pexels-photo-1329291.jpeg

Lær tre nye ord

Dette er de tre ordene vi må lære for å forstå vitamin D:

Kolekalsiferol. Dette er navnet på D-vitamintilskuddet vi enten produserer i huden eller spiser. Det viktigste å huske om kolekalsiferol er at stoffet er kjemisk inaktivt, helt ufarlig og kan ikke påvirke kroppen.

Kalsidiol. Dette er navnet på stoffet kroppen produserer av D-vitamintilskudd (kolekalsiferol). Kalsidiol settes i omløp i blodet og er det legene måler når de måler D-vitaminnivået til folk.

Kalsitriol. Dette er navnet på hormonet som cellene produserer av kalsidiol. Det er først når vitamin D er omdannet til hormonet kalsitriol at vitamin D kan påvirke kroppen biokjemisk.

Den viktigste egenskapen til hormonet kalsitriol er at det styrer celledeling, blant annet i immunceller, epitelceller (celler som bygger hud, slimhinner og kjertler) og nerveceller.

For immunforsvaret er hormonet kalsitriol kritisk. Hvis kroppen har for lite D-vitamintilskudd på lager, finner ikke immuncellene nok kalsidiol i blodet. Da får ikke immuncellene formert seg raskt nok.

Immunforsvaret virker ikke uten vitamin D.

D-vitaminmangel fører også til mangelfull og uregulert celledeling i huden, slimhinnene og kjertlene, som består av epitelceller. Her er ikke problemet akutt, som hos immuncellene. Huden blir stiv, tørr og rynket, membraner i blodårene stive og lite elastiske og tarmene begynner å lekke.

90% av all kreft starer i epitelceller. Årsaken til kreft er at det blir rot med celledelingen. Vitamin D styrer celledeling i epitelceller.

Hormonet kalsitriol sørger også for at blodet får tilført kalsium fra fordøyelsen og styrer celledelingen i cellene som bygger bein og tenner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.