Kategorier
Sykdommer

Fibromyalgi: Blir verre med D-vitaminmangel

Mange forskningsaartikler peker på en sammenheng der D-vitaminmangel gjør symptomene på fibromyalgi verre.

Det er registrert 15.000 forskningsartikler om fibromyalgi og D-vitaminmangel i forskerdatabasene på Internett. Mange artikler peker på en sammenheng der D-vitaminmangel gjør symptomene verre.

Ett eksempel er en rapport fra en lege ved et sykehus i Saudi-Arabia, der både D-vitaminmangel og fibromyalgi er store problemer. Sola står høyt på himmelen hele dagen, men du blir ikke brun i burka.

Siden problemet er både stort og alvorlig, har saudiske leger derfor forska mye på begge deler. Her er konklusjonen fra rapporten googleoversatt:

Letta fibromyalgi-symptomene

Det var den kvinnelige legen Noha T. Abokrysha ved Bugshan Hospital i Jeddah, som undersøkte 30 pasienter med fobromyalgi for å finne ut om det kunne påvirke sykdommen hvis pasientene fikk kurert D-vitaminmangel. Noha er nå professor ved universitetet i Cairo og har gjennomført flere forskningsprosjekter på fibromyalgi.

LES MER: Gravide bør absolutt ikke ha vitamin D mangel

Her er konklusjonen i rapporten fra den saudiske legen (googleoversatt):

Konklusjon: Vitamin D-mangel ses ofte hos pasienter diagnostisert med fibromyalgi i vår befolkning. Dette var likedan for tilslørte og ikke-tilslørte, men konservativt kledde i befolkningen. Effektiv behandling med høydose vitamin D kan føre til oppløsning av nesten alle symptomer. Videre studier av disse populasjonene og forsterkning av matvarer med vitamin D kan være avgjørende.

Rapporten sier også:

«En signifikant negativ sammenheng mellom vitamin D-nivå og utbredt smerteindeks ble funnet.»

«Behandling med høydose vitamin D resulterte i klinisk forbedring hos alle pasienter.»

Kurerer bare D-vitaminmangel

Rapporten fra Saudi-Arabia handler altså ikke om at vitamin D kurerer fibromyalgi. Det handler bare om at D-vitaminmangel kan forverre plagene og at det derfor kan være lurt å kurere D-vitaminmangel. 

Leger i Saudiarabia bruker også booster-doser med vitamin D på pasienter med uspesifikke ryggsmerter. Når legene kurerer D-vitaminmangelen hos pasientene, forsvinner smertene i samme slengen for opptil 95% av dem.

Norske leger anbefaler booster-doser

Blant legene i Norge er derimot høydose vitamin D anbefalt behandling av D-vitaminmangel, bl.a. ved behandling av både  lårhalsbrudd og MS. Behandlingen er så langt ikke prøvd på pasienter med fibromyalgi her i Norge.

Slik anbefaler legene i Endocrine Society å kurere D-vitaminmangel på åtte uker:

Hvis du har synspunkter på denne artikkelen, vil jeg sette pris på at du sender meg ei melding, spesielt hvis du er kritisk. Bruk kommentarfeltet under her. Kommentaren blir ikke offentliggjort hvis du ikke ber om det.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: