Kategorier
Tips

Hvilket vitamin D-tilskudd er best?

Det korte svaret er at tilskudd du får kjøpt på apoteket er best. Alle D-vitamintilskuddene som selges i Norge inneholder det samme og om det leveres som dråper, tabletter eller oljekapsler spiller ingen rolle.

Bare for å ha sagt det: Dette er ikke reklame! Men jeg får spørsmålet og må nesten svare.

Full kontroll på apoteket

Når du skal kjøpe tilskudd med vitamin D, er det bra å kunne være sikker på at du får det du kjøper. Det handler om kontroll. Det er billigere å kjøpe vitamin D på postordre fra utlandet, men da er du ikke like sikker. Det har forekommet at emballasjen har vært merka feil eller at det har havna for mye vitamin D i tilskuddet. Kjøper du på apotek, vet du hva du får.

Noen mener at vitamin D som er oppløst i olje blir tatt bedre opp i kroppen enn tilskudd gitt som tabletter. De som har forsket på det, har imidlertid ikke funnet noen forskjell. Alle tilskuddene blir tatt opp like bra i kroppen ifølge forskerne.

Avhengig av smak og behag

Derfor er det først og fremst smak og behag det kommer an på. Selv foretrekker jeg små, runde perler fordi jeg opplever at de er enklere å svelge. Er de utsolgt, blir det tabletter. Dråper er jeg mer skeptisk til, fordi jeg ser for meg at det kan være vanskeligere å dosere. For andre fungerer dråper sikkert helt utmerket.

Det er kanskje grunn til å nevne at det er to merker med D-vitamin-tilskudd i Norge som lages etter legemiddelstandard. Det ene er Divisun, som av en eller annen grunn bare selges på resept. Det andre er D-pearls fra danske Pharma Nord.

Et lite tips: Vitamin D er dyrt i Norge. Hvis du er prisbevisst, kan det være lurt å sjekke nettapotekene som leverer i Norge. Der kan prisen ofte være bare 2/3 av prisen lokalt.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: