Kategorier
fakta Høydose

Hvor mange dør av D-vitamin-tilskudd?

For å se hvor mange som dør av D-vitamin-forgiftning, søkte jeg etter «deaths caused by vitamin D supplementation» på Google. Svarene overrasket meg.

Jeg blir bombardert med advarsler om at vitamin d er farlig. Alle som skriver om vitamin D avslutter med at det er viktig å ikke ta for mye. Helsedirektoratet påstår til og med at jeg kan dø av vitamin D?

Kan jeg dø av vitamin D? Et søk på Google ga dette resultatet:

Det første oppslaget handler om vitamin D og «all cause mortality». Det er en publisert, vitenskapelig studie som prøver å finne ut om tilskudd med vitamin D kan forhindre dødsfall.

Det andre søkeresultatet er også en vitenskapelig samlestudie som vil finne ut i hvor stor grad vitamin D kan bidra til å hindre død.

Det tredje oppslaget er enda en studie av om høyt nivå vitamin D i blodet reduserer sjansen for å dø. Konklusjonen er i korte trekk at, ja, det gjør det.

Det fjerde oppslaget er en studie som konkluderer med at så mange som 90% av alle covid-dødsfall kan skyldes mangel på vitamin D. De studiene begynner det å bli mange av.

Dette ble kjedelig. Finnes det ikke opplysninger om alle som dør av vitamin D?

Også det femte oppslaget er en undersøkelse som analyserer flere titalls vitenskapelige studier for å finne ut om tilskudd av vitamin D kan hindre død. Denne fant at antall kreftdødsfall kan reduseres med 15% hvis folk tar tilskudd med vitamin D.

jeg måtte rulle langt ned gjennom Google-søket før jeg fant noe oppsiktsvekkende:

Her har et lite barn dødd på grunn av vitamin D. Det er mer enn tragisk. Men på en litt annen måte enn jeg trodde da jeg leste oppslaget.

Saken handler om seks måneder gamle Noah Thahane, som døde av hjertefeil med årsak i alvorlig D-vitaminmangel. Et dødsfall legen mener kunne ha vært unngått hvis Tahane hadde fått tilskudd av vitamin D.

Det er D-vitaminMANGEL folk dør av. Ikke tilskudd.

Det er bortimot umulig for meg å finne oppslag om folk som har dødd på grunn av tilskudd med vitamin D. Jeg har vært borti to tilfeller i hele verden som er dokumentert etter årtusenskiftet. De døde på grunn av feilmedisinering.

Alt handler om at folk dør av D-vitaminmangel. Hva sier det om farene ved å ta tilskudd?

Kan Helsedirektoratet dokumentere hva som er farlig med vitamin D? Jeg har spurt dem, men jeg har ikke sett noen vitenskapelig dokumentasjon så langt.

Direktoratet sier at dagens anbefalte tilskudd er nok til at 90% av befolkningen unngår D-vitaminmangel. Samtidig har direktoratet slått fast at kanskje så mange som 40% har D-vitaminmangel. Henger det på greip?

Hva er dødelig dose

Alle kjemiske stoffer har en grense for LD50 (dødelig dose for 50%). Det er beregningen som sier hvor mye du må gi 100 personer for at halvparten skal dø. Denne plansjer viser LD50 for vann, kaffe og brennevin:

Det betyr at hvis du styrter seks liter vann, har du 50% sjanse for å dø. Og da er spørsmålet; hvor mye vitamin D må du ta før du møter LD50?

LD50 for vitamin D er 88 milligram pr kilo, påstår denne studien. 88.000 mikrogram. Pr kilo kroppsvekt.

Det vil si at en person på 70 kilo må få i seg 250 millioner IE vitamin D for å ha 50% sjanse til å dø. Øvre sikre grense satt av Helsedirektoratet er 4.000 IE, så vi har litt å gå på før vi dør av D-tilskudd.

88.000 mikrogram er 11 bokser med de sterkeste tablettene du får kjøpt i Norge. Pr kilo kroppsvekt. Hvis du er 70 kilo, betyr det at du må få i deg fire kilo med de sterkeste tablettene du får kjøpt i Norge for å ha 50% sjanse for å dø av det.

Risiko og gevinst

88 personer døde av drukning i Norge i 2020. Ingen har dødd av forgiftning med vitamin D i Norge i nyere tid. Hva om vi ser på vitamin D som å ferdes på sjøen? Hvis du følger sjøvettreglene, da går det bra.

For vitamin D betyr det å holde seg til offisielle råd fra leger.

Ernæringsfysiologene i Helsedirektoratet oppgir 4.000 IE som øvre sikre grense. Anbefalingen er å ikke å ta mer enn 400 IEvitamin D pr. dag i tilskudd. Men vitamin D-ekspertene i Helsedirektoratet er ikke leger. De er ernæringsfysiologer. Ernæringsfysiologer er eksperter på mat.

Vitamin D er ikke mat. Vitamin D er råvaren til et hormon. Da kan det være lurt å spørre leger om hva vi bør ha som tilskudd. Det er vel nettopp det Helsedirektoratet sier om tilskudd av vitamin D: Snakk med legen.

Særlig hvis legen er spesialist på hormonsykdommer. Såkalt endokrinolog, som er en spesialist på hormonforstyrrelser. D-vitaminmangel er en hormonforstyrrelse.

Legeforeningen Endocrine Society med 17.000 medlemmer har sin egen anbefaling for tilskudd med vitamin D.

Øvre sikre grense setter endokrinologene til 10.000 IE vitamin D pr. dag. Det vil si at du kan ta 10.000 IE vitamin D daglig uten å ta skade av det.

Hvis du har D-vitaminmangel, anbefaler endokrinologene dette:

50.000 IE vitamin D pr. uke i åtte uker (evt. 6.000 IE/dag). Totalt 400.000 IE for å øke blodnivået opp mot optimalt nivå. Deretter 2.000 IE pr. dag for å vedlikeholde nivået.

Diagram D-status
Slik gikk det da forskere ved universitetet i Oslo testa oppskrifta fra Endocrine Society på ei gruppe toppidrettsutøvere. Naturlig blodnivå for vitamin D nivå ligger rundt 120 nmol/L.

Det er ikke risikofritt å ta tilskudd med vitamin D, men risikoen oppstår først når du over mange måneder tar større doser enn legene anbefaler.

Det finnes leger som driver terapiopplegg for autoimmune sykdommer med vitamin D i doser på 30-40.000 IE pr. dag. Da hører det med en spesiell diett, tett oppfølging fra lege og hyppige målinger av blodnivå. Ikke gjør dette hjemme.

Høye engangsdoser er en annen sak

Høye engangsdoser for å øke blodnivået med vitamin D raskt, er ifølge legene ikke farlig. Enkelte leger anbefaler pasientene sine en rutinemessig D-vitemin-hammer når de blir syke.

Den norske legeforening kaller det «booster-doser» og anbefaler 100.000 IE i en smell når nivået med vitamin D i blodet må økes raskt.

Denne vitenskapelige studien fra 2010 viser at en enkeltdose på 600.000 IE (15.000 mikrogram) vitamin D ga et D-vitaminnivå godt innenfor sikre referanser. Nivået sank imidlertid raskt og var etter tre måneder under grensa for D-vitaminmangel igjen.

Doser på inntil 10.000 IE pr dag er som vi så heller ikke farlig på daglig basis. Hvis du er overvektig eller har en autoimmun sykdom, kan du ha behov for 10.000 IE pr dag bare for å nærme deg anbefalt blodnivå.

Er du liten og tynn, vil 10.000 IE pr dag trolig gi blodnivå langt over det som er naturlig, selv om det er godt innafor det som legene sier er trygt.

Uansett: Når jeg for min egen del vurderer risikoen ved å bli syk av tilskudd av vitamin D opp mot risikoen for å bli syk av D-vitaminmangel, er jeg ikke i tvil. Jeg hører på legene og tar 250 mikrogram vitamin D daglig.

Helsedirektoratet (nederst på side ni i denne rapporten) og det europeiske matsikkerhetbyrået EFSA bekrefter begge at det aldri er observert negative bivirkninger av daglig doser vitamin D på under 250 mikrogram (10.000 IE) over lang tid. Nivået betegnes NOAEL: No observed adverse effects limit.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: