Kategorier
Hudlidelser Om vitamin D

Quiz: Hvilken mus fikk IKKE D-vitamin?

På bildet ser du to forskjellige mus. De to øverste bildene viser museparet før eksperimentet startet. Bildet nederst viser musene etter at eksperimentet er ferdig. Hvilken mus var det som IKKE fikk D-vitamin?

Svaret er veldig enkelt: Musa til venstre på bildene (merket KO) fikk ikke D-vitamin. Uten tilgang til D-vitamin mistet musa pelsen og ble prega av aldring mye raskere enn musa som fikk D-vitamin.

Bildet er fra en studie som undersøkte aldringstegn i mus med og uten evne til å utnytte D-vitamin. Forskerne brukte mus som er født uten Vitamin D-reseptor (såkalte VDR-knock out mouse; KO) og sammenlignet dem med normale mus (wild type mouse; WT). Resultatet viser at mus som ikke greide å utnytte D-vitamin aldres vesentlig raskere enn mus som kunne utnytte D-vitamin.

Forskerne skriver:
«VDR KO-mus (mus som ikke kan utnytte D-vitamin) viste flere aldringstegn, inkludert dårligere overlevelse, tidlig alopecia (flekkvis hårtap), fortykket hud, forstørrede talgkjertler og utvikling av cyster i huden.»

Studien konkluderer med at aldringen i mus uten vitamin D-reseptor er lik aldringsmønsteret i mus som har D-vitaminmangel. Forskerne konkluderer derfor med at det er sannsynlig at D-vitaminnivået styrer fysiske tegn på aldring.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: