Hjem forskning Soling gir lavere kolesterol

Soling gir lavere kolesterol

85
silhouette photography of jump shot of two persons
Sikre deg lavt kolesterol ved å komme deg ut i sola uten klær og solkrem om sommeren.

Det er ikke usunt kosthold og feit mat som gjør at du har høyt kolesterol. Det er mangel på sol, rapporterer britiske forskere. Hormonet vitamin D blir produsert i huden – av nettopp kolesterol.

Høyt kolesterol blir i dag forklart med usunn livsstil med mye mettet fett i kostholdet, lite mosjon, røyking og overvekt. Det er tull, mener britiske forskere, som har funnet at kolesterolnivået varierer med årstidene og er lavest om sommerer, når sola bruker kolesterol til å produsere vitamin D i huden.

Høyt kolesterol og dårlig samvittighet

Nå kan du senke skuldrene og legge fra deg mye av den dårlige samvittigheten. Hovedårsaken til høyt kolesterol er for lite sol, går det fram av en britisk forskningsstudie. Den dårlige nyheten er at du må opp av sofaen og ut i sola for å senke kolesterolnivået.

Utgangspunktet til de britiske forskerne er at kolesterolnivået endrer seg med årstidene: Det er lavere om sommeren enn om vinteren. Kolesterolnivået er også høyere desto færre soltimer det er der du bor. Til og med høyden over havet spiller en rolle: Desto høyere over havet du oppholder deg, jo mer UVB-stråling får huden din. Jo høyere over havet du bor, desto lavere er kolesterolnivået.

LES MER: Vitamin D er et hormon!

Det som ikke varierer med årstiden er kostholdet. Folk endrer ikke kostholdet sitt så radikalt hver vår og høst at det påvirker kolesterolnivået, mener britene.

Har du hage, har du lavere kolesterol

Sammenhengen mellom lav inntekt, dårlige boforhold og generelt usunn livsstil med mye røyking og usunn kost har vært forklart som en viktig årsak til høyt kolesterol og større risiko for hjerte- og karsykdommer.

Forklaringen kan være enklere: Rikingene har hage! Når du har hage, er du mer ute når det er sol og mer sol gir mindre kolesterol. Og mer vitamin D.

Sol og produksjon av vitamin D er årsaken

Når huden din blir utsatt for UVB-stråler fra sola, blir kolesterol omdanna til vitamin D. Da blir det mindre kolesterol i omløp, samtidig som det blir mer vitamin-D. Her er det klasseskiller slår inn. De rike på vestkanten har større mulighet til å sole seg.

Trangbodde folk med lav inntekt på østkanten får rett og slett mindre sol enn rikingene på vestkanten. Folk på østkanten reiser mindre til syden, er mindre på fjellet i påska og har generelt mye mindre mulighet til å være ute i sola. Da blir det produsert mindre vitamin D og kolesterolet hoper seg opp.

Verst i nord og vest

De britiske forskerne viser også til at høyt kolesterol og forekomst av hjerteinfarkt blir verre jo lengre nord og vest du kommer i Storbritannia. Soltimene blir også færre nord og vest på øyriket, på grunn av mer skyer og dårligere vær.

Forskerne kunne til og med måle forskjeller i kolesterolnivået fra bydel til bydel. I bydeler med mer luftforurensning til å filtrere bort UVB-strålene fra sola, var kolesterolet i befolkningen høyere.

Innvandrere mest utsatt

Høyere kolesterolnivå og mer hjerteinfarkt blant ikkevestlige innvandrere i Storbritannia er også en indikasjon på solmangel som årsak til høyt kolesterol. Spesielt asiatiske innvandrere er utsatt ifølge forskerne. Innvandrerne har med seg en kultur der de aldri kler av seg utendørs og oppholder seg generelt mye innendørs. Det betyr lite sol på kroppen, høyt kolesterol og lavt vitamin D.

Tilskudd av vitamin D hjelper altså ikke mot høyt kolesterol, men sol gjør.

Slik mener legeforeningen Endocrine Society at det går an å kurere vitamin D mangel:

  • DETTE ER VITAMIN D:
  • Vitamin D er et steroidhormon som huden lager med UVB-stråler fra sola.
  • 90% av behovet for vitamin D blir dekt fra sola.
  • D-vitaminmangel er en hormonmangel som påvirker det endokrine systemet.
  • – D-Vitaminmangel fører til dårligere beinhelse og er knyttet til utviklingen av autoimmune sykdommer, kreft og hjerte-/karsykdommer.

Forrige artikkelD-vitamin funka i spanskesyken
Neste artikkelBeinbrudd: Gror raskere uten D-vitaminmangel