John Enebak

Derfor lager jeg blogg om D-vitaminmangel

Bare så det er helt klart: Dette er ikke en blogg om naturmedisin, kosttilskudd og velvære! Jeg liker ikke verken kosttilskudd eller velvære. Dette er en blogg om D-vitaminMANGEL. Det er ei hormonforstyrrelse.

Da har jeg gleden av å ønske velkommen. Jeg er John Enebak, pensjonert journalist, bestefar til fem og bor i fjellbygda Meråker. Nok om meg.

Vitenskapelig basert

Artiklene du finner her er basert på vitenskapelige studier, gjennomført av leger og publisert i akademiske tidsskrift. Du finner kildene oppgitt. Jeg skriver ikke om alternativ medisin. Dette er empirisk viten.

Jeg skriver også en og annen kommentar, basert på egne, uvitenskapelige meninger. Da gjør jeg deg oppmerksom på det.

«Dette vil handle om T-celler»

Helt i starten på koronapandemien hørte jeg en lege som sa at «dette kommer til å handle om T-celler». Da jeg googla T-celler, kom jeg fort borti vitamin D. Da ble jeg nysgjerrig for alvor. Hva har et kosttilskudd med covid-19 å gjøre?

Da jeg fant ut at vitamin D ikke er et vitamin, men et steroidhormon som styrer 10% av genene våre, ble jeg fanga. Nå har jeg gravd dypt og noe av det jeg har funnet har jeg skrevet om her. Fint å kunne leke litt journalist, selv om man har gått av.

Dagbladet er et oppkomme av stoff om vitamin D. Det vil si, når jeg googler sykdommene og de nye geniale medisinene de stadig skriver om, havner jeg med begge beina i vitamin D. Stort sett hver gang! Prøv selv.

Slik studerer jeg D-vitaminmangel

Søkemotoren Google scholar søker eksklusivt gjennom 12 databaser med vitenskapelige studier. Hvis jeg ønsker å se om noen har forska f.eks. på forholdet mellom urinveisinfeksjon og D-vitaminmangel, kan jeg sette opp søkestrengen «urinary tract infection» +»vitamin d deficiency». Da får jeg opp 3.230 vitenskapelige dokumenter som inneholder både «D-vitaminmangel» og «urinveisinfeksjon».

Eller hvis jeg vil finne ut om det er en sammenheng mellom D-vitaminmangel og åreforkalkning. Da søker jeg i Google scholar på «atherosclerosis» +»vitamin d deficiency» og får 18.900 treff. Kjører jeg søket uten å ha med «deficiency», får jeg 89.000 treff.

Så er det bare å begynne å lese. I starten var det mange ord og uttrykk jeg måtte slå opp i medisinske oppslagsverk. Her kommer også Google til unnsetning:

Når jeg markerer et ord eller uttrykk, kommer det opp en fane nederst på skjermen i nettleseren Google Chrome. Når jeg åpner denne fanen, finner jeg ordet jeg markerte oversatt til norsk og ferdig slått opp i alle mulige leksikon og fagnettsteder som er tilgjengelige på internett.

Enorm tilgang til kunnskap

Når jeg har tilgang til alle verdens oppslagsverk og forskningsartikler, er det ikke vanskelig å lese forskningsstudier om sammenhengen mellom urinveisinfeksjoner og D-vitaminmangel. Eller brystkreft og D-vitaminmangel. Eller høyt blodtrykk og D-vitaminmangel. Og all kunnskapen ligger der, åpen for alle.

Du vil garantert finne påstander på denne bloggen som er umulige å tro på. Da vil jeg anbefale deg å søke på fenomenet i Google scholar, før du avfeier det hele. Det kan hende du blir overrasket. Det finnes forskning på vitamin D som er så utrolig at jeg ikke ser noe som helst poeng i å skrive om det.

Akkurat nå holder jeg på å studere arbeidet til dansken Carsten Geisler. Han er ekspert på T-celler og beskriver nøyaktig hvorfor samfunnet vårt er nedstengt på grunn av koronapandemien: Halvparten av verdens befolkning har D-vitaminmangel og immunforsvaret vårt funker ikke uten vitamin D.

Det slo den danske forskeren Carsten Geisler fast for over 10 år siden og det rare er at ingen bestrider forskningen hans. Leger og forskerne fra legemiddelindustrien kjenner til forskningen hans, men har bare valgt å overse den. Er ikke det merkelig?

Merkelig massiv motstand

Etter at jeg begynte å snakke og skrive om vitamin D, har jeg møtt en massiv motstand. I beste fall smiler de overbærende. Andre blir direkte aggressive. Det synes jeg er enda merkeligere.

Jeg fortalte en kjenning med en kronisk betennelse at det er forska mye på sammenhengen mellom akkurat hans problem og vitamin D. Det finnes tusenvis med såkalte «vitenskapelige, fagfellevurderte studier som er publisert i prestisjefylte, vitenskapelige tidsskrift» som forteller om folk som har blitt symptomfrie fra hans lidelse, bare ved å stappe innpå vitamin D.

Han ble rasende og har ikke snakka til meg siden.

Jeg har spekulert mye på hvorfor det er sånn, men uansett hvordan jeg graver, ender jeg opp i en eller annen konspirasjonsteori: Det er noen som ønsker å undertrykke helsa til folk.

Er det god, gammeldags dumskap?

Som gammel journalist, har jeg stor sans for «Ockhams barberkniv«. Ockham er han som fant opp slagordet til Rema: Det enkle er ofte det beste. Dette er et filosofisk redskap som er brukt av journalister siden tidenes morgen: Hvis du har to forskjellige forklaringer å velge mellom, er det 99,9% sjanse for at den enkeleste er sann.

Og da er jeg tilbake til forklaringen som alltid er den enkleste: Hvis det er tvil om hva som ligger bak en avgjørelse, er det som regel noe så enkelt som dumskap og idioti. Det ser i alle fall idiotisk ut når seriøse leger og forskere overser berg av vitenskapelige studier og hele bøker, som forklarer at vitamin D er et steroidhormon og signalstoff som har en finger med i det meste som skjer i kroppen.

Til og med legene sliter

Jeg har blitt kjent med leger som jobber i det stille med å misjonere for vitamin D. En kommuneoverlege sørpå fortalte meg at han prøver å motivere pasientene sine til å ta 10.000 IE vitamin D pr. dag som tilskudd. – For da vil det bli mye roligere her på legekontoret, sier han.

Ifølge en britisk undersøkelse tar 70% av legene selv større tilskudd av vitamin D enn det som er offisielt anbefalt. Enkelte av dem prøver å få pasientene sine til å gjøre det samme. De opplever også massiv motstand. Folk er rett og slett livredde for vitamin D.

Jeg en bare en sprø, utvaska journalist, som har null å tape på å drite meg ut ved å snakke høyt om vitamin D. Derfor kommer jeg til å fortsette med det. Først og fremst på grunn av ungene, som trenger tilgang til store mengder vitamin D allerede 12 dager etter unnfangelse for å være sikre på å bli skrudd sammen rett. Det fortjener de.

Om rettigheter

Innholdet på denne bloggen er ment for spredning. Derfor er det fritt for alle å bruke innholdet. Hvis du vil publisere innhold fra bloggen selv, kan du fritt og uten kildehenvisning bruke opplysningene som dine egne. Hvis du får det til, er du velkommen til å selge artiklene fra bloggen til aviser og tidsskrifter under eget navn. Du trenger ikke å spørre om lov for å kopiere fra bloggen. Bildene på bloggen er hentet fra WordPress sin bildetjeneste.

Om feil og mangler

Hvis du finner opplysniner på bloggen som du mener er feil eller av andre årsaker ikke bør publiseres, vil jeg sette stor pris på å få vite det. Hvis du tar kontakt, blir det mellom oss.

Kontakt

Ta kontakt på telefon 92613188, på epost john.enebak@ntebb.com eller ved å bruke kommentarfeltet under (kommentarer blir ikke automatisk publisert og vil bare bli lagt ut hvis du ber om det). Du finner meg også på FB Messenger. Hvis du tar kontakt, blir det mellom oss. Ingenting du sier eller skriver når du tar kontakt vil bli utlevert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.