Kategorier
Høydose

250.000 IE vitamin D holder ikke tre måneder

Sju amerikanske endokrinologer konkluderer med at en megadose vitamin D på 250.000 IE ikke er nok til å holde D-vitaminmangelen unna i tre måneder. De anbefaler derfor mindre, men hyppigere doser. 6.000 IE pr. dag i åtte uker er bedre, mener legeforeningen Endocrine Society.

Det er forsket lite på hvor lenge en megadose vitamin D holder D-vitaminmangelen unna. Sju endokrinologer i Atlanta bestemte seg derfor for å teste en dose på 250.000 IE vitamin D på en liten gruppe med D-vitaminmangel for å finne det ut.

Halvparten som fikk megadoser vitamin D, ble kvitt vitamin D mangelen i løpet av fem dager. Virkningen holdt ikke mer enn tre måneder, før folk begynte å trenge påfyll.

Dette sier endokrinologene selv om undersøkelsen:

Selv om enkle, høye doser vitamin D effektivt opprettholder vitamin D-tilstrekkelighet i flere populasjoner, har ingen studier evaluert friske voksne over vinteren, der vitamin D-statusen synker. Denne studien undersøkte om høydose vitamin D3 gitt en gang til friske voksne før vinteren vil forhindre mangel av vitamin D om vinteren, om megadosen vil holde en hel vinterog hindre at tjukkelsen på beina blir redusert på grunn av høyere konsentrasjoner av hormonet PTH.

Emner / metoder:

I denne dobbeltblinde, placebokontrollerte studien, vurderte vi nivået av vitamin D i blodet, PTH-konsentrasjoner ved oppstart og etter 5, 90 og 365 dager hos 28 friske voksne.

Resultater:

Ved oppstart hadde de unge, sunne deltakerne en gjennomsnittlig vitamin D-konsentrasjon på 42 nmol/L (optimalt nivå er over 75 nmol/L). Bare to personer viste vitamin D-nivå over over optimalt nivå. Etter 5 dager hadde pasienter randomisert til vitamin D3 en høyere gjennomsnittlig plasma 25(OH)D-konsentrasjon sammenlignet med placebogruppen. Nivået av vitamin D-konsentrasjoner i blodet returnerte til utgangspunktet etter 90 i vitamin D3-gruppen og forble uendret i placebogruppen. Nivået av hormonet PTH- og kalsium i blodet var ikke relatert til endringer i vitamin D-nivået mellom gruppene over tid.

Konklusjonen:

En dose på 250 000 IE vitamin D3 gitt en gang i november resulterte i en robust økning i nivået av vitamin D i blodet etter 5 dager, men den klarte ikke å opprettholde denne økningen etter 90 dager. Et større eller hyppigere doseringsregime kan være nødvendig for langvarig vitamin D-tilstrekkelighet.

Forskerne som prøvde en megadose på 250.000 IE vitamin D anbefaler å bruke mindre og hyppigere tilskudd. Den internasjonale Legeforeningen Endocrine Society anbefaler store daglige doser over to måneder for å kurere vitamin D-mangel. Daglige eller ukentlige doser på 1.500 til 2.000 IE anbefales for å holde vitamin D nivået optimalt mellom 75 og 140 nmol/L.

Megadose vitamin D kurerte mangel raskere

Et forsøk som ble gjort for å sammenligne en enkelt megadose på 300.000 IE mot daglige doser på 800 IE viste at megadosen ga raskere økning i vitamin D-nivået. Daglige mindre doser ga raskere økning i muskelstyrke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: