Kategorier
Bruksanvisning

Det KAN være lurt å ikke ha D-vitaminmangel

Når jeg søker gjennom vitenskapelige databaser, finner jeg veldig ofte undersøkelser som viser at pasienter på intensivbehandling har D-vitaminmangel. Hvorfor de har D-vitaminmangel vet ingen, men for meg virker det logisk at det er lurt å tilhøre gruppa som ikke har D-vitaminmangel.

Det er forsket mye på covid-19 de siste to årene og forskerne ser ut til å være hjertens enige om at folk har D-vitaminmangel når de blir alvorlig syke av virusinfeksjonen.

Leger som har målt D-vitaminnivået i pasienter på intensivbehandling dokumenterer at pasientene deres har D-vitaminmangel. Dette gjelder ikke bare covid-pasienter, men også pasienter på intensivbehandling med kreft og kritiske skader, som brannskader.

Om folk blir kritisk syke fordi de har D-vitaminmangel eller får D-vitaminmangel fordi de blir kritisk syke, er ikke slått fast. Derfor blir det ikke anbefalt å kurere D-vitaminmangel hos pasienter på intensivbehandling.

Den eneste måten jeg kan kurere D-vitaminmangel er ved å ta tilskudd. Her er bruksanvisning for vitamin D.

Lageret tømmes fort

Av en eller annen grunn ser det ut til at kroppen bruker vitamin D i mengder som tømmer lageret på kort tid når vi blir alvorlig syke. Nivået synker fort bare man blir lagt inn på et sykehus.

Denne studien fant at 97% av intensivpasientene med covid-19 hadde D-vitaminmangel:
https://www.nature.com/articles/s41598-020-77093-z

Denne fant 90% med D-vitaminmangel:
https://www.dovepress.com/prevalence-of-low-level-of-vitamin-d-among-covid-19-patients-and-assoc-peer-reviewed-fulltext-article-IJGM

Denne fant at 84% av intensivpasientene med covid-19 var D-vitamin-fattige:
https://www.dovepress.com/prevalence-of-low-level-of-vitamin-d-among-covid-19-patients-and-assoc-peer-reviewed-fulltext-article-IJGM

Her er en undersøkelse som fant at 80% av pasientene hadde D-vitaminmangel:
https://www.ctvnews.ca/health/more-than-80-per-cent-of-hospitalized-covid-19-patients-had-vitamin-d-deficiency-study-1.5162396

Dette gjelder ikke bare for covidpasienter. Til og med for kreftpasienter som havner på intensivbehandling er fellesnevneren D-vitaminmangel.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7822404/

Det samme for kritisk skadde pasienter. Det er også de med alvorlig D-vitaminmangel som dør først.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4336147/

For pasienter med alvorlige brannskader er det dokumentert at D-vitaminnivået hos pasientene synker raskt og at forløpet blir bedre hvis pasientene får økt D-vitaminnivået sitt.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27679960/

Dette er bare et tilfeldig utvalg vitenskapelige studier som dukket opp øverst i et enkelt Google-søk. Går du systematisk til verks i de vitenskapelige databasene, finner du mange slike. Det vi kan undre oss over er hvorfor ikke legene gjør mer for å finne ut av sammenhengen mellom D-vitamin og intensivavdelinger.

Ifølge leger jeg har snakka med er årsaken at ingen vil finansiere slike studier. Det meste av medisinsk forskning betales av legeindustrien og de vil helst forske på behandling som kan patenteres. Leger tjener ikke penger på vitamin D.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: