Kategorier
fakta

Husk sink når du tar D-vitamintilskudd

For at cellene skal kunne produsere hormonet kalsitriol av D-vitamin, må de først produsere et enzym som heter CYP24A1. For å få til det, må cellene ha tilgang til sink.

Problemet med mineralet sink, er at kroppen ikke har mekanismer for å lagre det. Mineralet magnesium lagrer kroppen masse av både i beinmassen og rundt om i kroppen (normalt ca. 25 gram), men sink, det må vi få tilført mer eller mindre på daglig basis.

Forbruket av sink kan variere

Ifølge kostholdsekspertene får vi nok sink gjennom et variert kosthold. Dette kan være en sannhet med modifikasjoner. Det er mulig vi greier å få nok til å vedlikeholde det daglige vedlikeholdet av kroppen, men hvis vi blir syke eller skadet, kan forbruket av sink øke.

Hormonet kalsitriol (som cellene altså lager av D-vitamin) brukes til å utløse celledeling i flere typer celler. Hvis vi skal få produsert immunceller, hudceller, slimhinner og celler som vedlikeholder sentralnervesystemet, trengs hormonet kalsitriol. Og hvis vi blir syke, øker behovet for produksjon av f.eks. immunceller dramatisk.

Dermed øker også behovet for sink tilsvarende.

Kjerringråd eller biokjemi?

Du har sikkert hørt kjerringrådet som sier at det er lurt å ta sinktilskudd når vi er forkjøla. Dette kjerringrådet har vitenskapelig grunnlag. Sink brukes til å produsere både enzymer og immunforsvarets antistoff.

Når vi blir infisert av f.eks. et influensavirus, må kroppen produsere immunceller både til å drepe cellene som blir infisert av viruset og produsere antistoff som kan drepe selve viruset. Alle disse prosessene bruker sink. Til og med selve antistoffet inneholder sink.

Sink er viktig for at sår skal gro

Får vi sår i huden, må hudcellene (såkalte epitele keratinocytter) formere seg og sørge for at huden gror igjen over såret. Da trenger de også hormonet kalsitriol for å utølse celledeling. Og da er tilgangen til sink kritisk. Ved brannsår, øker behovet for celledeling i hudceller naturlig nok formidabelt. Forbruket av Vitamin D og sink vil derfor øke.

Når det oppstår situasjoner der vi vet at forbruket av sink øker, kan det derfor være lurt å øke inntaket av sink. Den enkleste måten å få et kvalitetssikret inntak av sink, er sinktilskudd. Da vet vi hvor mye vi putter i oss.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: