Kategorier
Høydose Tips

Pårørende bør kreve D-vitamin-test

Ved et sykehjem i en liten kommune i Norge er kommunelegen nå igang med å kurere D-vitaminmangel. Pårørende krevde at han sjekka D-vitaminnivået hos bestemor, som viste seg å D-vitaminnivå langt nede på ti-tallet. Da tok kommunelegen grep.

Ved et sykehjem i en liten kommune i Norge er kommunelegen nå igang med å kurere D-vitaminmangel. Pårørende krevde at han sjekka D-vitaminnivået hos bestemor, som viste seg å ha et D-vitaminnivå langt nede på ti-tallet. Da tok kommunelegen grep.

Legen vil absolutt ikke ha noe fokus på D-vitaminprosjektet sitt og vil ikke at vi avslører navnet på kommunen. Massetesting av D-vitaminnivå er ikke anbefalt, så han beveger seg i gråsone i forhold til regelverket. Hen er likevel glad for at pårørende bidro til å avsløre at de beboere på hjemmet har alvorlig D-vitaminmangel.

Vi har skrevet mange ganger før at D-vitamin styrer celledeling i immunceller. Den danske professoren Carsten Geisler illustrerer det med at vitamin D er immunforsvarets startbatteri. Derfor ligger beboerne på sykehjem syltynt an når de blir infisert av virus, enten det er influensa- noro- eller sars-virus.

Pårørende bør ta ansvar

Helsevesenet «tror ikke» på vitamin D og det har de formidlet til befolkningen i tiår. Derfor er det også svært få sykehjem som forsyner beboerne med vitamin D. Det kan pårørende selv gjøre noe med. Ta med en pakke D-vitamintilskudd og spander, som drops, neste gang du er på besøk. 

D-vitamintilskudd blir bare lagret i kroppen, så det er ikke nødvendig å ta det hver dag. Å samle opp sju daglige doser og ta dem en gang i uka holder i massevis. Hvis det kniper, er det ikke noe problem å gi D-vitamintilskudd en gang i måneden heller. Ulempen er bare at det blir flere tabletter å svelge på en gang, siden vi ikke får kjøpt større tilskudd enn 3.200 IE vitamin D her i Norge.

Anbefaler 50.000 IE vitamin D pr. uke

Legeforeningen Endocrine Society anbefaler 50.000 IE vitamin D en gang i uka i åtte uker for å korrigere D-vitaminmangel. 100.000 IE vitamin D hver fjortende dag fungerer like bra. Da vil nivået etter åtte uker ha kommet over bunnlinja på det som Helsedirektoratet kaller optimalt nivå.

Vi trenger ikke å spise D-vitamintilskudd daglig. Kroppen gjør ikke noe annet med stoffet enn å lagre det til senere bruk. D-vitamintilskudd blir lagra i levra og fettvevet i kroppen og aktiveres av enzymer i levra før det settes i omløp i blodet. Den aktiveringa skjer sakte og er avhengig av at det er D-vitamintilskudd på lager.

Om vi fyller opp lageret med en liten dose hver dag eller en større dose hver uke spiller ingen rolle. En enkel megadose på 250.000 IE vitamin D gir optimalt D-vitaminnivå i blodet i to til tre måneder.

2.000 IE vitamin D er for lite

For å kurere D-vitaminmangelen til de eldre gir legen tilskudd på 2.000 IE vitamin D hver dag. Mye forskning viser at 2.000 IE vitamin D er alt for lite til å kunne kurere alvorlig D-vitaminmangel. Da romfartsorganisasjonen NASA testa 2.000 IE vitamin D for å finne ut hvor mye D-vitamintilskudd de må sende med astronautene ut i rommet, fant de ut at det tok fem måneder å øke nivået opp til bunnlinja på optimalt nivå. 

Resultater: Ca 5 måneder etter tilskudd startet, økte nivået av vitamin D i blodet til 71 nmol/L i gruppen som fikk 2000-IU. Gruppen som fikk 1.000 IE økte til 63 nmol/L og gruppen som fikk 400 IE vitamin D i tilskudd økte til 57 nmol/L. For kontrollgruppen som ikke fikk tilskudd av vitamin D sank nivået til 34 nmol/L.
Rapport fra NASA

Likevel er 2.000 IE vitamin D bedre enn ingenting.

Helsedirektoratet fraråder leger å teste nivået av vitamin D hvis det ikke er «uttalt mangel». Det betyr at folk må bli syke før det er OK å teste D-vitaminnivå.

Pårørende kan kreve test

Hvis du har en nær og kjær på institusjon, kan du be om å få vedkommende testa for D-vitaminmangel. Vi skal ikke bo mange måneder på en institusjon uten å se snurten av verken dagslys eller næringsrik kost, før D-vitaminnivået raser.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: