Kategorier
forskning

Merkelig høydoseforskning

Ingen vet hva som er «høydose» vitamin D, men forskerne spruter ut studier på behandling med «høydose vitamin D».

For meg starta interessen for høydose vitamin D med at jeg fant den amerikanske Vital-studien, som testa 2.000 enheter vitamin D som «høydose» mot 800 IE vitamin D som placebo.

Vital-forskerne delte i 2010 en gruppe på 25.000 amerikanere i to, ga den ene gruppen 2.000 enheter vitamin D og den andre gruppen 800 enheter daglig. Etter fem år talte de opp hvor mange i de to gruppene som hadde dødd eller blitt syke av alle mulige slags plager og sykdommer.

Hvis det var tilnærmet like mange i begge grupper som pådro seg en sykdom, var konklusjonen at vitamin D virker ikke mot denne sykdommen, enten det var kreft, beinbrudd eller hjerteinfarkt.

Det kommer fortsatt en jevn strøm med delstudier ut av Vital-materialet, som konkluderer med at «vitamin D virker ikke mot…». Så sent som i august i år, slo forskning.no stort opp en «ny» Vital-studie om beinbrudd:

«Tilskudd av D-vitamin forebygger ikke beinbrudd likevel»

Forskning.no

Fra gyngestolen til en gammel journalist ser dette merkelig ut, for å si det mildt. Teste «høydosebehandling» med 40% av intervensjonsdosen som placebo? Hvis dette er vitenskap, er jeg glad jeg er journalist og ikke forsker!

500.000 enheter kurerer jernmangel

I motsatt ende av skalaen har jeg denne studien, som konkluderer med at en dose på 500.000 IE vitamin D endrer nivået av hepcidin (hormonet som regulerer jernnivået i blodet) hos blodfattige akuttpasienter på respirator, slik at jernnivået i blodet øker raskt, transporten av oksygen kommer i gang igjen og pasientene kommer ut av respiratoren på halve tida i forhold til placebogruppa. Det høres i allfall litt mer høydose ut.

Velger lave «høydoser» mot bedre vitende

I Tromsø er en forsker i gang med å ta doktorgrad på behandling av psoriasis med høydose vitamin D på 5.000 IE. Jeg synes dette er merkelig forskning, når det allerede finnes flere pilotstudier (f.eks. her og her) som viser at D-vitamindoser på 30.000-60.000 IE kan gjøre psoriasispasienter 100% symptomfrie på få måneder.

Det er noe rart med oppfatningen av høydose vitamin D. Forskningen på høydose vitamin D er enda rarere.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: