Hjem I media Ny skrekkampanje mot D-vitamin

Ny skrekkampanje mot D-vitamin

944

Med jevne mellomrom lanseres kampanjer som advarer mot D-vitamintilskudd. Nå har noen børstet støvet av en ti år gammel studie som viser at høyt D-vitaminnivå fører til hjerteflimmer og sendt den på verdensomseiling i media.

Verken før eller siden er det funnet forskning som viser det samme, men i 2011 fant den amerikanske legen T. Jared Bunch i Utah ut at joda, vitamin D fører til hjerteflimmer. Nå blir denne studien slått opp i media som «ny forskning» om vitamin D.

Opphavet til kampanjen er denne gang en pressemelding lansert i den britiske pressemeldingstjenesten Brinkwire. Tjenesten lar selskaper betale for å få distribuert pressemeldingene sine som nyhetssaker. Brinkwire publiserer «nyheten», så blir den refererert i en seriøs avis og ballet er i gang. Hvem som står bak pressemeldinga, det får vi ikke vite.

Alt kan bevises

Alt kan «bevises» med forskning. En forskningsstudie publisert i 2019 slår ihjel studien til Dr. Bunch og konkluderer med at D-vitamin IKKE har noen påvirkning på hjerteflimmer. Ironien er at målet for denne forskningsstudien også er å advare mot D-vitamintilskudd: Vitamin D påvirker ikke hjerteflimmer det aller minste, så da er det ikke noe poeng i å ta D-vitamintilskudd.

Veien videre for nyheten fra 2011 om vitamin D og faren for hjerteflimmer, er staket ut. Hvis historien følger den vanlige ruta, kommer det først en artikkel i Forskning.no som skriver at ny forskning om vitamin D viser at…, osv. Deretter vil vi se artikler i riksmediene som advarer om at høyt D-vitaminnivå fører til hjerteflimmer.

Hvis skrekkampanjen følger læreboka til punkt og prikke, vil artiklene bli fulgt opp med folk som «står fram» og forteller at de har fått hjerteflimmer av D-vitamintilskudd.

Populære spedbarn

Tidligere år har vi sett lignende kampanjer med blant annet D-vitaminforgiftede spedbarn i Danmark.

En produsent av D-vitamintilskudd leverte tilskudd til spedbarn med 75 ganger så mye D-vitamin som det sto på pakken. Den historien er til og med gjenfortalt til skrekk og advarsel i Helsedirektoratets rapport om D-vitaminmangel fra 2018. Helsedirektoratet følger opp med å advare om «kramper, koma og død» for den som spiser mer D-vitamin enn anbefalt.

Denne reportasjen fra KK forteller om en av de danske ungene, som skal ha pådratt seg vannhode etter hendelsen.

Historien om de danske barna begynner å bli loslitt. Det gjør også en annen skrekkhistorie om vitamin D, som har gått på repeat i mediene i flere år. Den historien handler om en 54-åring fra Canada, som fikk nyresvikt, angivelig etter å ha spist for mye D-vitamintilskudd.

At canadieren hadde en familiehistorie med nyresvikt, gikk på både vanndrivende medisin og blodtrykksmedisin OG hadde kreft samtidig som han tok de daglige megadosene med vitamin D, blir ikke nevnt av mediene som bruker historien.

I år ligger vi altså an til å få en kampanje som advarer om at vitamin D fører til hjerteflimmer. I mellomtida er du velkommen til å lese vår artikkel om metastudien med 75.000 deltakere som viser at D-vitaminmangel øker risikoen for hjerteflimmer med 25%.

Forrige artikkelHelsemyndighetene trenger hjelp
Neste artikkelSpørsmål: Hvordan merker jeg at jeg har fått for mye D-vitamin?