Kategorier
Q & A

– Hvilke kosttilskudd bør jeg ta?

Ei dame klager over smerter i ledd og muskler og spør hvilke kosttilskudd vi anbefaler.

– Jeg tar 1000mg C vitamin, sink og D-vitamin 3200 IE. Noe annet du anbefaler, spør damen?

Vi svarer:

Vi verken kan eller vil anbefale noe som helst, men mangel på kalsium og magnesium kan føre til smerter i muskler og ledd, slik du har beskrevet.

Umulig å måle

Problemet er at det ikke er mulig å måle mangel på kalsium og magnesium med blodprøver. Begge mineralene lagres i kroppen (normalt 25 gram magnesium og 1,2 kilo kalsium). Nivået av magnesium og kalsium i blodet blir nøye regulert med uttak fra lageret (skjelettet). Det siste stedet i kroppen der det kan registreres mangel på disse mineralene er derfor i blodet.

Det er også noe som kalles D-vitaminresistens. Det betyr at kroppen av en eller annen grunn har problemer med å omdanne D-vitamintilskudd til aktivt hormon. Siden det meste av omdannelsen av D-vitamin til hormon foregår inne i cellene i kroppen og svært lite sirkulerer i blodet, er det vanskelig å måle D-vitaminresistens også.

Hvis du tar 3.200 IE vitamin D og likevel har lavt nivå D-vitamin i blodet, kan det være en indikasjon på D-vitaminresistens.

Ifølge Helsedirektoratet er det aldri observert negative helseeffekter av daglige doser D-vitamin under 10.000 IE, så du har jo litt å gå på her.

Det har også litt å si hvor høyt D-vitaminnivå du ønsker å oppnå. Normalt nivå er definert av Helsedirektoratet til mellom 50 og 150 nmol/L. Optimalt nivå blir beskrevet som mellom 75 nmol/L og 150 nmol/L.

Kilde: Helse Møre og Romsdal.

Legeforeningen Endocrine Society anbefaler tilskudd på 6.000 IE vitamin D i åtte uker for å sikre et nivå over 75 nmol/L hos en person med normal BMI.

Virkningen av D-vitamintilskudd er avhengig av vekt. Endocrine Society anbefaler at overvektige tar tilskudd på 12.000 til 18.000 IE vitamin D for å oppnå samme virkning på D-vitaminnivået.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: