Kategorier
Uncategorized

Hårtap, vitamin D og covid-19

NRK.no skriver i dag en artikkel om hårtap etter covid-19. Jeg kunne ikke dy meg, men måtte sende en epost til journalisten med litt info om sammenhengen mellom D-vitaminmangel og hårtap.

Hei i NRK. Jeg ser du skriver om hårtap i forbindelse med covid-19. På denne linken finner du 42.000 treff i et et google-søk på uttrykket «telogen effluvium»+»vitamin d deficiency». Der finner du alt fra magasinartikler til forskningsstudier som forklarer sammenhengen mellom hårtap og D-vitaminmangel.

Hårtap er et klassisk symptom på mangel på vitamin D. Årsaken er at vitamin D er et hormon, ikke et vitamin. Mangler du vitamin D har du ei alvorlig hormonforstyrrelse, som på kort sikt påvirker blant annet håret og huden. Mange blir også tørre i huden når de begynner å miste hår.

Her er oppskrifta på hvordan du kan kurere D-vitaminmangel. Det tar et par måneder, men det går bedre etter hvert.

Vitamin D er hormonet som styrer immunforsvaret. Når du har en alvorlig infeksjon som covid-19, går det med ganske store mengder av hormonet for å drive immunforsvaret. De fleste som har hatt covid-19 har derfor D-vitaminmangel etterpå. Hadde du D-vitaminmangel allerede da du fikk covid-19, er du garantert skrape tom når/hvis du endelig blir frisk igjen.Da begynner du å miste hår.

I tillegg til hårtapet kan huden bli tørr, du kan få vondt i ryggen, munnsår eller miste lukt og smak, knærne eller skuldrene kan bli vonde eller du kan pådra deg nye infeksjoner. Depresjon er også et klassisk symptom på D-vitaminmangel, da vitamin D er hormonet (altså signalstoffet) som styrer transporten av serotonin i hjernen. Uten vitamin D lekker serotonin ut av hjernen og du blir deprimert.

Dårlig søvn, humørsvingninger, uregelmessig menstruasjonssyklus og infertilitet er også symptomer på hormonforstyrrelsen vi kaller D-vitaminmangel.
Et googlesøk på uttrykket «seasonal affective disorder»+»vitamin d deficiency» gir 291.000 treff! Da kan det umulig være bare tull, slik norske leger påstår. Tusenvis med seriøse forskere og leger kaster ikke bort tida på å leke med en hype.Hvis du er interessert, ligger det omtale av vitenskapelige studier som dokumenterer det jeg skriver om her.

Selv om opplysningene er dokumentert med vitenskapelig forskning i bøtter og spann, nekter norske leger og vitenskapsfolk på at vitamin D hjelper mot noe. Er ikke det rart?

Like rart er det å høre alle advarslene om at vitamin D er farlig. På verdensbasis er det dokumentert bare to tilfeller der noen har dødd av D-vitaminforgiftning. Leger som har sjekka hvor mange som har blitt forgifta, finner bare enkeltstående eksempel basert på feilmerka emballasje og feilmedisinering. Er det ikke pussig at Helsedirektoratet hele tida sier at vitamin D er farlig?

Kanskje jeg kan tipse deg om å se nærmere på forholdet mellom mangel på vitamin D og problemer under graviditet (f.eks. svangerskapsorgiftning og bekkenløsning) i samme slengen? Her finner du vitenskapelig dokumentert informasjon om hvordan hormonforstyrrelsen D-vitaminmangel påvirker graviditet. Det er litt dramatisk at kvinner ikke får vite om risikoene ved D-vitaminmangel verken av jordmødre eller leger.

Hilsen John

Tips: Helsekomiteen ved parlamentet i Irland skjærer igjennom den lammende forskerkrangelen om vitamin D og covid-19 og vil dele ut tilskudd med vitamin D på teststasjonene for covid-19 for å lette trykket på sykehusene. Godt jorda irske parlamentarikere gjør ikke det uten å være rimelig sikre på hva det er de holder på med.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: