Dagbladet melder (bak betalingsmur) om at en ny, fantastisk eksemmedisin er godkjent i Norge: Cibinqo, fra Pfizer. Medisinen har dramatiske bivirkninger. D-vitamin virker også mot atopisk eksem, uten bivirkninger.
Poenget med Cibinqo er at den hemmer immunforsvaret. Eksem er en immunreaksjon og når Cibinqo slår av immunforsvaret, kan det blir rimelig fritt fram for invasjon av virus, sopp og bakterier. Det kan gi ganske dramatiske bivirkninger, men Beslutningsforum, som godkjente medisinen for bruk i Norge, legger ikke vekt på bivirkninger.
– Trygg, rask og god
Baard-Christian Schem, fagdirektør i Beslutningsforum, sier til Dagbladet at forumet ønsket å innføre en ny behandling som er god, trygg og rask og at Cibinqo oppfyller alle de tre kriteriene.
Det er ikke sikkert fagdirektør Schem har lest lista over bivirkninger fra Cibinqo. Det har vi.
Det uavhengige nettstedet Drugs.com kan bidra med ei liste med de mest vanlige bivirkningene fra Cibinqo. Og den lista er lang. Bivirkningene nevnes også i Felleskatalogens oppslag for Cibinqo.
De vanligste bivirkningene inkluderer:
- forkjølelse
- kvalme
- hodepine
- herpes simplex inkludert forkjølelsessår
- økt blodnivå av kreatininfosfokinase
- svimmelhet
- urinveisinfeksjon
- tretthet
- kviser
- oppkast
- smerter i munn og hals
- influensa
- omgangssyke
- bakteriell hudinfeksjon (impetigo)
- høyt blodtrykk
- allergisk hudutslett mot noe du har kommet i kontakt med
- smerter i mageområdet
- helvetesild
- lavt antall blodplater
Cibinqo kan ifølge Drugs.com også forårsake fertilitetsproblemer hos kvinner, noe som kan påvirke din evne til å bli gravid.
Separasjon eller rift i slimhinnen i den bakre delen av øyet (netthinneløsning) har skjedd hos personer med atopisk dermatitt behandlet med Cibinqo.
Livstruende
- Alvorlige infeksjoner: Noen mennesker har hatt alvorlige infeksjoner mens de tok Cibinqo eller andre lignende medisiner, inkludert tuberkulose (TB), og infeksjoner forårsaket av bakterier, sopp eller virus som kan spre seg gjennom kroppen. Noen mennesker har dødd av disse infeksjonene.
- Økt risiko for død hos personer 50 år og eldre som har minst 1 hjertesykdom (kardiovaskulær) risikofaktor og tar et legemiddel i klassen med medisiner kalt Janus kinase (JAK)-hemmere. Cibinqo er en JAK-hemmermedisin.
- Kreft og immunsystemproblemer: Cibinqo kan øke risikoen for visse kreftformer ved å endre måten immunsystemet fungerer på. Lymfom og andre kreftformer, inkludert hudkreft, kan forekomme hos personer som tar Cibinqo.
- Økt risiko for hjerteinfarkt og andre alvorlige kardiovaskulære hendelser, hjerneslag eller død hos personer 50 år og eldre som har minst 1 hjertesykdom (kardiovaskulær) risikofaktor og tar et legemiddel i klassen med legemidler som kalles JAK-hemmere, spesielt hvis du er en nåværende eller tidligere røyker.
- Blodpropp i venene i bena (dyp venetrombose, DVT) eller lungene (lungeemboli, PE) kan forekomme hos noen personer som tar Cibinqo. Dette kan være livstruende.
D-vitamin virker også – uten bivirkninger
Når vi skriver om Cibinqo, har det selvsagt med D-vitamin å gjøre. Det er nemlig klare indikasjoner på at et godt D-vitaminnivå i blodet hemmer atopisk eksem.
En samlestudie fra 2016, som har analysert flere studier av virkningen på atopisk eksem fra D-vitamin konkluderer slik:
«Vitamin D har en potensielt viktig rolle for å forbedre symptomene på AD. Resultatene fra denne studien tyder på at vitamin D-tilskudd kan bidra til å lindre alvorlighetsgraden av AD, og kan betraktes som en trygg og tolerabel terapi.»
En samlestudie fra 2019 slår fast at D-vitaminmangel er et kjennetegn ved atopisk eksem. Forskerne anbefaler at pasienter med atopisk eksem får D-vitamintilskudd og skriver dette i konklusjonen på studien:
«Forsøk med tilskudd av vitamin D viste klinisk relevante forbedringer ved en vektet gjennomsnittlig dose på 1500–1600 IE i opptil 3 måneder.»
1.600 IE (40 mikrogram) vitamin D er halvparten av det som i Norge beskrives som øvre anbefalte dose vitamin D.
Nekter å anbefale D-vitamin
Selv om det er mange gode studier som viser at D-vitamintilskudd bedrer symptomene på atopisk eksem, nekter leger å anbefale pasientene å ta D-vitamintilskudd i tillegg til medisinen. Selv om vitamin D aldri har vist negative bivirkninger i doser under 10.000 IE (250 mikrogram) og 4.000 IE (100 mikrogram) i Norge er satt som øvre grense for trygg dose til alle over 11 år.
Psoriasisforeningen, som har en egen eksem-avdeling, er ifølge Dagbladet kjempefornøyd over at det kommer enda et biologisk legemiddel med alvorlige bivirkninger, som kan hjelpe mot eksem. Vi har spurt ledelsen i Psoriasisforbundet omhvordan de ser på studiene som viser at pasienter med eksem og psoriasis blir bedre av D-vitamintilskudd. Forbundet ønsker ikke å lese disse studiene og svarer at de ikke er interessert i det de betegner som «kosttilskudd».
Vitamin D er råvaren til et hormon kroppen uansett må ha, blant annet for å styre celledelingen i immunforsvaret. Når immunforsvaret finner nok D-vitamin i blodet, får vi til å produsere nok immunceller og vi får et immunforsvar i balanse. Er det ikke logisk at det er lurt med et immunforsvar som virker for å kunne bekjempe en autoimmun reaksjon?