Kategorier
fakta

– Ingen grunn til å foretrekke reseptbelagt D-vitamin

D-vitamintilskudd av merke Divisun er ett av flere som i Norge kun selges på resept. Det er ingen grunn til å velge reseptbelagt D-vitamintilskudd fremfor tilsvarende tilskudd som selges uten resept, skriver de regionale leggemiddelinformasjonssentrene på sin nettside relis.no.

Bakgrunnen for uttalelsen er en lege som spør ekspertene på Relis om det egentlig er noen grunn til å foretrekke dyre, resptbelagte D-vitamintilskudd når det selges tilsvarende tilskudd uten respt i matbutikker. Det er det ikke, ifølge svaret fra Relis.

Det anses som uproblematisk å velge for eksempel Nycoplus D3-vitamin 20 mikrogram fremfor Divisun 20 mikrogram med tanke på ønsket klinisk effekt og av hensyn til økonomi.
Sitat fra Relis

Legemiddelstandard

Den eneste grunnen til å velge reseptbelagt D-vitamintilskudd måtte være at dette er tilskudd produsert etter legemiddelstandard, mener ekspertene hos Relis. Det er ikke D-vitamintilskudd fra Nycoplus. Relis mener imidlertid at så lenge man holder seg til seriøse merker som selge på norske apotek, er ikke dette noe problem.

Relis har muligens ikke fått med seg at det reseptbelagte D-vitamintilskuddet «D-pearls», produsert av danske Pharma Nord, faktisk er produsert etter legemiddelstandard. Dermed er D-pearls av akkurat samme kvalitet som reseptbelagte Divisun. Prisen på D-pearls er imidlertid lavere enn prisen på reseptbelagt tilskudd.

Det er tilsynelatende ingen tungtveiende grunn til å foretrekke Divisun fremfor tilsvarende reseptfrie kosttilskudd. Vi vil dog anbefale bruk av rene vitamin D-kosttilskudd fra seriøse forhandlere.
Sitat fra Relis

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: