Kategorier
Q & A

– Hva gjør jeg når jeg blir oppblåst og spiserøret bobler?

​Spørsmål:

Magen er oppblåst, det bobler tidvis av luft i magen og oppover spiserør… Noen som har funnet noe som gir rask lindring? Holder på å bli sprø av dette, og ja, jeg har IBS.

Svar:

Kanskje det betyr at lukkemusklene i magesekken har blitt litt slappe når de ikke greier å holde innholdet på plass?

Når lukkemusklene blir slappe, greier ikke den nedre lukkemuskelen å holde igjen fermentert tarminnhold fra å trenge tilbake opp i magesekken. Da dannes det rikelige mengder gass nedi der, som kan trenge ut av kroppen i begge ender. Når den øvre lukkemuskelen blir slapp, greier den ikke å holde igjen gassen fra å slippe opp gjennom spiserøret. Du raper fis, med andre ord.

Det er samme type muskler som stenger både blæra og endetarmen, så hvis du har problem med ukontrollert luftavgang bakveien, har det samme årsak. Når lukkemusklene blir slappe og greier de ikke å håndtere trykk like godt som før.

Bukspyttkjertelen har også en lukkemuskel som skal regulere hvor mye enzymer som slipper inn i fordøyelsen. Blir lukkemuskelen i bukspyttkjertelen slapp kan det bli fordøyelsesproblemer av det, fordi utslippet av enzymer til fordøyelsen blir ukontrollert.

Årsaken er muskulær. De såkalte sfinktermusklene (lukkemusklene) trenger kalsium for å beholde spensten og styrken. Og så trenger de D-vitamin for å frakte kalsium både fra fordøyelsen og fra lageret i skjelettet. Mineralene magnesium er sink har også en finger med i spillet. Kroppen har normalt 1,2 kilo kalsium og 25 gram magnesium på lager i skjelettet og muskulaturen. Hvis kroppen må rasjonere kalsium fordi forsyningen blir begrenset, går det ut over musklene. Det siste som vil mangle kalsium og magnesium er blodet, så blodprøver avslører ikke verken kalsium- eller magneisum-mangel i musklene.

Nøkkelen er først og fremst D-vitaminmangel. Med nok D-vitamin i blodet, greier kroppen om ikke annet å hente ut kalsium og magnesium fra skjelettet for å holde musklene forsynt. Får kroppen nok kalsium gjennom fordøyelsen (den trenger bortimot ett gram pr. dag), holder D-vitamin musklene forsynt, samtidig som kalsiumlageret i beinmassen forsterkes.

Jeg ville ha stukket innom apoteket og kjøpt sink, magnesium, kalsium og D-vitamin for å få sfinktermusklene til å funke igjen, hvis jeg hadde følt meg oppblåst eller hatt problemer med uønska luftavgang eller inkontinens. ​

Om det er farlig å ta tilskudd av mineraler og vitaminer uten å ha sjekka om det er mangel? Absolutt ikke. Mattilsynet har regulert nøye hvor mye kosttilskudd som er trygt. Hold deg til det som står på boksen. Øvre trygge dose med D-vitamin er ifølge Helsedirektoratet 4.000 IE (100 mikrogram).

Oppstøt fra magesekken er en sikker indikasjon på D-vitaminmangel. Hvis du ønsker å få en virkning raskt, kan du kurere D-vitaminmangel med en megadose D-vitamin. 50.000 IE (1.250 mikrogram) vitamin D daglig i fem dager som «ladedose» vil gi et optimalt D-vitaminnivå i løpet av en ukes tid. Uten at det fører til nivå i nærheten av Helsedirektoratets referansegrense for D-vitaminforgiftning (375 nmol/L).

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: