Hjem Kickstart Immunforsvaret kan gå tom for drivstoff

Immunforsvaret kan gå tom for drivstoff

619
thermometer on blanket
Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

Immunforsvaret er der hele tida, men det kan gå tomt for drivstoff. Da får ikke immunforsvaret til å bekjempe infeksjoner og feberen stiger.

Kilder til denne artikkelen finnes nederst i artikkelen.

Når vi blir vaksinert eller invadert av et ekte virus, mobiliseres immunforsvaret. Da må immuncellene finne D-vitamin i blodet for å kunne formere seg. Her er den tekniske forklaringen i fire setninger:

  1. Når vi er friske ligger immuncellene i dvale.
  2. Kommer det en vaksine, et virus eller en bakterie inn i kroppen, er det signalstoff som varsler immuncellene om at de må formere seg (celledeling) og gå til kamp mot inntrengeren.
  3. For å få til det, lager immuncellene et hormon som kan aktivere genene som utløser celledeling.
  4. Dette hormonet lages av et stoff som heter D-vitamin.

Virusinfeksjoner og vaksiner gir D-vitaminmangel

Når immunforsvaret er ferdig med å bekjempe et virus, har det brukt mye kolekalsiferol (D-vitamin) til å drive celledelingen. Derfor er det mange som utvikler D-vitaminmangel i løpet av en virusinfeksjon. Spesielt hvis de har D-vitaminmangel i utgangspunktet.

Det samme oppstår når du tar en vaksine. Hele poenget med vaksinen er å provosere immunforsvaret til å mobilisere for å lære seg å kjenne igjen viruset som vaksinen er laget med. Det får immunforsvaret til å mobilisere på akkurat samme måte som hvis du blir infisert med ekte virus. Og forbruket av D-vitamin øker på samme måte.

For å sikre at immunforsvaret kan gå igang med neste runde, er det lurt å fylle opp lageret med D-vitamin etter en mobilisering, enten det er på grunn av virus eller vaksine. 

Så mye D-vitamintilskudd er det trygt å spise.

Legene har visst i 40 år at immunforsvaret ikke virker uten vitamin D. Hvorfor de ikke vil bruke denne kunnskapen, er det ingen som kan forklare.

Det finnes mye forskning som forklarer opplegget i detalj. Nedenfor er et par artikler vi har skrevet, med linker videre til vitenkapelig litteratur som er fagfellevurdert og publisert i svært anerkjente vitenskapelige tidsskrifter.

Litteraturen vi skriver om i artiklene under forklarer hvordan vitamin D ikke styrker, men STYRER immunforsvaret. Artiklene peker blant annet til 16 vitenskapelige studier publisert mellom 1983 og i dag, som viser hvordan T-celler bruker vitamin D til å styre celledeling.

D-vitamintilskudd må gjennom to ombygginger for å aktiviseres som et steroidhormon. Her finner du navnene på de tre stoffene som alle er vitamin D :

Noen leger mener at det kan være lurt å fylle på drivstoff til immunforsvaret når vi blir syke, for å sikre at det ikke kræsjer mens det holder på å bekjempe virus. Skjer det, kan det oppstå autoimmune reaksjoner. Artikkelen under inneholder linker til vitenskapelige artikler som viser hvordan vi etterfyller D-vitamin på immunforsvaret.

Forrige artikkelHar du prøvd D-vitamin-hammeren?
Neste artikkelSpørsmål: Hvor mye vitamin D er trygt?