Kategorier
Anbefaling

Snørr og tårer på Kvinneguiden

Kvinneguidens diskusjonsforum for helse er et oppkomme av tips fra virkeligheten om plager og sykdommer som kan påvirkes med D-vitamin. Her er et innlegg fra ei dame som er ille plaga med luftveisvirus. Jeg greide ikke å dy meg fra å skrive et innlegg som gir svar på hvordan hun kan få det bedre.

Dette er innlegget vi finner på Kvinneguiden:

Jeg har vært syk i 1 uke nå og vært til legen, men blir ikke noe bedre og det er ingen som tester for korona mer så vet ikke hva som feiler meg.

Men nå er jeg så sliten, sliten av å ikke få sove og hoste så kraftig at føles som ribbena brekkes. Jeg orker ikke mer, og er ikke mye hjelp å få.  Feberen gir seg ikke og jeg er helt utmattet og vil bare gråte.

Og jeg er ikke en mann engang ..

Hva kan jeg gjøre for å bli bedre , klarer ikke å gå opp trapper engang eller bevege meg så mye. Helt utmattet 

Innlegg på diskusjonsforumet Kvinneguiden

Dette er mitt svar:

Oppdatering: Svaret mitt er slettet fra Kvinneguiden fordi det ikke er lov til å publisere informasjon der om kosttilskudd i doser som er mer enn 10 ganger høyere enn anbefalingen fra norske helsemyndigheter.

Huff, det der hørtes ikke godt ut. Siden du lurer på hva du kan gjøre for å få det bedre, tenkte jeg at jeg kanskje kan bidra med hva den canadiske allmennlegen Gerry Schwalfenberg skriver. Han har publisert to artikler om hvordan han og kollegaen bruker å behandle sine pasienter når de kommer på legekontoret med virusinfeksjoner.

Artiklene handler om D-vitamin og det kan muligens være et problem for enkelte. Derfor vil jeg understreke at jeg ikke anbefaler deg å gjøre noe som helst. Jeg tenkte bare å bidra med informasjon. Artiklene er skrevet av leger, de er fagfellevurdert og publisert i akademiske tidsskrift. Dette handler altså om vitenskap, ikke om kjerrigråd og alternativmedisin. D-vitamin er IKKE alternativ til noen medisin.

I den første artikkelen, skriver Gerry Schwalfenberg og kollegaen om det de kaller «D-vitamin-hammeren». Schwalfenberg er som lege over gjennomsnittet opptatt av D-vitamin, overvåker D-vitaminnivået hos pasientene sine og passer på at de tar tilskudd for å holde nivået høyt. Helst over 100. Dette gjør dem ikke immune mot virus, men når de får infeksjoner med luftveisvirus, har Schwalfenberg en enkel behandlingsprotokoll: Han gir pasientene MER D-vitamin. Nærmere bestemt en eller to engangsdoser med 50.000 IE vitamin D eller tre daglige doser med 10.000 IE vitamin D i to til tre dager. Da blir de fleste symptomfrie på et par dager, ifølge artikkelen:

En kollega av meg og jeg har introdusert vitamin D i doser som har oppnådd større enn 100 nmol/L hos de fleste av våre pasienter de siste årene, og vi ser nå svært få pasienter på våre klinikker med influensa eller influensalignende sykdom. Hos de pasientene som har influensa, har vi behandlet dem med vitamin D-hammeren, som min kollega har døpt den. Dette er en 1-gang 50 000 IE dose av vitamin D3 eller 10 000 IE 3 ganger daglig i 2 til 3 dager. Resultatene er dramatiske, med fullstendig oppløsning av symptomene på 48 til 72 timer. Engangsdoser av vitamin D på dette nivået har blitt brukt trygt og har aldri vist seg å være giftig.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4463890/

Den andre artikkelen fra Dr. Gerry Schwalfenberg beskriver hvordan han og kollegaen behandler kyssesyke (mononukleose/infeksjon med Epstein-Barr-virus) med D-vitamintilskudd. Artikkelen beskriver tre ungdommer, som er friske og tilbake på skolebenken uka etter at de startet behandlingen.

Dosene Schwalfenberg bruker mot kyssesyke er større enn D-vitamin-hammeren. Epstein-Barr-virus er da også et herpes-virus, som er vesentlig hardere for immunforsvaret å ta knekken på enn luftveisvirus som RS, korona eller influensa.

Mot kyssesyke starter behandlingsprotokollen til Schwalfenberg med enkeltdoser på 150.000-200.000 IE vitamin D for å øke D-vitaminnivået hos pasientene raskt. Deretter får ungdommene 10.000 IE vitamin D pr. dag i en måned, før de settes på daglige vedlikeholdsdoser med 2.000 IE vitamin D for å sikre et D-vitaminnivå i øvre halvdel av normalområdet.

Disse tre pasientene presenterer rask bedring i smittsom mononukleose, noe som ofte fører til en langvarig sykdom som tar fra seks uker til seks måneder å forsvinne med en liten prosentandel som har en betydelig lengre sykdom. Bruk av en høyere ladningsdose av vitamin D kan representere et alternativ og presentere et nytt paradigme for behandling av infeksjoner når 25(OH)D-nivåene må fylles opp raskt. Det ville være nyttig for å forkorte effekten av denne ødeleggende sykdommen med dens langvarige sykelighet og redusere risiko for MS i fremtiden.

https://austinpublishinggroup.com/nutritional-disorders/fulltext/andt-v8-id1068.php

Som sagt: Dette er ikke ment som en anbefaling om at du skal gjøre noe som helst. Hva du vil gjøre er du fullstendig i stand til å avgjøre selv. Nå vet du i allfall at det finnes løsninger på problemet ditt som er vitenskapelig beskrevet.

Kommentar:

Jeg synes det er interessant å lese om problemene som beskrives i helseforumet på Kvinneguiden og søke i vitenskapelige databaser etter forskning som viser sammenheng med D-vitaminmangel. Så langt har jeg til gode å finne noe som ikke er koblet til D-vitaminmangel.

Når det gjelder luftveisvirus, er dette koblet til immunforsvarets behov for D-vitamin. Immunforsvaret funker ikke uten D-vitamin.

Immunforsvaret og D-vitamin har vi skrevet MYE om.

Selv om jeg forholder meg utelukkende til fagfellevurdert, publisert vitenskapelig litteratur, er det ikke populært å skrive om D-vitamin på Kvinneguiden. Derfor er det ikke så ofte jeg engasjerer meg. D-vitamin ser ut til å være provoserende for mange og tekster om D-vitamin i kommentarfelt kan fort bli slettet.

I dag kunne jeg likevel ikke dy meg. Her er det folk som ligger opptil flere uker med feber uten at de vet hva de kan gjøre. Det høres fælt ut. Hvorfor ikke prøve D-vitamin-hammeren til Schwalfenberg. Han sier at den virker, jeg har prøvd den og vet at den virker og folk i omgivelsene bekrefter at den virker.

Likevel finnes det ikke vitenskapelige evidens for at protokollene til Schwalfenberg virker. Det er kronargumentet til de som ikke vil prøve: Det er ikke bevist at det virker.

Takke faen for det, sier jeg da: Det er jo ingen som har gjort noen vitenskapelige tester for å se om D-vitamin-hammeren virker. Den er aldri testet vitenskapelig. Da er det ikke rart at det ikke finnes bevis.

Sånn er det med det meste som handler om store doser D-vitamin. Det er ingen som tar initiativ til å gjennomføre vitenskapelige studier med store doser D-vitamin. Unntaket er de to psoriasis-studiene vi har skrevet om (her og her). Luftveisvirus og høydose vitamin D er tabu.

Hvis du prøver protokollene til Schwalfenberg, er vi interessert i å høre erfaringene dine. Send gjerne en epost til john.enebak@ntebb.no.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: