helsedirektoratet anbefaler ikke tran til spedbarn

Anbefaler ikke tran til spedbarn

Helsedirektoratet snudde høsten 2020 og anbefaler ikke tran til spebarn. Gravide er i Norge fortsatt anbefalt å drikke tran, selv om doser like over anbefalt inntak av vitamin A kan føre til fosterskader. Danske forskere mener tran fører til tidlig aldring og død.

Ikke gi tran til spedbarn anbefaler Helsedirektoratet. Å fraråde nordmenn å drikke tran, det er imidlertid å gå for langt

Ved å følge statens anbefaling om å drikke tran, har barn fått i seg 4-7 ganger for mye omega3. Spedbarna får også for store mengder vitamin A. At tran inneholder miljøgiftene dioksin og PCB er heller ikke noen høydare.

Helsedirektoratet bråsnudde ifjor høst anbefalingen fra 2018 om å gi tran til spebarn. Seks ernæringseksperter tilknytta Helsedirektoratet skriver i en kronikk at trandrikkingen kan ha vært skadelig for spebarna.

Fikk D-vitaminmangel av tran

En annen årsak til at Helsedirektoratet nå har gått bort fra trananbefalingen, er at spedbarn utvikla vitamin D mangel av tran. D-vitaminmengden i tran er altså for liten til at selv spebarn ikke får nok til å unngå D-vitaminmangel. Under helsedirektoratets tranregime, viste det seg at 30% av spebarna fikk D-vitaminmangel. Hvordan tran da kan gi voksne mennesker nok vitamin D er et mysterium.

LES MER: Vitamin D mangel er risikosport når du er gravid

Hovedårsaken til at Helsedirektoratet inntil ifjor høst har anbefalt tran er i hovedsak at det aldri har vært BEVIST at tran er skadelig for spebarn. Helsedirektoratet var også opptatt av å ikke ødelegge en mangeårig, nasjonal tran-trantradisjon. Nordmenn har alltid drukket tran og den tradisjonen var Helsedirektoratet redd for å ødelegge ved å anbefale nordmenn å IKKE drikke tran.

Farlig mye vitamin A i tran

Helsedirektoratet anbefaler fortsatt gravide å drikke tran, stikk imot internasjonale anbefalinger. Tran inneholder farlig høye nivåer vitamin A. Det er hovedårsaken til at både tran, leverpostei og tilskudd av vitamin A blir frarådet i flere land. Gravide blir ikke nevnt i Helsedirektoratets anbefaling, selv om høye nivå av vitamin A hos mor kan skade barn under svangerskapet.

Kreft og tidlig død

Danske forskere har til alt overmål slått fast i flere vitenskapelige studier at det høye vitamininnholdet i tran fører til tidlig død.

Men nu viser et nyt dansk studie af samtlige forsøg udført i verden, at vitaminpiller, der indeholder antioxidanter i form af vitamin A, E og betacarotene tværtimod er farlige for os. Disse antioxidanter øger dødeligheden, det vil sige, at risikoen for pludselig at falde livløs om er højere for personer, der spiser netop denne type kosttilskud, end dem, der ikke gør. 

National institute of health (det amerikanske Folkehelseinstituttet) har utgitt et eget faktaark om tilskudd av vitamin A. Der anbefaler det amerikanske folkehelseinstituttet gravide å være nøye med ikke å spise for mye mat med vitamin A. Instituttet skriver:

Totalt inntak av forhåndsdannet vitamin A som overskrider UL (UL=øvre grense) og noen syntetiske retinoider som brukes som topiske terapier (som isotretinoin og etretinat) kan forårsake medfødte fødselsskader. Disse fødselsskader kan omfatte misdannelser i øyet, hodeskallen, lungene og hjertet [4]. Kvinner som kan være gravide, bør ikke ta høye doser vitamin A-tilskudd.

US National institute of health

Storbritannia er blant landene som klart advarer gravide mot å få i seg for mye vitamin A. Leverpostei og tran er blant produktene det blir anbefalt mot.

Fraråder tran til både gravide og eldre

Sitat fra britiske hesemyndigheters anbefaling om vitamin A (googleoversatt):

Å ha store mengder vitamin A kan skade den ufødte babyen din. Så hvis du er gravid eller tenker på å få en baby, må du ikke spise lever eller leverprodukter, som leverpostei, fordi disse inneholder veldig mye vitamin A.
Unngå å ta kosttilskudd som inneholder vitamin A, inkludert fiskeleverolje, med mindre legen din anbefaler det unngå lever eller leverprodukter, som leverpostei, da disse inneholder veldig mye vitamin A.
Kvinner som har gått gjennom overgangsalderen og eldre menn som har større risiko for osteoporose, bør unngå å ha mer enn 1,5 mg vitamin A om dagen fra mat og kosttilskudd.

Anbefaling fra National Health Service i Storbritannia

Også eldre blir frarådet å drikke tran på grunn av det høye innholdet av A-vitamin. I Norge anbefales tran til eldre for å sikre at de får D-vitamin nok til å forebygge osteoporose og dårlig beinhelse. Ifølge britiske helsemyndigheter forverrer A-vitamin utviklingen av osteoporose, slik at tran virker mot sin hensikt.

Slik anbefaler legeforeningen Endocrine Society at vi kurerer vitamin D mangel:

  • DETTE ER VITAMIN D:
  • Vitamin D er et steroidhormon som huden lager med UVB-stråler fra sola.
  • 90% av behovet for vitamin D blir dekt fra sola.
  • D-vitaminmangel er en hormonmangel som påvirker det endokrine systemet.
  • – D-Vitaminmangel fører til dårligere beinhelse og er knyttet til utviklingen av autoimmune sykdommer, kreft og hjerte-/karsykdommer.

Hvis du har synspunkter på denne artikkelen, vil jeg sette pris på at du sender meg ei melding, spesielt hvis du er kritisk. Bruk kommentarfeltet under her. Kommentaren blir ikke offentliggjort hvis du ikke ber om det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.