Hjem Myndigheter Vil ikke kurere D-vitaminmangel

Vil ikke kurere D-vitaminmangel

203
D-vitaminmangel
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Verken leger, sykehus eller kommuner i Norge vil kurere D-vitaminmangel før de har bevis for at det virker mot spesielle sykdommer og lidelser. Alle sammen er enige om at D-vitaminmangel er skadelig, men det er ikke god nok grunn alene.

At det ikke er bevist at tilskudd av vitamin D virker terapeutisk mot hjerteinfarkt, kreft eller covid-19 blir oppgitt som årsaken til at myndighetene nekter å gå ut med en anbefaling om å kurere vitamin D-mangel.

Den faste anbefalingen om å ta 400 IE vitamin D som daglig tilskudd gjelder fortsatt, men å kurere vitamin D-mangel, det vil ikke myndighetene anbefale. Ingen har bevist at et daglig tilskudd på vitamin D kan kurere D-vitaminmangel. Kanskje det har en sammenheng med at så mange som 40 prosent i Norge sannsynligvis har D-vitaminmangel?

LES MER: Høyrisiko å være gravid med D-vitaminmangel

Det er bevist at det fødes unger med mangelsykdommen rakitt i Norge (spesielt unger av mødre med innvandrerbakgrunn). Helsedirektoratet anbefaler likevel fastlegene å IKKE kontrollere om kvinner har vitamin D-mangel når de blir gravide.

Null engasjement mot D-vitaminmangel

Det er ikke bare hos leger og myndigheter vi registrerer motstand mot å kurere D-vitaminmangel. Interesseforeninger for mennesker som er erklært som risikogrupper for vitamin D-mangel nekter også å svare på spørsmål om vitamin D. Noen henviser til sine rådgivende leger, som igjen henviser til at de vil ha bevis for at vitamin D virker terapeutisk på den aktuelle sykdommen før de vil anbefale å kurere vitamin D-mangel.

LES MER: Fem skjeer tran ga D-vitaminmangel

Mødre vi har snakket med ler også av D-vitaminmangel. Når jeg spør om de har målt D-vitaminstatusen på ungen som brakk beinet sitt, blir de fleste aggressive. Det er ufint å antyde at ungene er feilernært.

  • DETTE ER VITAMIN D:
  • Vitamin D er et steroidhormon som huden lager med UVB-stråler fra sola.
  • 90% av behovet for vitamin D blir dekt fra sola.
  • D-vitaminmangel er en hormonmangel som påvirker det endokrine systemet.
  • – D-Vitaminmangel fører til dårligere beinhelse og er knyttet til utviklingen av autoimmune sykdommer, kreft og hjerte-/karsykdommer.

Nekter å forsøke vitamin D

Det er slått fast gjennom mange studier at svært mange med fibromyalgi har alvorlig D-vitaminmangel. Når jeg spør folk med fibromyalgi om de har fokus på å kurere D-vitaminmangel, blir de fleste aggressive. De vil også ha seg frabedt antydninger om at en alvorlig sykdom som fibromyalgi kan kureres med et kosttilskudd.

LES MER: Dette er D-vitaminmangel

Det er en ting som kan få leger til å anbefale folk å kurere D-vitaminmangel: Osteoporose, eller beinskjørhet. Når de finner en som er beinskjør, ETTER at skaden har skjedd, kan de anbefale vitamin D. Men selv da er ikke anbefalingen større enn myndighetenes minimumsanbefaling.

Status for vitamin D i blodet blir sjelden målt, så det blir ikke avklart om pasienten med osteoporose virkelig har D-vitaminmangel. Legen bare tror det og skriver ut en resept på tilskudd med vitamin D.

D-vitamin mot osteoporose???

Så går pasienten på apoteket, forbi hylla med vitamin D og henter ut «medisinen» de har fått resept på. Akkurat samme stoff som står i hylla med «kosttilskudd», men på resept. Resepten sier til og med at det er D-vitamin mot osteoporose. Selv om vitamin D ikke kan kurere noe annet enn D-vitaminmangel.

Hadde det ikke vært både billigere for samfunnet og bedre for pasientene om de kunne ha fått kurert D-vitaminmangel FØR de utvikla mangelsykdommen osteoporose? Det er superenkelt: Forhindre at befolkninga utvikler D-vitaminmangel.

Må vi ta ansvar selv?

Hadde myndighetene greid å kurere D-vitaminmangel, er det mye som kunne ha vært spart: Barn hadde sluppet rakitt, kvinner hadde sluppet osteoprose, færre kunne ha fått svangerskapsforgiftning, færre ville trolig ha blitt uføre med ødelagt rygg. At det ikke er bevist? Tyngdekrafta er heller ikke bevist. Likevel tror vi på den, fordi vi kan se virkninga.

Myndighetene blir tomme i blikket og totalt handlingslammet når de hører om D-vitaminmangel. Ingen er i stand til å legge en plan for å utrydde uvesenet. Derfor må vi ta ansvar selv. Endocrine Society, som er en legeforening med 17.000 endokrinologer, har tatt ansvar og kommet med en anbefaling.

«Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society«


Hvis du har synspunkter på denne artikkelen, vil jeg sette pris på at du sender meg ei melding, spesielt hvis du er kritisk. Bruk kommentarfeltet under her. Kommentaren blir ikke offentliggjort hvis du ikke ber om det.
Gjene send en epost på john.enebak@gmail.com eller ring på 92613188.

Forrige artikkelVitamin D halverte liggetida på sykehuset
Neste artikkelUrinveisinfeksjon og D-vitaminmangel