Hjem Kommentarer Overraskende testresultat – igjen

Overraskende testresultat – igjen

2469
woman in gray tank top
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Kommentar: Jeg fikk i oktober igjen min første D-vitamintest etter ett år med 10.000 IE (250 mikrogram) som daglig tilskudd og ble overrasket. Nå har jeg fått resultatet av en ny test, to måneder etterpå. Den er enda mer overraskende.

Dette er en personlig kommentar og er ikke en artikkel basert på publisert, vitenskapelig litteratur.

På to måneder har nivået med vitamin D i blodet sunket fra 172 til 156 nmol/L vitamin D, selv om tilskuddet har vært det samme, med 10.000 IE (250 mikrogram) vitamin D.

Endringen i tilskudd har på denne tiden vært at jeg ikke lenger produserer vitamin D i huden i tillegg til de 10.000 IE jeg spiser, fordi sola står for lavt.

Jeg har tok i oktober min første D-vitamintest, etter ett år med daglige tilskudd på nøyaktig 9.600 IE vitamin D (tre 80 mikrogram D-pearls pr. dag, uten at det er ment som reklame). Når jeg husker det, tar jeg ei skje tran i tillegg, for å få litt omega3, men det er ikke alltid jeg husker.

I tillegg til dette har jeg i hele sommer oppholdt meg mye utendørs og bruker ikke solkrem. Dermed trodde jeg at nivået med vitamin D i blodet nå, etter sommeren ville være langt over 200 nmol/L, men det var det ikke gitt. Nivået ble målt til 172 nmol/L. Det er nøyaktig der jeg, ut fra det jeg har lært om vitamin D de siste to årene, ønsker å være i oktober.

Litt over normalt

Normalnivået for vitamin D i blodet er mellom 50 og 150 nmol/L, også her i Norge. Slik sett ligger jeg litt over. Det er jeg fornøyd med, for nå kommer ikke kroppen min til å produsere mer vitamin D før sola igjen er sterk nok i april neste år.

Derfor vil nivået mitt i løpet av vinteren garantert synke. Hvor mye det vil synke, vil jeg finne ut når jeg tar neste test i april neste år. Det eneste som er helt sikkert, er at jeg raskt vil synke under 150 nmol/L og komme inn under definert normalnivå.

Nå vet jeg at jeg allerede har sunket til 156 nmol/L. Når jeg kommer til februar vil ekstralageret jeg bygget opp ved å sole meg i sommer være helt borte. Da vil nivået for vitamin D i blodet mitt trolig ha sunket godt under 150 nmol/L.

Ifølge legen min er det farlig å gå rundt med et D-vitaminnivå som er så høyt som 170 nmol/L. At hun påstår det viser bare at hun ikke vet mer om vitamin D enn det skrekkpropagandaen fra legemiddelindustrien forteller. Definisjonen på D-vitaminforgiftning er over 375 nmol/L. Det er bare sporadisk dokumentert symptomer på forgiftning for nivå under 1.000 nmol/L. Grensa på 375 nmol/L er et anslag basert på tro og tvil og er satt med god margin, sånn for sikkerhets skyld.

Merkelig advarsel

Helsedirektoratet advarer mot å ta tilskudd av vitamin D over 400 IE (10 mikrogram) og påstår det kan være farlig. Det finnes absolutt ingen dokumentasjon på at 400 IE vitamin D er nok for å holde et nivå innenfor det som regnes som optimalt (over 75 nmol/L). Det finnes derimot masse dokumentasjon på det motsatte. Ett solid eksempel er en studie fra NASA, som testa D-vitamintilskudd en vinter på mannskapene ved den amerikanske sydpolbasen. De testa 400 IE (10 mikrogram), 1.000 IE (25 mikrogram) og 2.000 IE (50 mikrogram).

Resultatet fra NASA-undersøkelsen er at 400 IE greide å holde nivået stand by på grensa til D-vitaminmangel. Ikke engang 2.000 IE pr. dag var nok for å holde mannskapene over et nivå på 75 nmol/L, som var målet NASA hadde satt for sine astronauter.

Jeg øker ved behov

Jeg tar jevnt og trutt 10.000 IE vitamin D, men jeg tar også større doser når det er behov for det. Da jeg fikk et skikkelig tredjegrads brannsår på arma i vår, tok jeg en dose på 50.000 IE vitamin D i tillegg til den daglige dose. Vitamin D styrer celledeling i såkalte endotele celler, som blant annet huden består av. Når et brannsår gror, skjer det ved celledeling i endotele celler (og nerveceller, der vitamin D også styrer celledelinga). Derfor er det antyda at økt forsyning av vitamin D til folk med brannskader er lurt for å legge til rette for celledeling.

Om det har noen sammenheng mellom brannsåret mitt og den ekstra dosen med vitamin D, vet jeg selvsagt ingenting om, men jeg kan i alle fall påstå at det har skada meg: Etter tre uker ramla den gigantiske, panserharde ruren av såret og under var det et klart avgrensa område med skinnende blank, ny, feilfri hud. Etter et par måneder var hårveksten tilbake og huden hadde fått samme farge som resten av arma. I dag er det umulig å se hvor det var jeg brant meg i mai.

Dette er absolutt ikke bevis for at vitamin D har noe med brannsår å gjøre, men det er mange leger som påstår at det er en sammenheng. Min erfaring er at det absolutt ikke skader å øke forsyninga av vitamin D når jeg får et brannsår.

Fordi forbruket varierer

At opptaket av vitamin D normalt øker når behovet for celledeling øker er også påvist. Forskere som har overvåket D-vitaminnivået hos masai-nomader i Kenya, har dokumentert at kvinner automatisk øker D-vitaminnivået sitt med ca. 40 nmol/L når de blir gravide. Masaier har overskudd på UVB-stråling fra sola og dermed er det opp til kroppene deres å styre hvor mye vitamin D som skal produseres i huden. Hadde kroppen produsert ukontrollert, ville alle ha vært døde av D-vitaminforgiftning for lenge siden.

Leger har også lagt merke til at nivået med vitamin D kan halveres på timer hos pasienter som blir innlagt på sykehus. Siden nivået synker, må nødvendigvis forbruket ha økt. Det blir antydet at det kommer av at immunforsvaret mobiliseres fordi vi på sykehus møter mange rare mikrober som må bekjempes. Dette er selvsagt ikke bevist, men det er ikke fordi det ikke lar seg bevise. Det er bare fordi ingen får lov til å forske på det.

Forrige artikkelVi spiller legemiddelindustriens spill
Neste artikkelHelsedirektoratet bekrefter: 10.000 IE vitamin D gir ingen bivirkninger