Kategorier
Q & A Uncategorized

– Hvor mye D-vitamin trenger immunforsvaret mitt?

– På min eske med D vitamintilskudd, fått på resept av legen, står det: 800 IU. Hva betyr det? Og hvor mange skal jeg ta vær dag da, for å ha et optimalt immunforsvar?

Spørsmålet stilles av ei dame på Facebook og er helt klart spørsmålet som går igjen: Hvor mye D-vitamin trenger egentlig immunforsvaret?

Det finnes dessverre ikke noen offisiell anbefaling for hvor mye D-vitamin som trengs for å sikre at immunforsvaret holder seg velregulert.

Når det står 800 IU på pakken din med D-vitamin, betyr det at hver dose inneholder 20 mikrogram D-vitamin. IU betyr internasjonale enheter (1 mikrogram D-vitamin = 40 IU). 800 IU er mengden som anbefales av Helsedirektoratet som daglig inntak for nordmenn over 70 år, for å forebygge mot skjelettskader.

Helsedirektoratet sier imidlertid også at 4.000 IU (100 mikrogram) D-vitamin (altså fem stykker av de som ligger i pakken din merket 800 IU) er trygg daglig dose D-vitamin for alle nordmenn over 11 år. Direktoratet sier også at det aldri er observert negative helseeffekter av daglige doser på 10.000 IU vitamin D (tilsvarer 12 stykker av de som ligger i pakken din merket 800 IU).

Helsedirektoratet om trygg dose D-vitamin

De som sier at det er farlig å spise mer D-vitamin enn Helsedirektratets anbefaling for daglig inntak, snakker altså mot sikkerhetsanbefalingen fra Helsedirektoratet. D-vitamin er farlig i ekstreme doser over lang tid.

Hvor mye D-vitamintilskudd du skal spise, er det bare du som kan bestemme. Spørsmålet er hvor høyt du vil ha D-vitaminnivået i blodet ditt. Grensene for det som er normalt nivå i blodet er mellom 50 og 150 enheter. Med et inntak på 800 IE, slik legen din har gitt deg resept på, vil de fleste ha et nivå godt planta i nedre del av normalområdet.

Hvis du vil sikre deg et nivå som ligger i øvre halvdel av normalområdet (mellom 100 og 150 enheter D-vitamin i blodet), må det trolig vesentlig mer enn 800 IU til. Hvor mye er avhengig av blant annet alder, vekt og helsetilstand. Er du ung, tynn og frisk, trenger du mindre enn en overvektig pensjonist med «plager» for å holde samme nivå. Sjøl er jeg over 60 og må ha daglig tilskudd tilsvarende 12 av tablettene dine for å holde et nivå i øvre halvdel av normalområdet.

Prøv deg fram

Det lureste tror jeg er å prøve seg fram. Hvis du ønsker et D-vitaminnivå i øvre halvdel av normalområdet (mellom 100 og 150), kan du f.eks. starte med å ta fem av tablettene dine daglig. Det vil si 4.000 IU, som er trygg øvre dose for D-vitamintilskudd hele året for alle over 11 år, ifølge Helsedirektoratet. Etter en tre måneders tid med den dosen, begynner D-vitaminnivået ditt å stabilisere seg. Da kan du stikke innom fastlegen og ta en test og måle hvor nivået ditt har havnet.

Nå kan du jo notere deg at det ikke er noen forskjell på D-vitamintilskudd med eller uten resept, bortsett fra prisen. D-vitamin på resept er svindyrt, men inneholder ikke noe anne enn D-vitamintilskudd kjøpt reseptfritt. Hvis du skal ta 4.000 IU D-vitamin daglig med resept-utgaven, vil du bli ruinert.

Virkestoffet er nøyaktig det samme, enten tilskuddet heter Divisun og selges på resept i dyre dommer, eller det heter NycoPlus og selges reseptfritt på samvirkelaget. Virkestoffet i begge to heter kolekalsiferol og er nøyaktig samme D-vitamin som vi produserer selv i huden når vi soler oss. Helt identisk. D-vitamin vi produserer i huden er nøyaktig like syntetisk som D-vitamin i tilskudd fra apoteket eller butikken.

«Det anses som uproblematisk å velge for eksempel Nycoplus D3-vitamin 20 mikrogram fremfor Divisun 20 mikrogram med tanke på ønsket klinisk effekt og av hensyn til økonomi.»

Sitat fra Relis: https://relis.no/sporsmal_og_svar/?id=3%2D15559?source=relisdb


Relis.no er hjemmesida til de regionale legemiddelinformasjonssentrene.

Ikke alt kan sies på Facebook

Teksten over er svaret jeg skrev på Facebook. Der er det ikke lurt å legge ut informasjon som ikke er gitt av helsemyndighetene. Derfor legger vi til:

Siden du har fått resept på D-vitamin fra legen, har du D-vitaminmangel. Da vil det ta tid å øke nivået i blodet med små doser. D-vitaminmangel kureres ikke før den oppsamla dosen internasjonale enheter blir sekssifra.

Hvis du leser om «D-vitamin-hammeren», ser du poenget: En stor enkeltdose D-vitamin gir rask økning av D-vitaminnivået. I praksis betyr det å ta f.eks. 50.000 IU (1.250 mikrogram) D-vitamin daglig i tre dager. Det gir en samlet startdose på 150.000 IU, som ifølge både forskning og erfaring gir en betydelig økning i D-vitaminnivå i løpet av to dager til en uke.

Ikke glem mineralene

Når cellene skal aktivere D-vitamin til hormon og bruke det til å aktivere biokjemiske prosesser i kroppen, trengs det en god del kjemikalier i prosessen. Disse kjemikaliene produserer cellene selv, men de trenger mineraler som råvarer.

Først og fremst mineralene sink, men også kalsium, magnesium, selen og jod er innblanda. Ei skje tran i tillegg til D-vitamintilskuddet er heller ikke dumt, for D-vitamin samarbeider også med A-vitamin.

For å være sikker på at D-vitamin får gode arbeidsforhold, er det derfor lurt å forsikre seg om at kroppen har nok mineraler. Den eneste måten å være sikker på akkurat det, er faktisk å ta tilskudd. Bare i tilskudd er mengden mineraler målt opp og kvalitetssikret.

Det går selvsagt an å øke inntaket av østers for å sikre godt opptak av sink. Enkelte av oss mener at det er enklere å gå på apoteket etter tilskuddet. Det viktigste er uansett å sikre at kroppen har nok mineraler innabords.

Den absolutt enkleste måten å sikre at kroppen har nok mineraler, er å tømme salt fra Dødehavet i badevannet og legge seg oppi. Dødehavssaltet inneholder 21 mineraler som kroppen trenger og når kroppen dyppes nedi, suger den til seg akkurat så mye mineraler som den vil ha fra vannet gjennom huden, helt i sitt eget tempo.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: