Kategorier
Graviditet

– Har tran blitt farlig?

Helsedirektoratet høstet storm fra helsearbeidere og Helsedirektoratet, da de ikke lenger ville anbefale tran til spedbarn. – Har tran plutselig blitt skadelig, spør helsearbeiderne. – Njaaaa…, sier direktoratet.

Har tran blitt skadelig? Slik spør helsesykepleier i Oslo kommune, Astrid Midtsund og klinisk ernæringsfysiolog Oslo universitetssykehus, Vibeke Østberg Landaas, i en kronikk i Dagens Medisin.

Anbefalt i årevis

Begge har i årevis anbefalt å gi tran til spedbarn og opplever at nybakte foreldre blir redde når Helsedirektoratet ikke lenger vil anbefale tran. De to mener at Helsedirektoratet først burde høre hva fagmiljøene mener om tran. De etterlyser også informasjon om hvorfor de ikke lenger skal anbefale tran. Har tran blitt skadelig?

Tran skader ikke, svarer divisjonsdirektør Linda Granlund og seniorrådgiver i Gry Hay i Helsedirektoratet, i et innlegg i Dagens Medisin noen dager senere. De to toer sine hender så godt de kan og poengterer at Helsedirektoratet ikke engang gir råd om kosttilskudd.

Helsedirektoratet gir kostråd, men ikke anbefalinger om hva slags tilskudd som bør gis.

divisjonsdirektør Linda Granlund,og seniorrådgiver Gry Hay i Helsedirektoratet

De to toppene i Helsedirektoratet henviser selv til en artikkel i Tidsskriftet til Den Norske legeforening, der årsakene til de nye tranrådene til spedbarn blir beskrevet i sin helhet. Der kommer det fram at innholdet av omega3 og vitamin A i tran er langt over det som blir anbefalt for spedbarn. Ja og så er det noen få miljøgifter i tran, som dioksiner og PCB.

Mye miljøgift i tran

Havforskningsinstituttet har funnet at tran som selges i butikk kan inneholde godt over grensen som er satt av norske myndigheter. I rå form inneholder tran betydelige mengder miljøgifter og Havforskningsinstituttet understreker at nivået av miljøgifter i tran som selges må overvåkes nøye for å sikre at innholdet er innenfor lovlige verdier. Innholdet av miljøgifter i tran varierer derfor mye.

Urensede marine oljer kan ha svært høye nivåer av disse fettløselige organiske miljøgiftene, og marine oljer til humant konsum må derfor som regel renses for å redusere innholdet av disse fremmedstoffene til et lovlig nivå. Overvåkning av innholdet av organiske miljøgifter i det brede utvalget av konsumferdige marine oljer er viktig for å kontrollere at renseprosedyrene som benyttes er gode nok til å sikre at nivåene av de organiske miljøgiftene ikke overskrider EUs og Norges øvre grenseverdier for lovlig omsetning.

Havforskningsinstituttet

Undersøkelse som viser at 30% av norske spedbarn har D-vitaminmangel.

For lite vitamin D til spedbarn

For barn som ammes, fører tran til et unødvendig høyt DHA-inntak, men for lite D-vitamin for de yngste barna.

Artikkel fra Helsedirektoratets kostholdseksperter

I tabellen over begrunner Helsedirektoratet hvorfor de plutselig endret rådet om tran til spedbarn og nå anbefaler å IKKE gi tran til unger under ett år. Det går fram i tabellen at barna kan få i seg opptil sju ganger så mye omega3 som anbefalt dagsinntak ved å ta tran. Helsedirektoratet har ikke tatt med i tabellen hva de andre vitaminene som følger med i tran har å si for spedbarna.

Tabell for inntak av tran hos spedbarn
Faksimile fra artikkel i Tidsskriftet om nye anbefalinger om tilskudd av vitamin D for spedbarn.

Disse står bak de nye D-vitaminrådene for spedbarn

Gry Hay er dr.philos., ernæringsfysiolog og seniorrådgiver i Helsedirektoratet.

Lars Fadnes er spesialist i allmennmedisin, professor ved Universitet i Bergen og medlem av Nasjonalt råd for ernæring.

Kirsten B. Holven er ernæringsfysiolog og professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo og medlem av Nasjonalt råd for ernæring.

Nina C. Øverby er professor i ernæring ved Universitetet i Agder og medlem av Nasjonalt råd for ernæring.

Ahmed A. Madar er ph.d., ernæringsfysiolog og forsker ved Universitetet i Oslo og medlem av Nasjonalt råd for ernæring.

Christine Henriksen er klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis i ernæring ved Universitetet i Oslo og medlem av Nasjonalt råd for ernæring.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: