Hjem Uncategorized Legene bruker megadoser med kosttilskudd

Legene bruker megadoser med kosttilskudd

570
doctor with vial of drugs in hand
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Når gamle bryter lårhalsen, kjører legene på med booster-doser vitamin D på 100.000 IE for å sikre at bruddet gror. Ut over det er D-vitamin kosttilskudd.

Når legene er avhengig av å kurerer D-vitaminmangel kjapt, kjører de på med det de kaller en oppstartsdose på 50.000 til 100.000 internasjonale enheter. Slik fyller legene opp D-vitaminlageret hos pasienten, for å sikre at kroppen har råvarene for hånda når beina skal gro.

Dette går fram i Legeforeningens retningslinjer for behandling av lårhalsbrudd (øverst på side 31):

Ved hoftebrudd anbefales booster-dose vitamin D på
50.000-100.000 IE per os, og denne dosen bør gis i forkant
når det er planlagt zoledronsyre-infusjon i forbindelse med sykehusoppholdet.

Den norske legeforening

Booster-doser hjelper ved lårhalsbrudd

Legene som behandler lårhalsbrudd er en gruppe leger som ekspresskurerer pasientene sine for D-vitaminmangel. De bruker medisiner som funker best på pasienter uten D-vitaminmangel. Beinbrudd gror generelt dårligere hos folk med D-vitaminmangel, men det får ikke du vite.

Konklusjon
Denne gjennomgangen anbefaler at vitamin D3 brukes til tilskudd i forhold til vitamin D2, og konkluderer med at enkle vitamin D3-doser større enn 300 000 IE er mest effektive for å forbedre vitamin D-status og undertrykke PTH-konsentrasjoner i opptil 3 måneder. Lavere doser kan imidlertid være tilstrekkelig i visse populasjoner.

Endokrinologer i Atlanta, georgia

Norske leger bruker høye doser D-vitamintilskudd for å kurere D-vitaminmangel ved behandling av flere sykdommer, men legene som gjør det ligger lavt og jobber hardt for ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet. De er trolig redde for å pådra seg ernæringsfysiologenes vrede.

Ernærings-ekspertene ruler

Offisielt er vitamin D i Norge er vitamin og derfor et næringsmiddel. Statens anbefalinger for bruk av vitamin D kommer derfor ikke fra leger, men fra folk som er eksperter på mat. Matekspertene liker ikke at kosttilskuddet deres brukes av leger som booster-doser med steroidhormon til behandling av sykdom. I Mattilsynets Kosttilskuddsforskrift går det fram at det er forbudt å publisere helserelatert informasjon om vitamin D (som i Norge er klassifisert som et kosttilskudd og ikke som et hormon).

Forrige artikkelCovid-19 og vitamin D er ei avsporing
Neste artikkelKosttilskudd selges som reseptbelagt legemiddel til tredobbel pris