamin D, som kan ha påfølgende helsevirkninger, skriver forsker Jean Y. Tang, MD, PhD fra Stanford University, og kolleger i Archives of Dermatology.

Artikkel i magasinet WebMD

Når du smører deg inn med solkrem faktor 15, reduserer du opptaket av vitamin D med 95%. Siden sola skal dekke 90% av behovet for vitamin D, fører overdreven bruk av solkrem til D-vitaminmangel. For barn er D-vitaminmangel skadelig, både før og etter at de blir født.

Vitamin D er soltilskudd

Soltilskudd i form av tabletter eller dråper gjør at det er enkelt å både forebygge og kurere D-vitaminmangel. Det koster ikke mer enn to kroner dagen. Problemet kan være at det trengs 15 ganger så stort D-vitamintilskudd som staten anbefaler for å kurere vitamin D-mangel. Hvis du bare begynner med daglige tilskudd, vil du ikke oppnå mer enn å vedlikeholde D-vitaminmangel, mener Endocrine Society. Her er oppskrifta på å kurere vitamin D-mangel fra legeforeningen Endocrine Society:

«Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society«

Gir høyt vitamin D-nivå hudkreft?

Det finnes helt klart forskning som viser at folk med høy vitamin D-status har høy risiko for hudkreft. En studie fra Australia viser mer enn tydelig at folk som får hudkreft har høy vitamin D-status. Årsaken til det er at Australia er et solfylt land som ligger nærmere ekvator enn 35. breddegrad. Dermed lager de fleste australiere nok vitamin D i huden hele året og svært få down under har vitamin D-mangel. Det sier ikke studien noe om. Det kommer mye forskning på vitamin D fra Australia som sier at vitamin D enten ikke virker eller tvert imot er farlig.


Hvis du har synspunkter på denne artikkelen, vil jeg sette pris på at du sender meg ei melding, spesielt hvis du er kritisk. Bruk kommentarfeltet under her. Kommentaren blir ikke offentliggjort hvis du ikke ber om det.
Gjene send en epost på john.enebak@gmail.com eller ring på 92613188.

Forrige artikkelTåler du sol, tåler du D-vitamin
Neste artikkelNyfødt viten om vitamin D