Kategorier
Om oss

Derfor skriver jeg om D-vitaminmangel

Bare så det er helt klart: Dette er ikke en blogg om naturmedisin, kosttilskudd og velvære! Jeg liker ikke verken kosttilskudd eller velvære. Dette er en samling artikler om D-vitaminMANGEL. D-vitaminmangel er ei hormonforstyrrelse.

Da har jeg gleden av å ønske velkommen. Jeg er John Enebak, pensjonert journalist, bestefar til fem og bor i fjellbygda Meråker. Du treffer meg på telefon nr. 92613188 eller epost john.enebak@ntebb.no. Er et noe du lurer på, eller noe du leser som er feil, vil jeg sette stor pris på å høre fra deg.

Da jeg ble pensjonert journalist for to år siden, laga jeg et journalistisk graveprosjekt for å lære mer om vitamin D. Jeg har holdt på med dette i to år nå og må vel kunne si at jeg har lært en del.

Da jeg fant 40 år med sammenhengende, men helt ukjent, empirisk forskning som viser at D-vitamintilskudd er råvaren til et hormon som styrer celledeling, ble jeg skikkelig nysgjerrig: Hvorfor er det ingen eksperter som vil snakke om dette? Hvorfor sier legene at D-vitamintilskudd ikke har noen bestemt betydning, når kroppen må ha det for å regulere celledeling?

Er det ikke litt viktig å holde styr på celledelinga i kroppen?

Jeg har aldri sett informasjon fra helsevesenet som sier noe om at D-vitamintilskudd er råvaren til hormonet kalsitriol, som kan koble seg på i alle kroppens celler og styre 3.000 gener. Blant annet styrer vitamin D gener som regulerer celledeling I immunforsvaret. 

Det høres kanskje i overkant fantastisk ut, men D-vitaminmangel er faktisk årsak til ei hormonforstyrrelse som blant annet gjør at Immunforsvaret ikke funker. Det er dramatisk, spesielt når vi vet at 60% av alle spedbarna i ei norsk undersøkelse fra i fjor var født med for lave D-vitaminnivå og derfor et dysregulert immunforsvar på sparebluss.

Det eneste medisinske fagfeltet som bruker denne kunnskapen aktivt, er MS-legene. Det de gjør med vitamin D er hemmelig. Kompetansesenteret på Haukeland har f.eks. en D-vitaminkalkulator på hjemmesida si som brukes til å beregne tilskudd. Den lå ute på nett som passordbeskyttet side, men nå er sida borte fra offentligheten.

Det er ingen medier som publiserer informasjon om vitamin D og hormonet kalsitriol i noen sammenheng. Helsemyndighetene nevner ikke kalsitriol i sammenheng med vitamin D. Ikke engang leksikon opplyser at vitamin D er råvaren til er sentralt hormon.

Jeg har ei lita hjemmeside der jeg har skrevet litt om forskninga jeg har gravd fram. Det omtrent eneste jeg ikke har skrevet om er MS og vitamin D. Der stanger jeg hodet i en mur av taushet.

Reinspikka vitenskap

Artiklene du finner her er basert på vitenskapelige studier, gjennomført av leger og biokjemikere, fagfellevurdert og publisert i anerkjente, akademiske tidsskrift. Du finner kildene oppgitt. Jeg skriver ikke om alternativ medisin. Dette handler om empirisk vitenskap.

Jeg skriver også en og annen kommentar, basert på egne, uvitenskapelige meninger. Da gjør jeg deg oppmerksom på det og merker artikkelen «Kommentar».

«Dette vil handle om T-celler»

Prosjektet «Mer D-vitamin» ble til i starten på koronapandemien. Da hørte jeg en lege på radioen som sa at «dette kommer til å handle om T-celler». Da jeg googla T-celler, kom jeg fort borti vitamin D. Da ble jeg nysgjerrig. Hva har et kosttilskudd med luftveisvirus å gjøre?

Da jeg fant ut at vitamin D ikke er et vitamin, men råvaren til et steroidhormon som styrer 10% av genene våre, ble jeg fanga. Nå har jeg gravd dypt og noe av det jeg har funnet har jeg skrevet om her. Det er artig å være journalist, spesielt når man slipper å skrive mot betaling.

Dagbladet er et oppkomme av stoff om vitamin D. Det vil si, når jeg googler sykdommene og de nye geniale medisinene Dagbladet stadig skriver om, havner jeg med begge beina i vitamin D. Stort sett hver gang! Prøv selv.

Dette bør folk vite om!

Jeg har vært journalist et langt liv og når jeg har kommet over noe jeg mener folk bør vite om, da har jeg skrevet om det. Koste hva det koste vil! Nå har jeg kommet over en sak jeg mener folk absolutt bør vite om og det har jeg tenkt å fortsette å skrive om. Jeg er pensjonert journalist, men jeg er fortsatt journalist! Staten betaler lønna, men leseren min er fortsatt oppdragsgiveren.

Slik studerer jeg D-vitaminmangel

Søkemotoren Google scholar søker eksklusivt gjennom 12 gigantiske databaser med vitenskapelige studier. Hvis jeg ønsker å se om noen har forska f.eks. på forholdet mellom urinveisinfeksjon og D-vitaminmangel, kan jeg sette opp søkestrengen «urinary tract infection» +»vitamin d deficiency». Da får jeg opp 3.360 vitenskapelige dokumenter som inneholder både «D-vitaminmangel» og «urinveisinfeksjon». Bare det siste året har det kommet 150 nye vitenskapelige studier om urinveisinfeksjon og D-vitamin!

Eller hvis jeg vil finne ut om det er en sammenheng mellom D-vitaminmangel og åreforkalkning. Da søker jeg i Google scholar på «atherosclerosis» +»vitamin d deficiency» og får 18.900 treff. Det siste året har det kommet 1.000 nye vitenskapelige artikler om D-vitaminmangel og åreforkalkning! Kjører jeg søket uten å ha med «deficiency», får jeg 89.000 treff.

Så er det bare å begynne å lese. I starten var det mange ord og uttrykk jeg måtte slå opp i medisinske oppslagsverk. Her kommer også Google til unnsetning:

Når jeg markerer et ord eller uttrykk, kommer det opp en fane nederst på skjermen i nettleseren Google Chrome. Når jeg åpner denne fanen, finner jeg ordet jeg markerte oversatt til norsk og ferdig slått opp i alle mulige leksikon og fagnettsteder som er tilgjengelige på internett.

Internett gjør det effektivt å studere.

Enorm tilgang til kunnskap

Når jeg har tilgang til alle verdens oppslagsverk og forskningsartikler, er det ikke vanskelig å lese forskningsstudier om sammenhengen mellom urinveisinfeksjoner og D-vitaminmangel. Eller brystkreft og D-vitaminmangel. Eller høyt blodtrykk og D-vitaminmangel. Og all kunnskapen ligger der, åpen for alle.

Du vil garantert finne påstander på denne bloggen som er umulige å tro på. Da vil jeg anbefale deg å søke på fenomenet i Google scholar, før du avfeier det hele. Det kan hende du blir overrasket. Det finnes forskning på vitamin D som er så utrolig at jeg ikke ser noe som helst poeng i å skrive om det.

Ett av fenomenene jeg ikke skriver om er MARRS  (membrane associated, rapid response steroid-binding). Hvis du hører noen snakke om spontan helbredelse, er det ikke usannsynlig at de snakker om MARRS.

Akkurat nå holder jeg på å studere arbeidet til dansken Carsten Geisler. Han er ekspert på T-celler og beskriver nøyaktig hvorfor samfunnet vårt er nedstengt på grunn av koronapandemien: Halvparten av verdens befolkning har D-vitaminmangel og immunforsvaret vårt funker ikke uten vitamin D. Hvis immunforsvaret ikke funker, blir vi syke.

Dette er det forska på i 40 år. Jeg har fått det bekreftet av tre uavhengige eksperter på D-vitamin. Mot garanti om anonymitet. De påstår alle tre at de vil bli svartelista av legemiddelindustrien hvis de sier dette offentlig. Er ikke det rart når vitamin D bare er et uskyldig kosttilskudd?

Er det god, gammeldags dumskap?

Som gammel journalist, har jeg stor sans for «Ockhams barberkniv«. Ockham er han som fant opp slagordet til Rema: Det enkle er ofte det beste. Dette er et filosofisk redskap som er brukt av journalister siden tidenes morgen: Hvis du har to forskjellige forklaringer å velge mellom, er det 99,9% sikkert at den enkeleste er sann.

Og da er jeg tilbake til forklaringen som alltid er den enkleste: Hvis det er tvil om hva som ligger bak en avgjørelse, er det som regel noe så enkelt som dumskap og idioti. Det ser i alle fall idiotisk ut når seriøse leger og forskere overser berg av vitenskapelige studier og hele bøker, som forklarer at vitamin D er et steroidhormon og signalstoff som har en finger med i det meste som skjer i kroppen.

Til og med legene sliter

Jeg har blitt kjent med leger som jobber i det stille med å misjonere for vitamin D. En kommuneoverlege sørpå fortalte meg at han prøver å motivere pasientene sine til å ta 10.000 IE vitamin D pr. dag som tilskudd. – Da vil det bli mye roligere her på legekontoret, sier han.

Ifølge en britisk undersøkelse tar 70% av legene selv større tilskudd av vitamin D enn det som er offisielt anbefalt. Enkelte av dem prøver å få pasientene sine til å gjøre det samme. De opplever også massiv motstand. Folk er rett og slett livredde for vitamin D.

Jeg en bare en sprø, utvaska journalist, som har null å tape på å drite meg ut ved å snakke høyt om vitamin D. Derfor kommer jeg til å fortsette med det. Først og fremst på grunn av ungene våre, som trenger tilgang til store mengder vitamin D allerede 12 dager etter unnfangelse for å være sikre på å bli skrudd sammen rett. Det fortjener de.

Om rettigheter

Innholdet på denne bloggen er ment for spredning. Derfor er det fritt for alle å bruke innholdet. Hvis du vil publisere innhold fra bloggen selv, kan du fritt og uten kildehenvisning bruke opplysningene som dine egne.

Hvis du får det til, er du velkommen til å selge artiklene fra bloggen til aviser og tidsskrifter under eget navn. Du trenger ikke å spørre om lov for å kopiere fra bloggen. Bildene på bloggen er hentet fra WordPress sin bildetjeneste, som er gratis å bruke.

Om feil og mangler

Hvis du finner opplysniner på bloggen som du mener er feil eller av andre årsaker ikke bør publiseres, vil jeg sette stor pris på å få vite det. Hvis du tar kontakt, blir det mellom oss.

Kontakt

Ta kontakt på telefon 92613188, på epost john.enebak@ntebb.no eller ved å bruke kommentarfeltet under artiklene (kommentarer blir ikke automatisk publisert og vil bare bli lagt ut hvis du ber om det).

Du finner meg ikke på Facebook eller Messenger. Facebook mener at informasjon om vitamin D er fake news, selv om det kommer fra vitenskapelige studier. Jeg er ikke velkommen lenger, for å si det sånn.

Hvis du tar kontakt, blir det mellom oss. Ingenting du sier eller skriver når du tar kontakt vil bli utlevert eller publisert uten at det er uttrykkelig avtalt.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: