Kategorier
Hud & hår

Huden henger sammen med borrelås

Denne historien begynner med at en av leserne våre meldte tilbake at han begynte å SE klarere kort tid etter at han starta med D-vitamintilskudd (10.000 IE/250 mikrogram vitamin D pr. dag). Den sammenhengen har vi aldri hørt om, så da startet letinga. Kan D-vitamin gjøre at vi ser klarere?

Vi kom et stykke på vei da vi fant en vitenskapelig artikkel fra de to forskerne Xiaowen Lu og professor Mitchell A. Watsky ved Augusta University i Augusta, Georgia i USA. Artikkelen forteller at øyeeplene våre er dekket av hud. Det visste vi ikke. For å si det mildt.

Vi har spurt professoren om huden på øyet blir mindre gjennomsiktig hvis vi har D-vitaminmangel. Mens vi venter på svar, kan se litt mer på hva som står i artikkelen.

Artikkelen heter ifølge Google Translate «Påvirkning av vitamin D på hornhinneepitelcelle-desmosomer og hemidesmosomer«. Så da måtte vi finne ut hva desmosomer er. Ifølge Store Norske Leksikon er desmosomer «en mekanisk forbindelse mellom naboceller som holder disse sammen».

Når vi ser på bildet i leksikonet, ser vi at det rett og slett er borrelås! Det er de små piggene som kalles kadherin på bildet under.

Og ifølge professor Watsky, er det naturligvis hormonet kalsitriol (hormonet cellene lager av vitamin D), som styrer genene som produserer borrelåsen utenpå hudcellene. Det betyr også at cellene i huden må ha tilgang til vitamin D for å få til å produsere nok borrelås.

Huden henger ikke sammen uten D-vitamin

Professor Watsky er mest interessert i sårheling på øyet. Med den interessen er det selvsagt nødvendig å vite hva som holder huden på øyet sammen. Det som er mest interessant med det professoren ved Augusta University forteller, er likevel at det samme som gjelder for huden på øyet også gjelder for huden på hele kroppen: Uten nok borrelås mellom hudcellene, blir huden lekk!

Tenk deg tanken: Det er borrelås som holder hudcellene sammen og det er borrelås som holder huden fast i underlaget. Hva skjer da hvis vi ikke greier å produsere nok borrelås? Vil huden løsne?

Ifølge professor Watsky er det nettopp det som skjer. Huden faller ikke av, men den sitter ikke like godt fast. Huden blir lekk. Barrieren som skal holde virus, bakterier, sopp og midd ute slipper dem gjennom. Fuktigheta som skal holdes på innsida slipper ut!

Da blir det enkelt å forklare tørr hud også. Det blir veldig enkelt å skjønne hvorfor vi får skabb: Parasittene greier å trenge gjennom hudbarrieren fordi den henger dårlig sammen. For ikke å snakke om Brennkopper (impetigo): Virus slipper gjennom og får mulighet til å infisere cellene i huden.

Huden blir lekk

Vann lekker ut av huden, skabb trenger seg gjennom barrieren og virus har null problem med å trenge inn og lage blemmer. Kommer vannblemmer rett og slett av at lagene i huden henger dårlig sammen på grunn av mangel på borrelås mellom hudcellene?

Mer seriøst er det professor Watsky forteller om betydningen av borrelåsen mellom hudcellene for folk som blir skadet. Tenk deg brannskader. Da er det mye hud som skal produseres. Vi vet fra før at vitamin D (som hormonet kalsitriol) styrer celledelingen i hudceller. Hvis vi skal produsere nye hudceller tregner vi vitamin D, slik at hudcellene kan formere seg. Nå vet vi også at vi trenger vitamin D for at hudcellene skal henge sammen. Vi trenger D-vitamin for å få såret til å gro, bare vi skjærer oss i fingeren.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: