Kategorier
Graviditet Sykdommer

Svangerskapsforgiftning: D-vitaminmangel gir økt risiko

Mange med svangerskapsforgiftning har D-vitaminmangel.

Svangerskapsforgiftning rammer flest kvinner med D-vitaminmangel, viser flere vitenskapelige studier.

Forskere tror problemet har sitt utspring i morkaken (placenta). Oppgaven til morkaken er blant annet å filtrere blodet mellom moren og fosteret. Ved svangerskapsforgiftning vokser ikke morkaken som den skal, og barnet kan få for lite næring. En syk morkake kan føre til at blodtrykket hos mor øker.

Helsenorge.no

Det er ingen kjent årsak til svangerskapsforgiftning, men det er enighet om at problemene starter i morkaka. Selv om flere forskere har påvist at D-vitaminmangel er en fellesnevner blant kvinner med svangerskapsforgiftning.

Les mer: Fraråder tran til gravide

En gruppe forskere som sammenlignet 23 forskningsartikler om sammenhengen mellom vitamin D og Svangerskapsforgiftning, fant at kvinner som har mindre enn 30% av anbefalt D-vitaminnivå har 90% sjanse for å få svangerskapsforgiftning.

Svangerskapsforgiftning hemmer veksten

Fire norske forskere undersøkte i 2000 sammenhengen mellom svangerskapsforgiftning og fødselsvekt. Forskerne undersøkte 307 barn som var født etter svangerskapsforgiftning og kom fram til at barnas fødselsvekt var 23% lavere enn forventet på grunn av svangerskapsforgiftningen.

Konklusjon: Alvorlig og tidlig svangerskapsforgiftning var assosiert med betydelig fostervekstbegrensning. Risikoen for å få et SGA-spedbarn var dramatisk høyere hos kvinner med tilbakevendende svangerskapsforgiftning. Reduksjon av fødselsvekt relatert til mors røyking så ut til å være lagt til det forårsaket av svangerskapsforgiftning, noe som tyder på at det ikke er noen synergi mellom røyking og svangerskapsforgiftning på vekstbegrensning.

Forskere ved ntnu i trondheim

Be fastlegen måle D-statusen

Er du gravid, kan det være en god ide å be fastlegen om å måle D-vitaminstatusen din. Hvis du ikke har D-vitaminmangel, er det bare å fortsette å ta tilskudd. Hvis du har for lite D-vitamin i blodet, må du kurere D-vitaminmangelen din før det er noe poeng å starte med tilskudd. D-vitamin lagres i fettet og Legeforeningen anbefaler at du fyller opp lageret med mellom 50.000 og 100.000 IE vitamin D for å kurere D-vitaminmangel.

Gravide som ikke har D-vitaminmangel bør ta daglige D-vitamintilskudd på mellom 1.500 og 2.000 internasjonale enheter (IE) ifølge Endocrine Society (ES). ES er en internasjonal organisasjon med mer enn 6.000 endokrinologer (leger som er spesialister på hormonsykdommer).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: