clear plastic bottle on brown wooden table

Nyresvikt på grunn av D-vitaminmangel

Det blir ofte advart om at store doser vitamin D kan gi akutt nyresvikt. De fleste rapportene om fenomenet kommer fra India og involverer doser på millioner IE vitamin D som blir gitt intravenøst eller intramuskulært med sprøyte.

Ifølge indiske leger har de fleste inderne D-vitaminmangel, spesielt i Kashmir-dalen. Når indiske leger skal behandle folk for D-vitaminmangel bruker de ofte gjentatte doser med 600.000 IE gitt med sprøyte.

Skyhøye målinger i India

Leger i India rapporterer i denne artikkelen at de over to år fra 2011 til 2013 fant 16 pasienter med symptomer på D-vitamin-forgiftning ved et helsesenter i New Dehli. Blodnivået i de 16 pasientene ble målt fra 437 til 2.900 nmol/L (anbefalt nivå i Norge er 50 nmol/L). Inntaket som lå til grunn for målingene var foreskrevet av lege og lå mellom 2,2 og 6,4 millioner IE vitamin D. Symptomene som ble rapportert var kvalme, oppkast, endret sanseevne, forstoppelse, bukspyttkjertelbetennelse, akutt nyresvikt og vekttap.

I en artikkel fra Kashmir-dalen i India rapporterer en gruppe leger om 19 pasienter med vitamin D-forgiftning og nyresvikt. Pasientene hadde fått foreskrevet mellom 4 og 9 millioner IE vitamin D over en periode på en til tre måneder. Blodnivået på de 19 pasientene ble målt mellom 475 og 2.500 nmol/L vitamin D. Felles for pasientene med nyresvikt var at de hadde fått flere doser på 600.000 IE vitamin D intravenøst og ikke som tilskudd gjennom fordøyelsen.

Legene i Kashmir-dalen mener dette kan indikere at store tilskudd gitt gjennom fordøyelsen, ikke medfører fare for nyresvikt. Da kan kroppen absorbere tilskuddet i sitt eget tempo, mot å få det levert rett i blodet.

Begrepsforvirring

Ideen om sammenheng mellom høyt inntak av vitamin D-tilskudd og nyresvikt kan ifølge vitamin D-eksperten Reinhold Vieth komme av begrepsforvirring blant blant legene: Nyreekspertene omtaler hormonet kalsitriol som vitamin D-tilskudd,

Dette blir feil fordi kalsitriol er et hormon som kroppen lager selv av tilskuddet vi spiser (kolekalsiferol). Produksjonen av kalsitriol reguleres nøye av kroppen selv, uavhengig av om vi tar 1.000 eller 10.000 IE vitamin D som tilskudd. Derfor blir det feil å si at tilskudd av vitamin D gir nyresvikt.

Det er ikke tvil om at kalsitriol kan føre til nyresvikt hvis det gis som tilskudd. Det skjer imidlertid bare når hormonet sprøytes direkte i blodet. Vieth mener at nyrespesialistene bør slutte å bruke betegnelsen vitamin D om hormonet kalsitriol. Hvis de istedenfor bruker den kjemiske betegnelsen 1,25(OH)D, vil sammenhengen mellom tilskudd av vitamin D og faren for nyresvikt komme tydelig fram. Den er liten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.