Kategorier
Hudlidelser

En sydentur dobler D-vitaminnivået

Behandlingsreiser til syden for pasienter med psoriasis fører til dramatisk økning av D-vitaminnivået på kort tid, viser forskning fra Universitetet i Oslo.

Behandlingsreiser til syden for pasienter med psoriasis fører til dramatisk økning av D-vitaminnivået på kort tid, viser en undersøkelse fra Universitetet i Oslo.

Helioterapi (helios betyr sol på gresk) er behandling med UVB-lys. Naturlig kommer dette fra sola, men for psoriasispasienter blir helioterapi også gjennomført med UVB-lamper på sykehus. Når helioterapi gjennomføres i syden har behandlingen nå skiftet navn til klimaterapi.

Undersøkelsen gikk ut på å følge en gruppe psoriasispasienter under en behandlingsreise til Gran Canaria for å måle blant annet D-vitaminnivå. Forskerne målte D-vitaminnivå ved ankomst, etter en dag og til slutt etter 15 dager.

Slik utviklet D-vitaminnivået seg i løpet av 15 dager i sola på Gran Canaria.
25(OH)D er den kjemiske betegnelsen på D-vitamin som sirkulerer i blodet (kalsidiol). Sirkelen nederst på pilene markerer nivået ved oppstart. Firkanten markerer nivået etter en dag soling. Trekanten på toppen av pilene markerer nivået etter 15 dager. Skalaen til venstre markerer D-vitaminnivå i enheten nanomol pr. liter.

Studien forteller i detalj hvordan helioterapien virker på blodkjemien til deltakerne, men lar oss ikke få vite hvordan det gikk med psoriasisen. Alvorligheten av psoriasis måles etter en såkalt PASI-score. PASI betyr «Psoriasis Area and Severity Index«, som vil bety «Psoriasis areal og alvorlighetsindex».

Slik beregnes PASI-score.

Forskerne oppgir ikke PASI-scoren til deltakerne i studien verken før eller etter behandlingsreisen, selv om den ble målt. De nevner at de ikke har funnet noen sammenheng mellom blodkjemi og PASI-score. Siden de ikke viser oss tallene, kan det godt være fordi de ikke har lett etter noen sammenheng. Dermed vet vi ikke om det er noen sammenheng mellom D-vitaminnivå og alvorligheten av psoriasis.

Forskerne lar oss heller ikke vite om noen av deltakerne i det hele tatt fikk noen bedring av psoriasis-symptomene etter behandlingsreisen sin. Vi får håpe det, siden det var poenget med reisen.

Det vi vet etter å ha lest studien er at to uker på Gran Canaria kan mer enn doble D-vitaminnivået.

At D-vitaminnivå har sammenheng med PASI-score, er det derimot liten tvil om. Det kan du lese mer om her:

Ny psoriasis-studie med 100% suksess

Høydose vitamin D reduserte psoriasis

Hvis du vil doble D-vitaminnivået uten å ta 14 dager på Gran Canaria, koster det et par hundrelapper:

  • Kjøp en pakke D-vitamintilskudd. Jeg vil anbefale D-pearls 80 mikrogram fra nettapoteket Apotera. Ikke fordi de er bedre enn noe annet, men fordi de er enklest å svelge og billige. D-pearls er også produsert i henhold til legemiddelstandard, akkurat som det reseptbelagte tilskuddet Divisun, som er nesten fem ganger så dyrt. Jeg får ikke betalt for denne anbefalingen. Den er ærlig ment.
  • Spis 15 kapsler med 80 mikrogram (48.000 enheter) vitamin D hver dag i fire dager. Da har du fyllt opp D-vitaminlageret like mye som du gjør på ei uke i syden.
  • Fortsett med tre stykker pr. dag hvis du vil beholde syden-nivået. Etter tre måneder stikker du innom fastlegen for å ta en blodprøve og måle D-vitaminnivået.
  • Hvis målingen viser nivå over 150 enheter (nmol/L), reduserer du inntaket til to D-pearls. Er nivået under 100 enheter, øker du til fire og måler på nytt etter tre måneder.
  • Gjerne send oss ei melding og fortell hvordan det gikk. Vi samler erfaring.

Denne anbefalingen er beregnet på folk som ikke har psoriasis, men som bare vil kopiere effekten på D-vitaminnivået av ei uke i syden.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: