Kategorier
Idrett

Olympiatoppen anbefaler D-vitamtilskudd ved beinbrudd

Idrettsutøvere får ofte såkalte tretthetsbrudd i knokler i foten. Nå setter Olympiatoppen slike brudd i forbindelse med D-vitaminmangel og anbefaler tilskudd med D-vitamin og kalsium for å få bruddene til å gro raskere. Alle idrettsutøvere bør ta D-vitamintilskudd, uansett hvor høyt nivå de har i blodet, mener Olympiatoppen.

Det er ernæringsekspert Ina Garthe, som kommer med anbefalingen i en fagartikkel på Olympiatoppens hjemmeside. Garthe er en av olympiatoppens eksperter på ernæring.

«Det er en utfordring med lave vitamin D-verdier i befolkningen generelt, noe som også gjenspeiles i idretten.»
Ina Garthe, Olympiatoppen

Selv toppidrettsutøvere som i utgangspunktet har supersunt kosthold, kan altså få D-vitaminmangel. Det fører til at kroppen får problemer med å ta opp mineraler fra fordøyelsen og kan føre til kalsium-mangel. Da må kroppen tære på kalsiumreservene i skjelettet for å opprettholde kalsiumnivået i blodet. Det gjør at beina våre blir tynnere og tåler mindre.

For idrettsutøvere som trener mye, kan det føre til at beina, spesielt i foten, sprekker. Og da kommer D-vitamin inn i bildet. Hos utøvere med tretthetsbrudd i foten understreker Garthe at det ofte har sammenheng med for lavt inntak av D-vitamin og kalsium.

Ina Garthe anbefaler at idrettsutøvere med D-vitaminnivå under 75 nmol/L blir supplert med D-vitamintilskudd. Utøvere med nivå under 75 nmol/L bør få mellom 30 (1.200 IE) og 50 mikrogram (2.000 IE) vitamin D pr. dag som tilskudd. Utøvere med D-vitaminnivå under 50 nmol/L bør få mellom 50 og 100 mikrogram (4.000 IE) vitamin D som daglig tilskudd.

Garthe slår også fast at idrettsutøvere med spiseforstyrrelser bruker dobbelt så lang tid på å kurere skader enn friske utøvere (31 mot 15 uker).

Ernæringsspesialisten i Olympiatoppen har mast lenge om at D-vitamin er viktig for idrettsfolk. Hun har slått fast at idrettsutøvere med høyere D-vitaminnivå yter bedre. Isometrisk styrke blir 19% bedre. Ytelsen ved vertikalt hopp blir 7% bedre.

Det er mange som har vist at høyt D-vitaminnivå bedrer ytelsen innen idrett. Ishockeylag i USA har hatt stor fremgang og vunnet serien etter at laget begynte å ta 125 mikrogram (5.000 IE) vitamin D daglig.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: