Kategorier
Om vitamin D

Overdrevet om hyperkalsemi og vitamin D

Alle har hørt at det er livsfarlig å ta for store doser vitamin D. Men er det noen som har SETT folk som er skadet av overdosering med vitamin D?

Drama om hyperkalsemi

Advarsler om hyperkalsemi går igjen i all informasjon om vitamin D fra Helsedirektoratet. Ekspertene i nasjonalt råd for ernæring er overbevist om at selv små mengder vitamin D fører til hyperkalsemi (for mye kalsium i blodet). Konsekvensene blir beskrevet som dramatiske:

Konsekvensen av overdosering med vitamin D er hyperkalsemi, som kan gi alvorlige symptomer i sentralnervesystemet, muskel-skjelettsystemet, mage-tarmsystemet, hjerte-kar og nyrer. Kronisk hyperkalsemi kan føre til nyrestein, og i alvorlige tilfeller nyresvikt, kramper, koma og død.

Helsedirektoratets rapport om D-vitaminstatus i befolkningen fra 2018

Helsedirektoratets beskrivelse av hyperkalsemi er sikkert helt rett. Problemet er bare at hyperkalsemi har veldig lite med vitamin D å gjøre. Alvorlig hyperkalsemi er et som regel symptom på kreft, der det ikke er mulig å stoppe økningen av kalknivået i blodet.

Legene beskriver hyperkalsemi på grunn av overdosering med vitamin D som en raritet.

Uttrykket «kramper, koma og død» stammer forøvrig fra en forskningsrapport om et dyreforsøk i 1938, der forskerne drepte hamstere med vitamin D for å se hvordan de døde.

178.000 dokumenter om vitamin D inneholder ifølge Google uttrykket «seizures, coma and death«.

Finner knapt hyperkalsemi på grunn av vitamin D

Det eksisterer flere vitenskapelige studier der forskerne har forsøkt å dokumentere tilfeller av hyperkalsemi på grunn av forgiftning med vitamin D. Ingen av rapportene kan vise mer enn enkelte unntaksvise tilfeller.

I den største studien jeg har sett om vitamin D og hyperkalsemi gikk en gruppe leger gjennom journalene til 74.000 pasienter på jakt etter D-vitaminforgiftning. Pasientene var testet for D-vitaminstatus totalt 128.000 ganger.

Legene fant at 89 av 74.000 pasienter hadde for høye blodverdier med vitamin D (0,1%). Bare fire av de 89 viste symoptomer på D-vitaminforgiftning. Tre av de fire hadde for mye kalsium i blodet. Tre av 74.000 pasienter hadde hyperkalsemi på grunn av for stort inntak av vitamin D.

Resultatene av denne studien bekrefter at tilfellene med D-vitaminforgiftning er få, til tross for økt bruk av vitamin D-tilskudd de siste årene. Studien antyder tvert imot at hyperkalsemi ikke nødvendigvis alltid er et trekk ved vitamin D-forgiftning, så hyperkalsemi på grunn av vitamin D-forgiftning må være veldig sjeldent.

Chris Higgins, biokjemiker

Forskere ved Groote Schuur Hospital i Cape Town, undersøkte 58.000 pasienter over ett år og fant totalt 350 tilfeller av hyperkalsemi. De fleste av tilfellene var forårsaket av kreft og ingen av de 350 pasientene med hyperkalsemi hadde for høye nivåer med D-vitamin.

Ved Hospital Universitario Puerta de Hierro-Majadahonda i Madrid, undersøkte legene 25.600 pasienter på jakt etter D-vitaminforgiftning. 475 tilfeller av D-vitaminforgiftning (over 160 nmol/L) ble funnet. Av disse hadde 15 hyperkalsemi (0,06%). Ingen hadde kritisk høyt kalsiumnivå i blodet. I Norge er grensa for D-vitaminforgiftning 350 nmol/L, så resultatet hadde trolig vært et annet hvis studien hadde vært gjennomført i her i landet.

LES MER: Hvor mange dør av overdosering med vitamin D?

På verdensbasis er det dokumentert to tilfeller der noen har dødd av D-vitaminforgiftning. De ble begge feilbehandlet av leger med ekstreme doser vitamin D.

Solid gjennomgang av litteraturen uten å finne bevis

I forskningsstudien «Vitamin D Toxicity–A Clinical Perspective» fra 2018 legger fem forskere fra Polen og Canada fram en solid gjennom gang av litteraturen. De understreker også at forgiftning av vitamin D er ekstremt sjeldent og at det må svært store tilskudd til over lang tid for å kunne provosere fram hyperkalsemi.

Forskerne fant at mange hadde høyere nivå av vitamin D i blodet, men kunne ikke finne bevis for at det hadde ført til at flere fikk hyperkalsemi. Selv med tilskudd som er 50 ganger høyere enn den norske anbefalingen på 400 IE vitamin D pr. dag var det umulig å finne noen tilfeller med verken vitamin D-forgiftning eller hyperkalsemi.

Uavhengig av ytterligere risikofaktorer for vitamin D-forgiftning, ga mange studier bevis for at vitamin D sannsynligvis er en av de minst giftige fettløselige vitaminene, mye mindre giftige enn vitamin A. Dudenkov et al. undersøkte mer enn 20 000 serum vitamin D-målinger utført på Mayo Clinic fra 2002 til 2011. Målet var å bestemme forekomsten av vitamin D-forgiftning, demonstrert av tilstedeværelsen av hyperkalsemi.

Antallet individer med et vitamin D-nivå over 75 nmol/L) hadde økt med 20 ganger i løpet av denne perioden. Imidlertid falt relativt høye vitamin D-konsentrasjoner sammen med et normalt nivå kalk i blodet. Bare en pasient, med vitamin D-konsentrasjon i blodet på 910 nmol/L, ble diagnostisert med hyperkalsemi.

Pietras et al. rapporterte at friske voksne i klinisk setting, som mottok 50 000 IE vitamin D2 en gang annenhver uke (tilsvarende ca. 3 300 IE/dag) i opptil 6 år, opprettholdt vitamin D-konsentrasjoner 100–150 nmol uten bevis for vitamin D-forgiftning.

Disse funnene var i samsvar med observasjonen fra Ekwaru et al. at kanadiske voksne som inntok opptil 20 000 IE vitamin D3 per dag hadde en signifikant økning på vitamin D-konsentrasjoner, opp til 150 nmol/L, men uten bevis for forgiftning.

Godt dokumentert hva som ikke er farlig

  • Selv på folk som har en god status på vitamin D fra før, viser flere studier at 10.000 IE vitamin D ikke er skadelig høy daglig dose. Les mer.
  • Bare en av 25.000 pasienter ved The Mayo Clinic i USA hadde hyperkalsemi på grunn av høye blodverdier vitamin D (910 nmol/L, som er tre ganger grensa for D-vitaminforgiftning). Les mer
  • Daglig tilskudd med 3.300 IE vitamin D over seks år ga status vitamin D på 100-150 nmol/L uten tegn til verken vitamin D-forgiftning eller hyperkalsemi. Les mer.
  • 20.000 IE vitamin D pr. dag økte status på vitamin D til 150 nmol/L uten tegn til forgiftning eller hyperkalsemi.

Enda sjeldnere med nyresvikt på grunn av vitamin D

Hyperkalsemi er ikke den eneste skadevirkningen som blir slått stort opp i samband med vitamin D.

Nyresvikt blir også som beskrevet om både vanlig og utbredt når du tar for store doser vitamin D. Å finne dokumentasjon for påstanden om nyresvikt på grunn av tilskudd med vitamin D er enda vanskeligere enn å finne tilfeller med hyperkalsemi.

Ifølge Helsebiblioteket.no kan derimot MANGEL på vitamin D føre til alvorlig nyreskade!

En 54-åring fra Canada har gått på repeat i sju år som skrekkeksempel i media, men ut over det er det fint lite dokumentasjon å finne om nyresvikt på grunn av D-vitamin i de vitenskapelige databasene.

En artikkel om canadieren fra Norsk Helseinformatikk blir ofte brukt i norske medier for å understreke alvoret av skrekk og gru.

At canadieren hadde en familiehistorie med nyresvikt og gikk på både vanndrivende medisin og blodtrykksmedisin samtidig som han tok de daglige megadosene med vitamin D, blir ikke nevnt av mediene som bruker historien til å spre skrekk.

Dokumenterte tilfeller av nyresvikt på grunn av vitamin D, ut over han ulykkelige canadieren, er det rett og slett umulig å finne. Rent teoretisk er det mulig å få nyresvikt dersom overdoser med vitamin D fører til hyperkalsemi.

I praksis er det nesten ingen leger som har sett nyresvikt på grunn av overdosering med vitamin D. Gjerne tips meg hvis det dukker opp noen: john.enebak@gmail.com

Leger anbefaler «farlige» doser

Når jeg soler meg, lager huden min 10.000 internasjonale enheter vitamin D i løpet av en halv time. Hvis jeg soler meg mer, ødelegger kroppen tilskuddet den ikke trenger. Rent logisk skulle det si at 10.000 internasjonale enheter vitamin D er en trygg grense for D-vitamintilskudd.

Og kanskje er det nettopp det det er: 10.000 IE vitamin D er tilfeldigvis akkurat samme mengde som legeforeningen Endocrine Society anbefaler som øvre grense for trygge tilskudd.

Endocrine Society har også sin egen anbefaling for hvordan D-vitaminmangel kan kureres. I Norge er oppskrifta beskrevet som overdosering med henvisning til påstandene om risiko for hyperkalsemi og nyresvikt.

«Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society«

  • DETTE ER VITAMIN D:
  • Vitamin D er et steroidhormon som huden lager med UVB-stråler fra sola.
  • 90% av behovet for vitamin D blir dekt fra sola.
  • D-vitaminmangel er en hormonmangel som påvirker det endokrine systemet.
  • – D-Vitaminmangel fører til dårligere beinhelse og er knyttet til utviklingen av autoimmune sykdommer, kreft og hjerte-/karsykdommer.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: