Kategorier
Anbefaling Om vitamin D

Lær tre nye ord

For å forstå hva vitamin D er og gjør, må vi lære tre nye ord. Det siste av de tre er navnet på et hormon som styrer 3.000 gener.

Dette er de tre ordene vi må lære for å forstå vitamin D:

Kolekalsiferol. Dette er navnet på D-vitamintilskuddet vi enten produserer i huden eller spiser. Det viktigste å huske om kolekalsiferol er at stoffet er kjemisk inaktivt, helt ufarlig og kan ikke påvirke kroppen.

Kalsidiol. Dette er navnet på stoffet kroppen produserer av D-vitamintilskudd (kolekalsiferol). Kalsidiol settes i omløp i blodet og er det legene måler når de måler D-vitaminnivået til folk.

Kalsitriol. Dette er navnet på hormonet som cellene produserer av kalsidiol. Det er først når vitamin D er omdannet til hormonet kalsitriol at vitamin D kan påvirke kroppen biokjemisk.

Den viktigste egenskapen til hormonet kalsitriol er at det styrer celledeling, blant annet i immunceller, epitelceller (celler som bygger hud, slimhinner og kjertler) og nerveceller.

For immunforsvaret er hormonet kalsitriol kritisk. Hvis kroppen har for lite D-vitamintilskudd på lager, finner ikke immuncellene nok kalsidiol i blodet. Da får ikke immuncellene formert seg raskt nok.

Immunforsvaret virker ikke uten vitamin D.

D-vitaminmangel fører også til mangelfull og uregulert celledeling i huden, slimhinnene og kjertlene, som består av epitelceller. Her er ikke problemet akutt, som hos immuncellene. Huden blir stiv, tørr og rynket, membraner i blodårene stive og lite elastiske og tarmene begynner å lekke.

90% av all kreft starer i epitelceller. Årsaken til kreft er at det blir rot med celledelingen. Vitamin D styrer celledeling i epitelceller.

Hormonet kalsitriol sørger også for at blodet får tilført kalsium fra fordøyelsen og styrer celledelingen i cellene som bygger bein og tenner.

Forkortelser

Vitamin D2 (ergokalsiferol) er
Vitamin D som dannes av UVB-stråler i plantemateriale.

vitamin D3 (kolekalsiferol)
Vitamin D som dannes når UVB-stråling fra sola treffer huden. Lages av kolesterol. D-vitamintilskudd (D3) produseres også av kolesterol som blir belyst med UV-lys og er identisk med tilskuddet kroppen selv produserer i huden.

25(OH)D (kalsidiol). Dannes i levra fra vitamin D3/D2. Sendes videre til nyrene for å bygges på videre til den aktive versjonen av vitamin D3, steroidhormonet kalsitriol. Når legen måler D-vitaminstatus, måles nivået av 25(OH)D i blodet.

1,25(OH)2D = 1,25-dihydroksyvitamin D, også kalt kalsitriol. Steroidhormonet som dannes i nyrene fra kalsidiol (25(OH)D). Har du lite kalsidiol i blodet, finner ikke nyrene råvarer til å bygge kalsitriol. Kalsitriol brytes raskt ned og nyrene trenger jevn tilgang til vitamin D (kalsidiol) for å holde kroppen forsynt med kalsitriol.

1 IE = 1 Internasjonal Enhet = 0,025 mikrogram vitamin D.
40 IE vitamin D er 1 mikrogram.
400 IE er 10 mikrogram
Statens anbefaling for daglig inntak av D-vitamintilskudd er 400 IE/10 mikrogram.

1-D-hydroksylase = enzym som omdanner 25(OH)D til 1,25 (OH)2D

DBP = vitamin D-bindende protein. Når D-vitamintilskudd (kolekalsiferol) er omdannet til kalsidiol (25(OH)D) i levra, pakkes molekylet inn i DBP før det sendes ut i blodbanen. Vitamin D er fettløselig og vil sirkulere dårlig i blodet uten å være innpakket. Vitamin D som ikke er pakket inn kan også komme på avvieie og starte uønsket produksjon av hormonet kalsitriol.

DU = Dobson Units, måleenhet for Ozonlaget. Har betydning for dannelse av vitamin D i huden, fordi osonlaget begrenser hvor mye UVB-stråling huden blir utsatt for.

MED = minimal erytemisk dose = den mengden UV-lys som må til for å få en merkbar rødlighet i huden. Når huden har fått 1 MED, har den også produsert mellom 10.000 og 20.000 IE vitamin D, avhengig av hvor mye vi har i kroppen fra før.

NOAEL = No Observed Adverse Effect Level = øvre nivå hvor det ikke observeres skadelige effekter. NOAEL for vitamin D er satt til 10.000 IE/dag.

PTH = parathyroid hormon. Hormon som regulerer mengden kalsium i blodet. Dannes i biskjoldbruskkjertlene, som overvåker kalsiumnivået i blodet og stimulerer nyrene til å produsere kalsitriol hvis kalsiumnivået synker. Hvis du har D-vitaminmangel, kan ikke nyrene produsere kalsitriol og PTH henter i stedet kalsium fra beinmassen.

UL = Tolerable Upper Intake Level = Øvre tolerabelt inntaksnivå

VDR = vitamin D-reseptor (kjernereseptor), der hormonet kalsitriol (1,25(OH)D) kan koble seg på i cellekjernen og styre mer enn 3.000 gener.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: